KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ TARLA GÜNÜ

KESME ÇİÇEK YETİŞTİRİCİLİĞİ TARLA GÜNÜ

19 Mayıs ilçesinde “Kesme Çiçek Yetiştiriciliği Tarla Günü” düzenlendi.

A+A-

Esenyer mevkisinde düzenlenen tarla gününe 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, 19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül, Bafra Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Bayram Konuş, Dereköy Belediye Başkanı Ahmet Topal, mühendisler ve üreticiler katıldı. 
Törende konuşan örnek Çiftçi Vedat Aydın, “Üretim alanlarının daha fazla çoğalması lazım. Alternatif ürün olarak da muhakkak üzerinde durulması gereken ürün kesme çiçektir” dedi. 
Kesme çiçek hakkında bilgi veren 19 Mayıs Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Gül, “Ülkemizde kesme çiçek üretimi en fazla Akdeniz ve Ege Bölgelerinde yapılmakta. Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgelerinin yanında iklim özellikleri bakımından Karadeniz Bölgesi de süs bitkileri üretimi için elverişli bir ekolojiye sahiptir. Bölge soğuk olmayan nemli ılıman iklim kuşağı Yalova ile ve civarı ile paralel iklim özelliği göstermektedir. Dolayısıyla da Karadeniz Bölgesi’nde süs bitkisinin ekonomik olarak yetiştirilmesi mümkündür. Karadeniz Bölgesi’nde Samsun, Tokat, Kastamonu ve Ordu illerinde süs bitkisi yetiştirilmektedir. Bu dört ilin kesme çiçek üretim alanı toplam 186 dekar olup, ilimiz üretim alanında ilk sırada yer almaktadır. Kesme çiçek, süs bitkileri içinde bir alt grubu temsil eder. Sepet, buket, çelenk ve arajman yapımında kullanılan çiçek, gonca, dal veya yaprakların insanlara sunulmasını ifade eder. İlçemizde 12 dekar kapalı ve 20 dekar açık olmak üzere 32 dekar alanda süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmakta. 12 dekarlık kapalı alanın 6 dekarında gül, 3 dekarında kriznten, 2 dekarında karanfil ve 1 dekarında da gerbera yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bütün bu alanlara ilave olarak İl Özel İdare desteğiyle 2.5 dekarlık alana sera yapım malzemesi katkısı sağlanmış, 1.5 dekarlık alanda ise karanfil ve krizanten yetiştiriciliği yapılması teşvik edilmiştir. Yapılan hesaplamalara göre fındık ürününe göre 10-20 kat, kiviye göre 2-2.5 kat daha karlı olduğunu söylemek mümkündür. Bu durum fındık bahçelerini söküp her yerde kesme çiçek yetiştiriciliği yapalım anlamına gelmez. Ancak Samsun’un kıyı kesimlerinde süs bitkileri yetiştiriciliği ve bu kapsamda kesme çiçek yetiştiriciliği iyi bir planlamayla iyi şekilde yapılabilir” diye konuştu.
19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu ise, “Bu etkinlik biraz daha farkındalık oluşturacak. Kesme çiçekçilik noktasında Samsun’da kendi ölçeğinde 19 Mayıs birinci ve bu daha da yayılarak devam edecektir” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından kesme çiçek serası davetliler tarafından gezildi.

20130612aw000060_01.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.