Kocası Ölen Kadına Maaş! Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır

Kocası Ölen Kadına Maaş! Dul ve Yetim Aylığı Nasıl Alınır

Eşi vefat eden kadına ve yetim kalan çocuklara hayat mücadelelerinde destek amacıyla T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından maaş bağlanmaktadır.

A+A-

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından eşi vefat eden kadınlar ve yetim kalan çocuklar için bağlanan aylıklara dul ve yetim aylığı ya da ölüm aylığı denmektedir. Ekonomik olarak hayatlarını devam ettirmeleri için verilen bu aylıklar belli şartları karşılayan herkese verilebiliyor. Peki, 2020'de dul ve yetim ağlığı ne kadar olacak? Yapılan düzenlemeler sonrası bu aylıklarla geçinenlerin eline ne kadar para geçecek? İşte son zamanlarda oldukça fazla merak edilen bu soruların cevapları için hazırladığımız haberimizin detayları.

DUL VE YETİM AYLIĞI NEDİR?

Sigortalı vatandaşın vefat etmesi durumunda geride kalan hak sahiplerine yani eş ve çocuklara verilen aylıklara dul ve yetim aylığı denmektedir. Vefat eden kişi kadın ya da erkek fark etmez, çocukları ve eşi bu haktan yararlanabilir. Çocuklarda da kız ya da erkek ayrımı yapılmaz. Her ikisi de yetim aylığı alabilir.
Ancak kız ve erkek çocukların yetim aylığını ne kadar alacakları konusunda farklılıkları vardır. Kız çocukları bekâr ve çalışmıyor oldukları durumlarda yaş sınırı olmaksızın yetim aylığını alabilmektedir. Erkek çocukları ise öğrenim görmedikleri durumlarda 18, orta öğrenim gördükleri durumlarda 20, yüksek öğrenim gördükleri durumlarda ise 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirler. 25 yaşını doldurduktan sonra erkek çocukların aylıkları kesilir.



DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU?

Dul ve yetim maaşı hesaplanırken hak sahipleri belirli oranlarda maaş alabilmektedir. Bu oranlar;

– Vefat eden sigortalı kişinin eşi maaşının %50'sini,
– Vefat eden sigortalının çocuğu yoksa eşi maaşının %75'ini
– Vefat eden sigortalının bir çocuğu varsa, çocuğu yüzde %25'ni
– Vefat eden sigortalının birden fazla çocuğu varsa, çocukları maaşının %25'ni
– Anne ve babanın vefat etmiş olması durumunda çocuğa %50 oranında maaş bağlanmaktadır.
T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen dul ve yetim maaşı 2019 yılı itibariyle, en düşük dul aylığı 551 TL, yetim aylığı ise 275 TL idi.

2020 YILINDA DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLACAK?

2020 emekli maaş zammı ile birlikte dul ve yetim maaşıda netlik kazanacak. En düşük dul aylığı 650 TL, yetim aylığı ise 350 TL olması bekleniyor...

DUL MAAŞI SORGULAMASI NASIL YAPILIR?

Maaşınızın ne kadar olduğunu, bağlanıp bağlanmadığını ve hangi tarihte alacağınızı e devlet sisteminden kolayca sorgulayabilir ya da dilerseniz bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına sorabilirsiniz. E devlet sisteminde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Sosyal Yardım Bilgileri Sorgulama menüsünden maaş sorgulaması yapabilirsiniz.

Enflasyonun aşırı yükseldiği ülkemizde dul ve yetim aylığı sizce ne kadar olmalı? Yorum bölümünden görüşlerinizi belirterek kamuoyu oluşmasına katkıda bulunabilirsiniz.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.