Kış aylarına girerken nelere dikkat edilmeli

Medibafra Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Özcan Aydoğdu bafra55.net muhabirine kış aylarına girdiğimiz şu günlerde soğukla nasıl baş edilmesi gerektiğini anlattı.

A+A-

KRONİK HASTALAR KIŞ MEVSİMLERİNDE KENDİLERİNE DİKKAT ETMELİ

Aydoğdu, Kış mevsiminin öncüsü sonbaharın biteceği şu günlerde hava sıcaklıkları bir gün yüksek mevsim normallerinin üzerinde bir gün daha düşük seyretmekte hatta gece ile gündüz arasındaki ısı farklılıkları çok belirginleşmektedir. Bu duruma vücudumuzun ayak uydurması, adaptasyonu her zaman kolay olmamakta ve savunma sistemimiz zayıflamaktadır. Özellikle çocuklar, yaşlılar, astım gibi kronik akciğer hastalıkları olanlar, sigara kullananlar, Tip 1 ve Tip 2 diyabetliler ve gebelerde vücudun savunma sistemi değişikliklere daha duyarlıdır ve bu kişiler dikkat etmezlerse hastalıklara daha kolay yakalanmaktadırlar” dedi.

YEMEKLERİMİZDE BOLCA BAHARAT KULLANMALIYIZ

Bol su tüketilmeli ve vücudu susuz bırakılmamalı diyen Dr. Aydoğdu, şu dönemlerde yemeklerimize daha çok baharatlara yer vermeliyiz, sarımsak, soğan, karabiber, acı biber ve serdeçalda bağışıklık sistemini güçlendiren etkenlerdir.

KIŞIN KALP HASTALIKLARI DAHA ÇOK OLUYOR

Aydoğdu, Kalp krizleri kışın yaygın olarak görülüyor. Aşırı soğuk kan basıncı ve dolayısıyla kalbin yükünü daha da arttırıyor. Kalp soğukta vücut ısısını korumak için daha fazla çalışmak zorunda kalıyor. Dışarı çıkarken sıkı giyinmek, şapka, atkı ve eldiven takmakta fayda var. Soğuk havalarda aşırı efor gerektiren hareketlerden sakınmak gerekir.

KIŞIN VÜCUDUMUZUN İHTİYAÇ DUYDUĞU BESİNLERİ ALMAK GEREKİR

Özellikle, kış aylarında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besinleri almak çok önemli. Zira, hastalıklara karşı her daim hazır olmamız gereken bir dönem. Kahvaltıda lifli gıdalar tercih edilmeli. Böylelikle hem enerji hem de bol vitamin ve mineral desteği sağlanmış olur” dedi.

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.