Kamu çalışanları olarak eski bayramları özledik

Kamu çalışanları olarak eski bayramları özledik

“Kamu çalışanları olarak eski bayramları özledik, İkramiyemiz o zaman da yoktu ama maaşlarımız iyiydi…”

A+A-

DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, hükümete seslenerek sosyal adaletin gereği olarak kurumlar arasındaki ikramiye adaletsizliğinin ortadan kaldırılmasını ve tüm kamuda çalışanlara bayram ikramiyesini ödenmesi gerektiğinin zorunlu olduğunu belirtti.

DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, 2,5 milyon dolayındaki kamu çalışanlarının bir kısmının yılda en az 2 defa ikramiye aldıklarını diğer kamu çalışanları ve yine 2 milyona yakın emeklinin bu ikramiyelerden faydalandırılmadığını belirterek yapılan bu uygulamanın ne sosyal adalet ilkesi,  ne de Anayasanın eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığını belirterek şunları söyledi. Gül, “maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki Türkiye de 2,5 milyon dolayındaki kamu çalışanlarından belli bir kesiminin sosyal devlet anlayışının gereği olarak birçok haklardan faydalanırken diğer çoğunluğu ise bu haklardan faydalandırılmamaktadır. Bazı kamu kurumlarındaki çalışanlar yılda 4 defa olmak üzere,  yıl içerisinde en az iki defa ikramiye alırlarken diğer kamu çalışanlarına üvey evlat muamelesi yapılmasının hiçbir şekilde izahı olmadığı gibi, bunun mantıklı bir açıklaması da olması da söz konusu olamaz.

Atalarımızın “biri yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar” sözünü hatırlatmak isteriz. Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisine seçilen sayın vekillerimize böyle bir uygulama yapılmış olsaydı ve meclisteki vekiller arasında farklı, farklı maaş ödemeleri uygulamaları yapılmış olsaydı acaba kendileri böyle bir durumda nasıl bir tavır alırlardı merak ediyorum ve tüm vekillerimize seslenerek bir kez daha bu soruyu onlara yöneltiyorum” dedi.

 Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, toplu görüşme masasına oturan sendikaları ve hükümetten Bayram İkramiyesi için insiyatifte bulunmasını isteyen sendikaları eleştirerek sendikalar ilk defa bu yıl bu kadar aciz bir duruma düşmüştür diyerek şunları söyledi. Gül, “Toplu görüşme masasına oturan ve masada tüm kamu çalışanlarına yılda en az iki defa ikramiye ödenmesini sağlatamayan sendikalar ilk defa bu yıl bu kadar aciz bir duruma düşmüşlerdir. Nerdeyse hükümete yalvarır vaziyete gelmişler ve hükümetten insiyatif kullanmalarını isteyecek kadar kamu çalışanlarının gözleri önünde aciz duruma düşmüşlerdir.

 hangi basiretsizliğinize ve beceriksizliğinize borçluyuz bunu da açıkçası çok merak ediyoruz. Bu ülkede faydalanmasını bilene kanun var, yasa var… Eğer bir yerde bir haksızlık varsa hakkınızı yasal yoldan ararsınız. Yalvarma ile insiyatifle bu işlerin çözülemeyeceğini erken yaşta okula başlayacak olan çocuklarımız bile öğrenmişken sizin hala gerilerden gelmenize bir mana ve anlam verememekteyiz” dedi.   

Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Ramazan Bayramı'nda kamu çalışanlarının ve emeklilerin harcamalarının artması nedeniyle zor durumda olduklarını ve kamu çalışanlarının % 82,7 kredi kartı ya da tüketici kredisi gibi nedenlerle de banklara borçlandıklarından dolayı da bayram coşkusunu yaşayamadıklarını savundu. Gül, "Her ne kadar son aylarda enflasyon rakamları düşüyormuş gibi görünse de özellikle ailelerin eğitim, gıda ve kira harcamalarını güçlükle karşıladığını öne sürerek, gıda fiyatlarında yaşanan artışlar görmezlikten gelinmektedir” dedi.


Gül, son olarak şunları belirtti; “hep eskiye özlem vardır ya; kamu çalışanları olarak eski bayramları bizlerde özledik, eskiden belki ikramiyemiz yoktu ama maaşlarımız iyiydi…  Bayramlar, çocuklara harçlıkların verildiği, bayramlıkların alındığı, ziyaretler yapılarak hediyeleşme yoluyla kardeşlik bağlarımızın pekiştirildiği özel ve güzel günlerdir. Ne yazık ki uzun bir süreden beri emeklilerimiz bayram sevincini ve coşkusunu yaşayamamakta, çocuklarına, torunlarına bayramlık alamayan, harçlık veremeyen anne ve babalar, başı önde gezmektedir.

Yıl içinde, gündelik yaşamını bin-bir güçlükle sürdürmeye çalışan kamu görevlilerinin mevcut maaşlarla bayram masraflarını karşılamaları mümkün değildir. Bu sebeple Anayasanın eşitlik ilkesinin de gereği olarak kamu çalışanları arasında yapılan ayrımcılığın ortadan kaldırılması tüm kamuda çalışanlarına yılda en az iki defa bayram ikramiyesi ödenmesi gereklidir. Bu durumda, söz konusu ekonomik büyümeden emekliler ve kamu çalışanlarının da pay alması ve kamu görevlilerimizin bayram sonunda daha da zor duruma düşmemeleri için, memurlara ve emeklilere dini bayramlardan önce bir maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesi zorunludur” dedi. 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.