Kömür alacak vatandaşları bu kış zor günler bekliyor

Kömür İşletmecisi Orhan Yılmaz; Kömürde Fiyatlar Uçtu, Samsun’un Bafra ilçesinde Çelebi Kömür İşletme sahibi Orhan Yılmaz, bu yıl kömüre gelen fahiş zamlardan sonra fiyatı uçan kömür için vatandaşı ve bizi bu yıl zor bir kış beklediğini söyledi.

A+A-

" BU YIL KÖMÜR FİYATLARI ALDI BAŞINI GİDİYOR KISACASI UÇTU "

Kömürde fiyatların bu yıl çok arttığını etikete de yansıdığını söyleyen Yılmaz, zaten ilçemizde doğal gazın gelmesiyle birlikte kömür satışlarımızda hissdelir şekilde düşüş yaşıyorduk. Bu sene de geçen seneye nazaran önüne geçilinilemeyen son kömür zamlardan sonra daha düşüşü yaşıyoruz. Bu yıl Kömür Fiyatları aldı başını gidiyor kısacası uçtu. Vatandaşın cebinde ateş var.

Kömür fiyatları kalitesine göre tonu 1300 - 1600 - 1800 lira bant arasında seyrediyordu. Bu yıl ise her şey tersine döndü. Kömür fiyatlarında ne olduysa iki ve üç ay için de oldu. Fiyatlar taban yaptı. Şu an kömürün ton fiyatı 3 bine dayandı. Nerelerden nereye geldik.

" VATANDAŞIN ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ, BİZDE VATANDAŞIN BU HALİNE ÜZÜLÜYORUZ "

Fiyatlar hem bizim için hem de vatandaş için uçtu gitti. Kömür almaya gelen vatandaşa ne söyleyeceğimizi şaşırdık artık utanıyoruz. Bu zamların sorumlusu biziz diye tavır koyuyorlar. Aslında öyle değil, yerinde fiyatlar oynadığı zaman bizde fiyatları değiştirmek zorunda kalıyoruz. Ama yine onlarla karşı karşıya biz kalıyoruz. Bu zamanların bizle yakından uzaktan ilgisi yok. Birde bu sorunu vatandaşa anlatmaya çalışıyoruz. İnanın bizlerde vatandaşımıza üzülüyoruz. Çünkü alım güçleri tamamen düştü.

Bununda farkındayız ama bizimde yapabileceğimiz bir şey yok yaparsa yetkililer yapar. Bu zamlı süreç nereye kadar gider kestiremiyoruz.

" GEÇEN SENE BİN TON KÖMÜR SATIŞI OLDU BU SENE O RAKAMA ULAŞMAK ZOR BU ZAMLARDAN DOLAYI "

 Neredeyse kömür fiyatlarına 1 bin lira zam geldi.

Yılmaz, kömürde geçen yıl bin tona yakın satışımız oldu. Bu sene bu rakamı kömüre gelen son fahiş zamlardan dolayı yakalamak zor görünüyor.

Şu ana kadar 200 ton kömür satışımız oldu. Bu sene bin tonu yakalabilirsek şampiyonuz. Vatandaşın alım gücü düştüğü için 600 ton daha satabilirsek diye hesap yapıyoruz oda zor görünüyor. Olursa da toplam yılsonu 800 ton kömür satışımız olacak. Yani oda bize gôsteriyor ki bu sene kömür satışlarımızda %51kayıp olacak.

" GELEN ZAMLARDAN DOLAYI TAKSİTLİ DÖNEM BİTTİ "

Geçen seneye kadar kômürlerimizde taksit olayı vardı. Müşterimize böyle bir kolaylık sağlıyorum. Kömüre gelen zamlardan sonra taksitli satışlarımızı durdurduk. 

Çünkü önümüzü göremiyorum. Bu zamları duracağı yok, müdahale edileceği de yok. Geçen yıl tonu 1300 lira olan kömürün tonu 3 bine dayandı. Bu da bizlere gösteriyor ki hem bizler, hem de kömür alacak vatandaşlarımız için zor bir kış olacak. Durum ve vaziyet onu gösteriyor. Vatandaş geçen yıl torbasına 35 lira verdiği kömüre bu yıl şu an eğer başka zam gelmezse torbasına 75 lira verecek. Torba torba alan vatandaşta artık zor durumda hesabına göre parasına göre torba torba alıyordu bu fiyatlardan sonra ne olur bilmem inşallah böyle gitmez, yetkililer bunu göz arda etmemesi gerekiyor çözüm bulması gerekiyor dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.