KÖYDE SİGORTASIZ BEKÇİ ÇALIŞTIRMAYA 110 BİN LİRA CEZA

KÖYDE SİGORTASIZ BEKÇİ ÇALIŞTIRMAYA 110 BİN LİRA CEZA

Samsun'da eski bir muhtar, köyde sigortasız bekçi çalıştırdığı gerekçesiyle açılan dava sonucunda 110 bin liralık borçla karşı karşıya kaldı.

A+A-

Samsun'un Havza ilçesi Çelikalan köyünde 1995-2005 yılları arısında muhtarlık yapan Zehni Kaya, Nazım Aydoğdu isimli şahsı bekçi olarak çalıştırdı. 2005 yılında işten ayrılan bekçi Nazım Aydoğdu'nun emekli olmak için açtığı hizmet tespiti davasının sonuçlanmasından sonra, SGK köy muhtarı Zehni Kaya'ya 110 bin liralık borç çıkardı. 
Hizmet tespiti davası açan Nazım Aydoğdu'nun 1994-2005 yılları arasında Çelikalan Köy Tüzel Kişiliği tarafından bekçi olarak çalıştığının tespiti mahkeme tarafından karara bağlanırken, SGK Çelikalan Köy Tüzel Kişiliği adına çalıştırılmış olan bekçinin sigortalı gösterilmediği ve bekçinin açtığı dava neticesinde mahkeme kararına istinaden 1994 ile 2005 yılları arısında tahakkuk eden prim, gecikme zammı, idari para cezası borçlarından dolayı icra takibine başlandı.
SGK; 6183 sayılı Kanun'un 135. Maddesi 1. Fıkrası'nda yer alan "Tüzel kişilerle mal varlığından tahsil edilemeyen amme alacakları, kanuni temsilcilerin şahsi mal arlıklarından tahsil edilir" hükmüne istinaden köy tüzel kişiliğine ait 9 bin 396 metrekarelik bir arsaya ve borçların tahakkuk ettiği dönemlerde köy muhtarı olan Zehni Kaya'ya ait 3 araca ise haciz işlemi başlattı. 
Köyün güvenliğini sağlaması için Nazım Aydoğdu'yu çalıştırdığını belirten Zehni Kaya, "Bekçi ile 1995 yılından 2005 yılına kadar beraber çalıştık. Bekçiye biz ücret olarak yıllık hane başı 4 ölçek arpa ödüyorduk. Bu arkadaş 2005 yılında köyümüzden göç etti, Çorlu'yla yerleşti. Daha sonra da benim hakkımda açtığı dava sonuçlandı. Traktörümü satarken traktörümün hacizli olduğunu öğrendim. Ne olduğu soruşturduğumda SGK'dan rehinli olduğu ortaya çıktı. Nedenini sorduğumda, 'Sen köyde bekçi çalıştırmışsın,
bekçinin sigortasını yatırmamışsın, senin 3 aracına haciz konuldu' dediler. Bu işin nasıl olduğunu anlamadım, 110 bin liralık borç çıktı. Bunu benim ödeme gücüm yok. Ne yapacağımı da bilmiyorum. TBMM'ye, Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına dilekçe verdim ama hiçbirisinden bir sonuç alamadım. Mağduriyetimin giderilmesini istiyorum. Başbakanımızın sesimi duymasını istiyorum. Bu parayı benim ödeme durumum yok" dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.