Kolanyacı Amca Necmi Hopaç

Kolanyacı Amca Necmi Hopaç

Samsun'a 70 kilometre uzaklıkta olan Alaçam ilçesinin Fatih Mahallesi Süleyman Çelebi sokağın da ailesiyle birlikte ikametgâh eden 4 çocuk babası 76 yaşındaki Necmi Hopaç,

A+A-

1960 yılından itibaren hobi olarak topladığı 3 bin adet  kolonya şişesinden oluşturmuş olduğu koleksiyonu ile evin bir bölümünde ise Atatürk büstü köşesi ile ilgi olmaya devam ediyor.

Fatih Mahallesi Süleyman çelebi sokağında bulunan 3 katlı evinde ailesi ile birlikte yaşayan, 1960 yılında hobi olarak başladığı kolonya şişesi biriktirme alışkanlığını halen bu günlerde ilk günkü heyecan ve istekle sürdürdüğünü belirtti.

“ Kolonya Merakı Yüzünden Evimin Bir Odasısın Kolonya Müzesine Çevirdim” 

Hopaç, normalde 1960 yılında başlayan ama özellikle kendisine 1970 yılında bir arkadaşı tarafından hediye edilen bir kolonya şişesinin hoşuna gitmesi üzerine başlayan merakının zaman birimi içinde hastalık ve hobi haline geldiğini, bu merakından dolayı özelikle evinin tüm odalarında kolonya şişesi bulunduğunu ve hatta evinin bir odasının da sadece çocuklarım gibi çok sevdiği kolonya şişeleriyle donattığını için müze haline getirdiğini söyledi.

“Kolonya Şişeleri Benim Çocuğum Gibiler” 

Yaşının 76 olduğunu ama yine de bu kolonya şişesi biriktirmenin artık kendisinde hobiden aştığını ve hastalık hale geldiğini belirten Hopaç, inan ki kolonya odasının anahtarını cebimde taşıyorum, akşam yatmadan kolonya odasının kapısını açarak onları seviyorum ondan sonra rahat rahat uyku çekiyorum eğer yapmasam kesinlikle uyku uyuyamıyorum, sabahta erkenden kalkıp yine kolonya odasının kapısın açıp onları çocuklarım gibi severek güne başlıyorum. İnsanların lakabı olduğunu Alaçam ilçesinde Kolonya Şişe biriktirdiğimden dolayı kendisine isminden çok “Kolonyacı Amca “ diye sesleniyorlar, buda benim çok hoşuma gidiyor diye belirtti.

Şu an rahatsız olmasına rağmen halen bu alışkanlığından asla vazgeçmediğini ve kendisinden sonra da başta ailem olmak üzere insanların bunları görmesini istediğini belirten Hopaç, ''Özelikle gençlik yıllarımdan beri cam kolonya şişesi biriktirmeye başlamıştım. Gittiğim her yerden görünüşü ve boyutları ilginç, değişik her türlü kolonya şişesini alıyor ve boş olan şişelerin içine kolonya dolduruyorum" dedi.

 " Her Yerden Kolonya Şişesi Geliyor  "

Merakını bilenlerin yurt dışından, il ve ilçe dışından geldiklerinde kendisine kolonya şişesi merakı olduğundan dolayı getirdiklerini dile getiren Hopaç konuşmasına şöyle devam etti;

"Yıllar içinde koleksiyonunu geliştirdim. 48 yılda değişik tip ve boyda 3 bin adet cam kolonya şişesi topladım. Şişelerin içi tamamen değişik kolonya şişe çeşitleriyle dolu, evimde sergiliyorum. Sağ olsun her yerden benim adıma kolonya şişeleri gönderiyorlar. Ben bu işin ticaretin yapmadım hiçte düşünmedim. Şimdiye kadar ne kadar ücret harcadığımı da bilmiyor, işte benim de böyle artık hobi mi dersiniz hastalık mı dersiniz bilmem. Her insanda değişik hobi mi dersiniz hastalık mı dersiniz bilmem biriktirme hastalığı var, kimi, findiş, pul, gazoz kapağı, kalem, zarf, resim, sigara kapağı, teşbih ve benzeri şeyleri biriktiriyor, bende kolonya şişesi biriktiriyorum.

“Ziyarete gelenleri Boş Çevirmiyorum”

Beni ziyarete gelip te kolonya Şişesi müzesini görmeye gelenlere de hatıra ve anı olsun diye Tütün, Limon, Samsun Gecesi, Trabzon Gecesi, Kadın Teni, Beş Çiçek ve Kılıç kolonyalarını hediye ediyorum. Artık yaşlandığımı hissediyorum, evimin reisi eşim ve çocuklarımın desteği ile evimin bir katında oluşturmuş olduğum kolonya müzesi olarak misafirlerime eş, dost, akraba ve arkadaşlarımı konuk ediyorum ve bundan da mutluluk duyuyorum.

“Evimim bir Bölümde ise Atatürk büstü köşesi de var” 

Evimde Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Atatürk büstü köşesini de oluşturdum. İnanın ki çok mutluyum bazı okul öğrencileri beni ziyarete gelerek Atatürk büstü köşesinde anı olması için fotoğraf çektiriyorlar.  Özellikle öğrenci ve yaşlılar merak edip ziyarete geliyor. Bu merakımın benden sonra da devam etmesini, çocuklarının bunu sürdürmesini istiyorum. Bir gün öldüğümde bu müze olarak çevirdiğim Kolonya Şişe odasını ve Atatürk büstü köşesini ailemin denden sonrada yapmasını istiyorum. Bir ömür verdiğim koleksiyonumu herkesin benden sonrada görmesini arzuluyorum dedi."

“ Her Çeşitte Koku ve Şişe Olduğunu Belirtti “

Hopaç, son olarak koleksiyonunda tütün, limon, çay, lavanta, karanfil gibi kokuların bulunduğunu, at, kılıç, insan şeklinde kolonya şişe, minare, kartal, Kıbrıs haritası, minare gibi çeşitli çap ve ebatlarda şişeler yer aldıklarını da ifade etti. 

Haber /Foto: Ebubekir Yılmaz

necmi-hopac--2-001.jpgnecmi-hopac--3-001.jpgnecmi-hopac--5-001.jpgnecmi-hopac--4.jpgnecmi-hopac.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum