Karacan, Bafra’da Eczacılık Fakültesi Kurulması Mantığa Aykırı

Karacan, Bafra’da Eczacılık Fakültesi Kurulması Mantığa Aykırı

Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan sosyal medyasında yaptığı açıklamada, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) bünyesinde Bafra’da açılacak olan Eczacılık Fakültesinin yanlış olduğunu düşündüklerini söyledi.

A+A-

Samsun Eczacı Odası Başkanı Ecz. Onur Ferhat Karacan yaptığı açıklamada,

''Karadeniz Bölgesi’nin en büyük bilim, sağlık ve eğitim yuvası OMÜ,ye Eczacılık Fakültesi kurulması kararının, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girdiğini öğrenmiş bulunmaktayız.

Öncelikle vatanımıza, milletimize ve Samsun’umuza hayırlı olmasını dileriz.

Türk Eczacıları Birliği ve Samsun Eczacı Odası olarak daha önce yaptığı basın açıklamasında plansız açılan fakültelerin mesleği tehdit ettiğini ifade ederek Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde açılacak olan Eczacılık Fakültesi’nin yanlış olduğunu düşündüğümüzü belirtmiş, yapılan açıklamada Bafra İşletme Fakültesinin kamu kaynaklarının daha etkili ve verimli kullanılması amacıyla kapatılıp yerine Eczacılık Fakültesi kurulması kararını mantığa aykırı olarak nitelendirmiştik.

Mevzu yalnızca bir mesleğin geleceği olmadığını, yapılan yanlışlara devam edildiği sürece ülkenin teminatı olan gençlerimizin geleceği tehlikeye gireceğini, halk sağlığı da olumsuz etkileneceğini bir kez daha dile getiriyoruz.
Daha önce konu ile ilgili Yüksek Öğrenim Kurumu’na da bildirmiş olduğumuz yazımı siz değerli basın mensuplarının bilgisine sunarız.
Saygılarımızla.

Ecz. Onur Ferhat KARACAN'' ifadelerine yer verdi.

onur-ferhat-karacan.jpg

Başkan Karacan'ın Yüksek Öğrenim Kurumu'na yazdığı yazıda ise;

''20 Ocak 2019 tarihinde YÖK’ten yazılı bir açıklama yapılarak, mühendislik lisans programlarıyla tıp, diş hekimliği, eczacılık ve sağlıkla ilgili ilişkili diğer programlarda öğrenci alabilmek ve eğitimi sürdürebilmek için gerekli asgari koşulların belirlendiği duyurulmuştu. Eczacılık fakültelerine öğrenci alımında belirli asgari şartlar getirilmesi konusu sürekli gündeminde olan ve bununla ilgili yıllardır mücadele veren bir meslek örgütü olarak yapılan bu açıklamayı olumlu bulduğumuzu ve desteklediğimizi kamuoyu ile paylaşmıştık.
Ancak Ondokuz Mayıs Üniversitesi Senatosunun 07.03.2019 tarihli 2019/73 sayısıyla yeni bir eczacılık fakültesinin açılması kararını üzüntüyle öğrendik. 20 Ocak 2019 tarihli açıklamaya tezatlık oluşturacak bu durum, hem ülkemizin yeni bir eczacılık fakültesine ihtiyacı olmadığından, hem de mesleğimizin geleceği açısından başta bizleri olmak üzere aklıyla, mantığıyla, vicdanıyla hareket eden herkesi üzecektir.

Plansızca açılan fakültelerden mezun olan eczacı adayı gençlerimiz nerede çalışacak?

Ülkemizin aydınlık yarınları için yeni üniversite ve fakültelerin açılmasını son derece olumlu bulduğumuzu, ancak bu yapılırken ülkemizin kaynaklarının, insan gücü ihtiyacının göz önünde bulundurulması gerektiğini defalarca dile getirdik. Konu hakkında daha kapsamlı bir çerçeve çizmek ve durumun vahametini sayılarla bir kez daha ortaya koymak gerekiyor:

- 2001 yılında 8 olan eczacılık fakültesi sayısı, akıl almaz bir artışla 2019 yılında 49’a yükselmiştir.

