
KOAH HASTALIĞI KURSİYERLERE ANLATILDI
Bafra'da Koah Hastalığı Halk Eğitim Kursiyerlerine Anlatıldı
Bafra müftülük toplantı salonunda gerçekleşen konferansda,Samsun 19 mayıs üniversitesi göğüs hastalıkları uzman Prof.Dr.Meftun Ünsal'ın anlatımıyla ve slayt eşliğinde salona gelen halk eğitim kursiyerlerine koah hastalığı anlatıldı.Halk sağlığı müdürlüğü bulaşıcı olmayan hastalık ve kronik durumlar bilimi şubesi tarafından düzenlenen ve koah hastalığının önemine değinilen konfrensda koah hastalığının dünyada 3.tehlikeli hastalık olduğuda belirtildi.
Koha hastalığının gelişiminde sigara yer alıyor.Sigaranın en büyük faktör olduğunu belirten Prof.Dr.Meftun Ünsal,sigara içmeyenlerin özelliklede çocukların sigara içilen bir ortamda dumana maruz kalması ileri yaşlarda astım ve koah başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları gelişme riskini arttırmaktadır denildi.
Hava kirliliğinede değinen Dr.Ünsal,kentlerdeki hava kirliliği hem koah oluşumuna neden olmakta,hemde atak sıklığını arttırmaktadır.Evlerde ısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan çeşitli bitkisel hayvansal kaynaklı yakıtlar özelliklede kırsal kesimde kullanılan tezek,koaha neden olabilmektedir.
KOAH,sigara içen,sık sık öksüren,balgam çıkaran,yaşıtlarıyla aynı hızı tutturmakta zorlanan ve nefes darlığı yaşanan insanlarda görülebiliyor.Bu testler sadece tanıda değil hastalığının şiddetinin belirlenmesi ve hastalığının seyrinin takibinde de kullanılmaktadır.
Korunma yollarınada değinen Dr.Ünsal, en başta sigaradan uzak durmak sigara içmemek ve sigara içilen ortamdan uzak olmaktır.Bunun yanı sıra hava kirliliği kısacası solunumu rahatsız edecek ortamlardan uzak kalmak başlıcak korunma yoludur denildi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.