KILIÇ, 5 İŞÇİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN FABRİKAYI GEZDİ

KILIÇ, 5 İŞÇİNİN ÖLÜMÜNE NEDEN OLAN FABRİKAYI GEZDİ

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Samsun’da 5 kişinin hayatını kaybettiği ve 15 kişinin yaralandığı bakır fabrikasında incelemelerde bulundu.

A+A-

Tekkeköy ilçesinde bulunan Eti Bakır A.Ş.’ye ait bakır farikasında amonyak tankı kapağının kaynak çalışması sırasındaki kaynatılan tonlarca ağırlıktaki sacın düşmesi neticesinde ölüm olaylarının yaşandığı fabrikayı gezen Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, dışarıda bekleyen basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.


Ölümlü bir iş kazası yaşandığını belirten Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, “Her şeyden evvel hayatını kaybeden 5 kardeşimizin acılı ailelerine Allah’tan sabır, ölenlere de rahmet diliyorum. Toplam 43 işçinin bugün kazanın yaşandığı mahaldeki imalat işinde almış bulunmaktayız. Bu 43 işçinin tamamına ulaşıldığıyla alakalı bilgi de işyeri sahiplerinde mevcut, alt yükleyici olan firma sahiplerinde de mevcut olduğu ortada. Henüz ulaşılamayan ama önceki günlerde şantiyede çalışan 2 işçi söz konusu. Bunlara ulaşılamamakla birlikte bugün işe gelmemiş yönünde kuvvetli bir kanaat var ama her şeye rağmen çok sayıda ambulans ve sağlık ekibi kazanın yaşandığı mahalde bekleyişine devam ediyor. Diğer yandan Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekibi ve yine AFAD bölgesinde arama kurtarma ekipleri çok detaylı bir şekilde mahalde bir işçinin bulunup bulunamayacağı hususuna yönelik özeli de koruyarak arama çalışmalarına devam ediyorlar. Gereken bütün önlemlerin gerek emniyet, gerek arama kurtarma ekipleri, gerekse sağlık ekipleri konusunda alınması gereken bütün tedbirlerin olay mahallinde alınmış olunduğunu ben yerinde müşahede ettim. Tabi kaybettiğimiz 5 canı geri getirmenin maalesef imkanı yok. Acımızın ve hüznümüzün bu konuda çok derin olduğunu öncelikle beyan etmeliyim” dedi.


Bakan Kılıç, açıklamasına şöyle devam etti: 


“Gelmeden önce gerek vali vekilimizden, gerekse emniyet müdürümüzden aldığımız bilgiler doğrultusunda yaralılarla ilgili yapılması gereken bütün işlemler hastanelerimizde yapılıyor. Çok hızlı olarak sağlık ekiplerinin olay mahalline ulaştığı, çok hızlı olarak arama kurtarma faaliyetlerine başlandığı bize intikal ettirilmiş durumda. Bu doğrultuda yeni bir adım varda elbette ki atılacak. Kamuoyunun bilmesi açısından söylüyorum. Benzer olaylar Türkiye’nin neresinde hangi nedenle yaşanmış olursa olsun, elbette ki kolluk kuvvetler bir yandan vazifesini yaparken diğer taraftan adli makamlarda adli tahkikat sürecinin gereği olan adımlar neyse adli tahkikatın gereğini yapmaktadır. Şu an burada Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı ekipleri tarafından adli tahkikat anlamında yapılması gerekenler, zaten olayın ilk anından itibaren başlatılmış durumunda. İfadesine başvurulması gereken yönetici veya çalışanların tamamının ifadesine başvurulmuş durumdadır. Bu anlamda da hiç kimsenin bir kaygısının olmaması adli tahkikat anlamında da yapılması gerekenlerin yapılmakta olduğunu bu şekilde ifade etmek isterim.”


Basın mensuplarının ihmal olup olmadığı sorusuna Bakan Kılıç, “Bunu bilmek tabi ki mümkün değil. Bunu ben söyleyecek olsam adli tahkikata gerek kalmaz ya da bu yönde bir kanaat ben ortaya koyarsam bu başka türlü spekülasyona maruz kalır. Adli tahkikatın neticesini etkileme çabası olarak da değerlendirilebilir. Bunu bizim konuşmamız lazım. Bunu bilakis adli sürecin içinde ortaya konulacak tespitlerle değerlendirmemiz lazım. Bu şekilde yapılırsa sağlıklı neticeye ulaşılır. Burada bir patlama söz konusu değil. İmalat tankının üzerinin kapatılmasına yönelik olarak üretimine devam edilmekte olan ağır çelik saçlardan oluşan bir çelik kütlenin kaynak işlemleri sırasında yaşanan bir iş kazası var. Patlama olmaması bu anlamda daha büyük bir kaybın olabileceği noktasındaki kaygıların giderilmesi anlamında önemli ama nihayetinde yaşanan iş kazası da büyük ölçekli bir iş kazasıdır. Tahkikat adli makamlar tarafından yapılacaktır. Burası bir hukuk devleti hiç kimsenin kaygısı olmasın. Tahkikatın devamında atılması gereken adımlar hassasiyetle dikkatle atılacaktır. Şu anki tek konumuzun kaybettiğimiz 5 can ve hastanelerdeki yaralı kardeşlerimiz olması gerektiği kanaatindeyim” şeklinde konuştu.
2 kayıp işçi hakkında da bilgi veren Bakan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: 
“2 kayıp işçi olabileceği varsayıma dayalı olarak aramalar dikkatle devam ettirilirken, ambulanslar aynı şekilde olay yerinde 2 kayıp işçinin bulunabileceği ihtimaline dayalı olarak çok sayıda ambulans tutulmaktadır. Eldeki verilere göre konuşmak gerekirken, kayıp 2 işçinin olmadığı bilgisi kuvvetli ihtimal ama zayıf olan ihtimal. Yani kayıp işçilerin bulunabileceği zayıf ihtimaline göre tüm tertibat arama kurtarma çalışmaları devam ettiriliyor. Fabrika sahasındaki yeni bir fabrikanın kuruluş çalışmalarını sürdürmekte olan alt yüklenici firmanın çalıştırdığı işçilerdir. Bu işçilerin hatırı sayılır bir bölümü Samsun’dan, bir kısmı da teknik ve bilgi gerektiren bazı kaynak işleriyle alakalı olarak işçilerinde Samsun dışındaki vilayetlerden getirilerek alt yüklenici firma bünyesinde imalata devam ettirilen kardeşlerimiz olduğu bize bilgi verildi. Yerdeki sabit ağır çelik kütlenin işçilerin üzerine düşmesi değil, yukarıdaki kaynak çalışması sırasındaki kaynatılan kütlenin düşmesi neticesinde ölüm olaylarının yaşandığı o esnada vincin kullanılıp kullanılmadığı esnasında benim bilgim yok.”
Bakan Kılıç, fabrikayı gezdikten sonra yaralıları hastanede ziyaret edip 'geçmiş olsun' dileklerinde bulundu.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.