İş Güvenliğine Uymayanlar Tazminatsız İşten Atılabilecek

İş Güvenliğine Uymayanlar Tazminatsız İşten Atılabilecek

İş kazalarını ve işçi ölümlerini en aza indirmek için hazırlanan yeni düzenlemeye, işçilerin tazminatsız işten atılmalarını kolaylaştıran yeni bir madde eklendi.

A+A-

ÜÇ KEZ YAZILI OLARAK UYARILACAKLAR

Bakan İş Sağlığı ve İş güvenliği Birim Müdürü Furkan Bakan konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: İş yerinde kemerini, baretini gözlüğünü takmayan, makine ve teçhizatın güvenlik ayarlarını değiştiren çalışanlar, üç yazılı uyarıdan sonra işten atılacak. "İş sözleşmesi le çalışanlar kişisel koruyucu donanım kullanmaması, makine ve teçhizatın koruyucusunu etkisiz hale getirmiş, iş ile ilgili güvenlik kurallarına uymaması hususlarından dolayı ayrı ayrı üç defa yazılı olarak uyarılmasının ardından patron tarafından 'haklı gerekçeyle' işten atılabilecek. Bu durumda işveren, işçiye kıdem, ihbar tazminatlarını ödemeyecek. İşçi, İşsizlik Sigortası Fonuna başvurup 'işsizlik maaşı' da alamayacak. Özellikle inşaatlarda baretini, iskelelerde kemerin takmayan; kimyasal nitelikli iş yerlerinde maskesini, eldivenin; gürültülü işçilerde ses kesici kulaklığını; kaynak işlerinde gözlüğünü; yanmalı işlerde koruyucu ayakkabı, eldiven gibi donanımları kullanmayan işçilere işveren üç kez yazılı uyarıda bulunacak.

TÜM ÇALIŞANLAR İÇİN GEÇERLİ

Madde tüm çalışanları kapsıyor. İş güvenliği çerçevesinde büro çalışanları dahil personelin yaptığı ihlaller aynı kapsama giriyor.

KORUYAMAYANLAR DA SUÇLU

Ayrıca işçiler sadece iş güvenlik malzemelerin takmadıkları için değil, ayrıca bu malzemeler koruyamadıkları gerekçesiyle de aynı şekilde işten atılabilecek. Dolayısıyla örneğin üç defa baretini kaybeden ya da zarar veren işçi de işini kaybedecek. Bununla iİgili daha önceden görülmüş dava ve Yargıtay kararları mevcut.

furkan-bakan.jpg

4857 sayılı İş Kanunu’ndaki düzenlemeye göre, iş güvenliği malzemelerini takmayan ve kullanmayan işçiler, işverenler tarafından 3 kez uyarılacak. Uyarıları dikkate almayan işçiler, işveren tarafından İş Kanunu’ndaki haklı fesih maddesi gerekçe gösterilerek, kıdem tazminatı ödenmeksizin işten atılacak.

Bakan; “İş Güvenliği ve İş Sağlığı mevzuatı uyulması gereken bir mecburiyetten ziyade, çalışanların güvenliğini ve sağlığını destekleyen, verimi ve kaliteyi artırdığına inanan, bu hizmetlerin bilincinde sorumluluklarını yerine getiren bir kurum olarak, 5 yıldır Samsun ve çevre il, ilçelerde aktif olarak uzman ve tecrübeli kadromuzla hizmet vermeye devam ediyoruz.” dedi.

İş Kanunu’nda yer alan madde, iş güvenliği çerçevesinde büro çalışanları da dahil tüm çalışanları kapsayacak.

İşçiler,  iş güvenliği dolayısıyla kişisel koruyucu donanımlarını sadece takmadıkları zaman değil, bu malzemeleri koruyamadıkları tespit edildiği takdirde tazminat haklarını kaybedecekler. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.