Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde Bahar Hareketliliği

Kızılırmak Deltası Kuş Cennetinde Bahar Hareketliliği

Bafra ilçesinde, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geliyor.

A+A-

İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak bölgesi ve barındırdığı canlı türleriyle Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan deltada, bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde Türkiye'de bulunan 400 civarında kuş türünden 352'si görülebiliyor. Delta, 12 ay boyunca farklı kuş türlerine ev sahipliği yapıyor.

İlkbaharın gelmesiyle hayvanlarda hareketliliğin arttığı deltaya leylek göçleride sürüyor. 

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Müdürüsü İsmail Mutlu Barış Medya Grup Muhabirine yaptığı açıkmalada, "Leylekler Mart ayı itibari ile gelirler ve kışın deforme olmuş yuvalarını tamir eder ve kuluçkaya yatarlar. 30 günlük kuluçka döneminin ardından yavrular dünyaya gelir.  Yapılan araştırmalarda deltada ağaç üzerinde 950 adet leylek yuvası vardır.

Kızılırmak Deltası besin yönünden çok zengin olduğu için her yuvada 3 yada 4 yavru görmek mümkün olduğunu söyleyen Mutlu, Leylekler 4 bin metreye kadar çıkabilir ve hava akımını yakalayıp gideceği yere kadar uçarak tamamlar. Leylekler günde 100 ila 120 km arasında mesafe kat eder ve toplamda 4 bin km yol katederler.  Kızılırmak deltası 50'ye yakın yuvanın bulunduğu ve bir ağaçta 3 yada 4 yuvanın olduğu ve gelen misafirlerin rahatlıkla leylekleri görebilme imkanı tanımıştır. ismail Mutlu son olarak, Türkiye'de ki en büyük leylek popülasyonunu Kızılırmak Deltası Kuş cenneti oluşturmaktadır. Göç mevsiminde ortalama  6 bin ile 7 bin arası leylek gelmektedir" dedi.

kizilirmak-deltasi-kus-cennetinde-bahar-hareketliligi-1.jpg

kizilirmak-deltasi-kus-cennetinde-bahar-hareketliligi-2.jpg

kizilirmak-deltasi-kus-cennetinde-bahar-hareketliligi-3.jpg

kizilirmak-deltasi-kus-cennetinde-bahar-hareketliligi-4.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.