- Geçtiğimiz 7 yılda eczacılık fakültelerinin kontenjanları %71,7 oranında artmıştır.

-Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Eylül 2018 verileri, eczane açılabilecek yer sayısını 1867 olarak göstermektedir. Ancak her yıl 1500’ün üzerinde öğrenci eczacılık fakültelerinden mezun olmaktadır ve mezun öğrenci sayısı her yıl artmaktadır.

- Sağlık Bakanlığı Sağlıkta İnsan Kaynakları 2023 Vizyonu, 2023 yılında eczacı ihtiyacını 32.900 olarak belirlemiştir. Buna karşılık şu anda Eczacı Bilgi Sistemi’ne kayıtlı 37.000’in üzerinde eczacı bulunmaktadır. Altyapısı yetersiz, laboratuvarları eksik, fiziki ve sosyal olanaklardan mahrum alanlarda bilimsel çalışma yapılabileceğini düşünmek ülkemize kazanım sağlamayacaktır. Tabela üzerine fakültenin adını yazmanın gerek ve yeter şart anlamına gelmediği acilen hatırlanmalı, yapılan yanlışlardan bir an evvel dönülmelidir.

Yükseköğretim Kanunu’nda yer verilen eğitim planlaması ve insan gücü planlaması kriterleri uygulanmalıdır. Öte yandan Sağlık Bakanlığı’nın da halk sağlığın önemli ayaklarından eczacılık mesleğinin niteliksizleşmemesi için gereken hassasiyeti göstermesi gerekmektedir.
Plansız ve kontrolsüz bir şekilde açılan eczacılık fakülteleri yüzünden eczacılık mesleği ve meslektaşlarımız zarar görecek, istihdam sorunu yaşanan meslekler listesine eczacılık da hızlı bir giriş yapacaktır.

Mevzu yalnızca bir mesleğin geleceği de değildir. Yapılan yanlışlara devam edildiği sürece ülkenin teminatı olan gençlerimizin geleceği tehlikeye girecek, halk sağlığı da olumsuz etkilenecektir.

Dekanlar Konseyimizin yaptığı bir çalışmaya göre eczacılık fakültelerine 17 bin ila 210 bin arasında başarı sıralamasına dahil olan öğrenciler girebilmektedir. Bu çok geniş bir yelpazedir ve sağlık çalışanları söz konusu olduğunda yeniden değerlendirme yapılması gerekmektedir.

- Hukuk, mühendislik, mimarlık ve tıp alanlarında olduğu gibi eczacılık alanında da başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.

- Devlet, vakıf, özel fark etmeksizin yeni eczacılık fakülteleri açılmamalıdır.

- Öğretim elemanı eksik, altyapısı bilimsel çalışma yapmaya uygun olmadığı halde açılmış olan eczacılık fakülteleri, bünyesinde bulundukları üniversite ve sanayi iş birliği ile Ar-Ge merkezlerine dönüştürülmelidir. Böyle bir imkan bulunmaması halinde kapatılmalıdır.

- Eczacılık fakültesi kontenjanları belirlenirken ülkenin kaynakları, sektörün iş gücü ihtiyaçları göz önüne alınmalıdır.

- Kontenjanlar acilen azaltılmalıdır.

- Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nda eczacılık alanına başarı sırası şartı getirilmeli ve ilk 60 bine giren öğrenciler eczacılık fakültelerine yerleştirilmelidir.
Hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle kazandırılan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Yerleşkesi verimli bir şekilde değerlendirilmelidir. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesinin de bulunduğu ana kampüsten 60 km. uzaklıkta bulunan bu yerleşkede ana kampüsten daha bağımsız olarak rahatça öğretim verilebilecek, ülkemizin geleceğinde ihtiyacı olabilecek bölümlerin açılmasının daha uygun olacağını vicdanınıza ve takdirlerinize sunuyorum. Saygılarımla'' ifadelerine yer verdi.

 

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum