İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan'dan kurban kesimi uyarıları!

İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan'dan kurban kesimi uyarıları!

Kazasız kurban geçirebilmek için bayrama günler kala, İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan, kurban kesimine ilişkin uyarılarda bulundu.

A+A-

Kazasız kurban geçirebilmek için bayrama günler kala, İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan, kurban kesimine ilişkin uyarılarda bulundu.

İş Güvenliği Uzmanı M. Furkan Bakan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kurban kesimi yapan kişilerin mutlaka profesyonel kasaplar veya yetkili kişiler olması gerekir ve kesim yapılırken en az 1 metre etrafınızda başka kimse olmamalıdır. Her yıl kurban kesimi sırasında bıçakla yaralanıp ölen kişiler olmaktadır.

Kurban kesen ve kurban etleri ile ilgilenen kişilerin sağlıklı olması şarttır. Portör muayenesi ile bu kişilerin sağlıklı olup olmadığı anlaşılabilir. Kesilen etler askıda tutulmalı, yere temas etmeleri önlenmelidir. Kesim yapan kişilerin elinde kesik, yara veya apse olmamalıdır. Kurban kesim alanındaki herkes mutlaka steril eldiven kullanmalıdır. Et kesimi yapan kasapların steril eldivene ek olarak kesilmelere karşı çelik örgülü eldiven kullanmaları gereklidir.

ÇELİKLİ ELDİVEN KULLANIMI ÖNEMLİ!

Kurban bayramında hayvan kesiminde ve sonrasında bıçak yaralanmaları en çok sayıda karşımıza çıkan kazalardır. Bu yaralanmalara sebebiyeti en aza indirmek, kişisel koruyucu donanım olarak ÇELİKLİ ELDİVEN kullanımını sağlayarak mümkündür.Her Kurban Bayramında yüzlerce acemi kasap, sonu ölüme varabilen yaralanmalarla hastanelere koşmakta..Çelik Eldiven Kullanmak ise  yaralanmaları en aza indirecektir.Kasapların, et parçalama işlemi yapanların Çelikli eldivenin yanı sıra, et parçalama işlemi sırasında bıçakların kayarak vücudumuzun herhangi biryerine girmesini önlemek için de Çelik Zırhlı Kasap Önlüğü giyilmelidir.

Çoğumuz kurban kesiminin ardından etlerimizi kasaplarda yada seyyar olarak bu işi yapan yerlerde, et kıyma makinesi aracılığı ile kıyma çektiririz..Et kıyma makinelerini herkes değil,bu makinenin kullanım eğitimini almış kişiler kullanmalıdır.
Bu makinedeki en önemli durum; Kasapların ve bu makineyi kullananların et çekme işlemini et tokmağı ile yapmaları gereklidir.Kesinlikle elinizle veya başka bir uzvunuzu makinenin içine sokmamalısınız.

Kullanılan Et kıyma Makinesinin; CE belgeli olması, acil durdurma butonuna sahip olması, parmak koruma aparatı mevcut olması ,kesinlikle kontrol edilmelidir.

KONTROLDEN GEÇMİŞ KURBANLIK HAYVANLAR TERCİHİNİZ OLSUN…

Kurban edilecek hayvanların mutlaka veteriner raporu bulunmalıdır. Sağlık raporu bulunmayan hayvanlar şarbon hastalığına neden olan bakterileri taşıyor olabilirler ve bu hayvanlarla temas etme sonucunda şarbon hastalığı meydana gelebilir.
Ayrıca hastalıklı hayvanlardan insanlara kist hidatik ve bruselloz gibi ölümcül hastalıklar da bulaşabilir. Kurban hayvanı mutlaka sağlıklı olmalıdır. Aşırı zayıf, bitkin, ayağa kalkamayan hayvanlar kesilmemelidir. Kesim öncesinde ve kesim sırasında kurban hayvanları rahat bir alanda bağlanmalıdır. Stres altında tutulan hayvanlar, içgüdüsel olarak ani hareketler yaparak insanlara zarar verebilirler.

KESİM YERLERİNİN ÖZELLİKLERİ

Belediyelerce belirlenen alanları tercih etmeli izin verilmeyen alanları kullanmayınız..Kendi Köyünüzde mahallenizde bağınızda bahçenizde kurbanınızı keserken ise kendi oluşturduğunuz kesim alanınızı tüm sağlık ve güvenlik kurallarını gözetmeniz gereklidir.Kesim yeri olarak belirlenen alanın, mutlaka temiz olmalı, kanalizasyon ve çöp konteyneri gibi alanlardan uzak olmalıdır.
Kesim yeri yüzeyi kolay yıkanabilir olmalıdır. Tercihen fayans veya mermer yüzeyler tercih edilmelidir.

Zemin her kesimden sonra mutlaka yıkanmalıdır. Yıkama sularının akabileceği bir gider bulunmalıdır. Zeminde su biriken kesim alanlarında çok hızlı bakteri oluşabilir.
Yıkama sırasında oluşacak kaygan zeminlerde kayma riskine karşı dikkatli olunmalı, kaymaz ayakkabı veya çizme giyilmelidir. Kesim alanında mutlaka içme suyu kalitesinde su bulunmalıdır. Temizliğinden emin olunmayan su ile temizlenen alet ve ekipmanlar, ete bakteri ve virüslerin bulaşmasına neden olur.
Kurban kesim alanında kullanılan bütün alet ve malzemeler paslanmaz çelik malzemeden yapılmış olmalı ve her kesim sonrası dezenfekte edilmelidir.

KURBAN ETİNDEKİ SAĞLIK ŞARTLARI

Yeni kesilen kurban etleri, iç sıcaklığı 16-20 dereceye gelene kadar oda sıcaklığında bekletilmelidir. Etler uzun süre sıcakta, açık havada ve doğrudan güneş ışığı alan yerde tutulmamalıdır. Kurban etleri çok iyi pişirilerek tüketilmelidir. Ayrıca çiğ ete temas eden maşa ile pişmiş ete temas eden maşa farklı olmalıdır. Etleri koymak için plastik kap kullanmayın.. Plastiğin içinde bulunan kimyasallar gıdaya temas etmemeli. Bu durum sıcağa da bağlıdır. Sıcaklık arttıkça zararlı maddelerin gıdaya geçişi kolaylaşır. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların plasik kaplarda saklanması tercih edilmemelidir. Özellikle de plastik poşetler en sık kullandığımız ürünler olduğundan gıdaya teması hususunda dikkatli olmalıyız."
 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.