İstikrar Kalkanı Paketi Bankalar Tarafından Gerçekleştirilemiyor

İstikrar Kalkanı Paketi Bankalar Tarafından Gerçekleştirilemiyor

Dünyayı ve ülkeyi etkisi altına alan Kovit-19 salgını ile ilgili, SAMGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Onur Öztekin basın açıklamasında bulundu.

A+A-

Yaptığı açıklamada Başkan Öztekin, “Tüm dünya ile birlikte ülke olarakta maalesef Pandemi ile ciddi bir sağlık tehdidi altındayız. Öncelikle vatandaş olarak devletin aldığı tedbirleri desteklemek ve uygulamak zorundayız. Bu tedbirler hem kişisel sağlığımız hem de çevremizin sağlığı açısından çok ciddi önem taşımaktadır. Yaşadığımız bu süreçte kişisel sağlığımızı düşünmenin yanı sıra, ticari işletmelerin de sağlığını düşünmek zorundayız. Pandemi’nin ülkede yayılmasıyla birlikte çoğu işletme, alınan kararlar doğrultusunda kepenk kapattı, açık olan işletmeler de normal olarak ciddi ciro kayıpları yaşadı. Bu süreçle birlikte en üzücü olan ise istihdamda yaşanılan azalmalar oldu. Devletin açıklamış olduğu İstikrar Kalkanı Paketi bu süreçte iş dünyasına umut oldu fakat paketin açıklanmasından bu yana geçen süreçte bankalar nezdinde uygulamaların tam manasıyla gerçekleştirilemediğini görüyoruz.” dedi.

Öztekin, “Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından, işe devam destek paketi kapsamında 40 Milyar TL, maaş ve işletme giderleri için 16 Milyar TL, firmaların keşide ettiği çek ödeme desteği için 8 Milyar TL kefalet limiti tahsis edildiği KGF web sitesinde de açıklanmış olup iş insanlarımızla yaptığımız görüşmelerde hepsinin düzenli olarak bankalara başvurduğu fakat kendilerine tüm kamu ve özel bankalar tarafından limitlerin dolduğu, KGF‘ye giriş yapılamaması gibi gerekçelerle tüm iş insanlarımız müspet veya menfi cevap alamamakta olup kredi kullanamamaktadır. İş insanlarının merak ettiği husus; bu kefalet limitlerine karşılık gelen kredilerin bugüne dek ne kadar kısmının kullandırıldığı, bu kredilerin sadece çok büyük ölçekli şirketlere mi tahsis edildiği, eğer bu şekilde kullandırıldıysa ne kadarlık bir dilimin kullanıldırdığını, ekonominin %75’ini oluşturan KOBİ’lere ne zaman sıra geleceği, eğer bu şekilde ise kullanıldırılacak tutarın ne kadar olacağı ve ne zaman kullandırılacağıdır. İçinde bulunulan olağanüstü sürecin farkında olan esnafın, elini taşın altına koyarak faiz yüküne katlanarak borçlanıp istihdamı azaltmamaya, evine ekmeğini götürmeye çalışırken bankaların net olamaması insanların daha fazla korkuya kapılmasına neden olmaktadır. Yaşanılan bu süreçten elbirliği ile en güçlü şekilde çıkıp, dengelerin yeniden kurulacağı sürece ülke olarak güçlü girebilmemiz için işyerlerinin de üretime ve istihdama devam etmesi en fazla önemi arz etmektedir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamış olduğu paketin en önemli unsuru olan kredilerin bir an evvel uygulanması ve gereken adımların atılmasını dernek üyeleri ve şehir esnafı adına talep etmekteyiz.” ifadelerinde bulundu.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.