Kıyma;"Bu Virüsü Hep Birlikte Yeneceğiz"

Tüm dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan Koronavirüs salgınından sonra, belediyeler de aldığı önlemleri ve yaptığı çalışmaları hızlandırdı.

A+A-

huseyin-kitma3.jpgMaviyle beyazı birbirine bağlayan Samsun’un şirin ilçesi Yakakent’te, çalışmaların ne şekilde yürütüldüğünü, Yakakent Belediye Başkanı Hüseyin Kıyma, bafra55.net haber Abdullah Özdemir’e anlattı. 
Yakakent ilçesinde virüs çalışmaları nasıl başladı? Dezenfekte çalışmalarına nereden başladınız?
Bu dönemde turizmle ilgili ilçede yapılan diğer yatırım çalışmalar ve hizmetlerden ziyade, gündemimiz Koronavirüs ile ilgili ülkemizde önlemler alınmaya başlandı. Görülen ilk vakanın ardından ilçemizde de yetkili mercilerin talimatları doğrultusunda çalışmalar başladı. İlk dezenfekte çalışmasına, kamu kurum ve kuruluşları, okullar ve toplumun kullandığı ortak alanlardan başladık. Belediye ve belediyecilik hizmetleri ile birlikte, sokaklar yıkandı. Ortak kullanım alanı olan banklar şeritlindi, oyun parkları temizlendi ve dezenfekte edildi. 
Diğer ilçelerden yaptığımız farklı bir yaklaşım var. Bunu iki noktada toparladık. Bunlardan bir tanesi, Koronanın yayılım hızını kırmaktan geçiyor. Halkın ortak kullanım noktası olan yerlerdeki dezenfekte çalışmasına halkın katılımını sağlamakla başladık. Örneğin, bütün muhtarlara el dezenfektanı verdik. Saat başı, gerekli gördüğü ortak kullanım alanlarının dezenfektesinin yapılması sağlandı.
Bir diğer önemli nokta ise, toplu taşıma araçlarında dezenfektan çalışmaları yapıldı. Fakat yolculuk yapıldıktan sonra şoförlere dağıttığımız dezenfektanlarla her yolculuk sonrasında, şoförler tarafından araçların temizliği sağlandı. 
Dışarı çıkma yasağı ile ilgili ise vatandaşlara yanında olduğumuzu hissetmelerini sağladık. Bunun için ihtiyaç sahibi olup olmamalarının yanı sıra her eve birer kolonya dağıttık. Kolonya ile birlikte maske dağıtımı da gerçekleştirdik. 
Yakakent’te halkın toplu kullanım alanı olan Pazar yerleri için ne gibi önlemler aldınız? Pazar yerleri kapatıldığından, fırsatçılığın doğmaması için otokontrol sistemi yapıldı mı?
İlçenin halk pazarı Cuma günleridir. Korona vakası ülkemizde görüldüğünden itibaren ilk 1 hafta Pazar kuruldu. Yakakent pazarı çok amaçlı, üstü kapalı, etrafı açık havadar bir alandadır. Kurulduğu hafta ise pazarcı esnafa maske ve eldivenler dağıtıldı. İkinci haftada ülke genelindeki vakaların artışı ve yayılmasından sonra, bu hızı azaltmak için halk pazarını iki hafta süreyle kapatma kararı aldık. Pazar kurulmamasından vatandaşın mağduriyetini yaşatmamak için pazarcılardan o hafta için işgaliye almadık. 
65 yaş üzeri ve 20 yaş altının sokağa çıkma yasağı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yakakent bu konuda ne durumda? 
Yakakent bu konuda kural ve genelgelere uyum sağlayan bir kitledir. Hem 20 yaş altı hem de 65 yaş üstü vatandaşlarımız Yakakent’te bu kurallara uyuyor. Evden çıkmadıkları için teşekkür ediyorum. Aynı zamanda evdeki alışveriş ihtiyaçları için hem belediye hem de ilçe Vefa grubu tarafından gideriliyor. O konuda ilçede herhangi bir eksiklik bulunmamaktadır.
Yakakent’teki köylerde Büyükşehir yasasıyla birlikte mahalleye dönüştü. Şu an Yakakent’te kaç mahalle var? 14 Kural broşürünün muhtarlar aracılığıyla evlere ulaşımı sağlandı mı ?
Yakakent’te 17 mahalle var. Kırsaldaki 13-14 mahalleye Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği 14 kural broşürünü biz belediye olarak yeniden bastırdık ve 17 mahallede bulunan bütün evlere muhtarlar aracılığıyla bu broşürü ulaştırdık. Ulaşmayan ev kalmadı. 
Yakakentlilere virüsün bugün ve geleceğiyle ilgili son olarak neler söylemek istersiniz?
Yakakent’in dünü ve bugünü ile ilgili tabloya Bilim Kurulu daha sağlıklı cevaplar verir. Ancak bu noktada, Yakakent’te Koronavirüs ile ilgili vatandaşımızın daha duyarlı olduğunu görüyoruz. Bu durum aslında birlik ve beraberliğimizi de ortaya çıkardı. Bu virüsü hep birlikte yeneceğiz. Biz Bize Yeteriz Türkiye’m!

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.