Kanser ilaçlarının etkisi bu cihazla ölçülecek

Kanser ilaçlarının etkisi bu cihazla ölçülecek

Kocaeli'nin Çayırova ilçesinde bulunan Gebze Teknik Üniversitesi'nde Bilişim ve Bilgi Güvenliği İleri Teknolojiler Araştırma Merkezi (BİLGEM) ile birlikte tasarlanan kanser ilaçlarının etkisini anında ölçebilen 'Biyosensör Cihazının' teslim töreni gerçekl

A+A-

Gebze Teknik Üniversitesi Rektörlük binasında gerçekleşen törene, GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Babür Özçelik, GTÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Ali Ata, Özel Kalem Müdürü Doç. Dr. Abdurrahman Akyol, BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, Biyoelektronik Cihaz ve Sistem Geliştirme Proje Ekibi ile öğretim görevlileri katıldı.

"DNA'YA HASAR VEREBİLECEK ÖZELLİKLERİ BELİRYECEK BİR CİHAZ"
Tören öncesi açılış konuşmasını gerçekleştiren Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, "Dünyanın en önemli problemlerinden biri olan ve en çok insan ölümüne sebep olduğu iddia edilen kanser hastalarının tedavisinde kullanılan ilaç geliştirme maliyetinin ve kullanılan ilaçların hasarının azaltılmasına yönelik geliştirilmiş bir biyosensör. Kanser tedavisinde kullanılacak, ilaç yapımında kullanılacak malzemelerin insan vücudundaki DNA’ya hasar verebilecek özellikleri belirleyebilecek bir cihaz" dedi

"BU CİHAZLA HIZLI BİR ŞEKLİDE ÖLÇÜM YAPILACAK"
Cihazın birkaç özelliği olduğunu belirten Görgün, "Bu cihaz hem hızlı bir şekilde ölçüm analiz yaparken hem de içerisine yerleştirilen yazılımla ilk defa bu tip uygulamada kullanılan bir algoritma oldu. Biz bu ortaya çıkan ürünü ülkemizde yaygın kullanılması adına bu paylaşımı yaparken üniversitemiz ile BİLGEM birlikteliğinde bu uygulama yöntemini bu biyosensörün standartlarının oturtulması, eğitiminin verilmesi ve bunu daha sonraki aşamalara geliştirebilecek nitelikli insan oluşturabilmek için ilk adımları atmış bulunmaktayız" şeklinde konuştu.

"BU PROJE BİLGEM İLE GTÜ ORTAK ÇALIŞMASI"
Rektörün ardından konuşan BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, "Bu çalışma TÜBİTAK BİLGEM ile GTÜ’nün ortak bir çalışması. Bu çalışma kapsamında elektrokimyasal olarak gerçek zamanda ölçüm yapan bir cihaz geliştirdik. Bu projenin birkaç önemli özelliği var. Bunlardan bir tanesi akademik iş birliği kapsamında yapılmış olması. Her ne kadar bizim akademik bir işbirliği protokolümüz olmasa da fiilen baktığımızda ve ciddi bir şekilde çalıştığımızda güzel şeyler ortaya çıkabilmektedir" ifadelerini kullandı.

"BİZİM GTÜ İLE İŞ BİRLİĞİMİZ OLACAK"
Cihazın benzerlerinin çıkmamasında hiçbir engel bulunmadığını söyleyen Prof. Dr. Mantar, "Bunun bir özelliği akademik işbirliği kapsamında somut bir çıktısının olması ve etki değerinin olması. Biz üniversiteye giderken sadece protokoller imzalanır ama somut çıktılar atılmazdı. Bu projenin çıktısının umutsuzluğu ortadan kaldırmaya katkısı olması münasebetiyle çok önemlidir. İnşallah bundan sonraki çalışmalarda bu şekilde somut çıktılarla sonuçlanır. Bundan bizim GTÜ ile iş birliğimiz olacak. Özellikle şunu dile getirmek istiyorum, burada somut bir çıktı, ürün çıktı çok sevindirici. Bunun benzerlerinin çıkmaması için hiçbir engelimiz yok" dedi.

"DÜNYADA TAMAMEN OTOMATİK OLAN BİYOSENSÖR BİZİMKİ"
Konuşmaların ardından Biyosensör Cihazı ile ilgili bir sunum gerçekleştiren BİLGEM Birim Yöneticisi ve Proje Yöneticisi Dr. Yıldız Uludağ, "Dünyada piyasada şuanda tamamen otomatik olarak çalışan bir tek elekrokimyasal biyosensör bizim cihazımız. Optik biyosensörler var ama elektrokimyasal olarak çalışan tamamen otomatik yok. Biz gerçekleştirdik ve bu genotokside testini GTÜ ekibi başarıyla uyguladı. Metodumuzu ön tarama testi olarak ispat ettik. Bu cihazımız genotokside testlerinden ibaret değil. Biyosensörler çok geniş çaplı olarak kullanılabilecek olan cihazlar. Bu kapsamda GTÜ'de sadece kimya bölümü ile değil moleküler biyoloji bölümü, biyoteknoloji enstitüsü ve biyo mühendislik ekipleri birlikte çalışarak farklı AR-GE çalışmaları da bu cihazla yapılabilir" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ve yapılan sunumun ardından tören BİLGEM heyetine verilen plaketlerle sona erdi.
Öte yandan, TÜBİTAK BİLGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü ekibi tarafından özgün bir biyoçip ve gerçek zamanlı elektrokimyasal ölçüm platformunun geliştirildiği, daha sonra ise bu ölçüm platformunu baz alan tamamen otomatize yeni bir biyosensör cihazın tasarlandığı ve üretildiği belirtildi. Cihazın en önemli uygulama alanlarından birinin AR-GE çalışmaları olduğu bildirilirken, AR-GE amaçlı olan cihaz ile sentezlenen çok sayıda yeni kimyasalın DNA'da hasara yol açıp açmadığının kısa sürede ölçülebildiği kaydedildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.