İran'dan İsrail'e 'pervasız misillemede bulunmama' uyarısı

İran'dan İsrail'e 'pervasız misillemede bulunmama' uyarısı

İran'ın Suriye'deki konsolosluğuna İsrail'in 1 Nisan'da düzenlediği saldırıya misillemede bulunan İran İsrail'e 300'den fazla SİHA ve füze yolladı.

A+A-

İran'ın Suriye'deki konsolosluğuna İsrail'in 1 Nisan'da düzenlediği saldırıya misillemede bulunan İran İsrail'e 300'den fazla SİHA ve füze yolladı.

 

 

İsrail müttefikleriyle birlikte bunların % 99'unun imha edildiğini söyledi.

İki ülke yıllardır bir vekalet savaşı yürütüyor. Ancak bu, İran'ın İsrail topraklarına karşı düzenlediği ilk doğrudan saldırı oldu.

 

Dünya liderleri, Orta Doğu'daki gerilimin çok daha büyümesi endişesi artarken, itidal çağrıları yaptı.

Saldırının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "Birlikte kazanacağız" derken, ülkesinin nasıl bir tepki vereceği henüz net değil.

İsrail Savunma ve Dışişleri Bakanları geçen hafta İran'ın İsrail'e saldırması halde, İsrail'in İran topraklarını vuracağı uyarısı yapmıştı.

Şam'daki İran Konsolosluğu'nda İran Devrim Muhafızları'nın yedi üyesinin öldürüldüğü saldırıdan sonra, Tahran'ın bir misillemede bulunması bekleniyordu.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi "Siyonist rejim (İsrail) ve destekçileri pervasız davranışlarda bulunursa daha kararlı ve çok daha kuvvetli bir yanıt alacaklar" dedi.

Devrim Muhafızları da saldırıyı "Siyonist rejimin (İsrail) aralarında Şam'daki konsolosluk saldırısı da dahil tekrar tekrar işlediği suçlara misilleme olarak düzenlediklerini" belirtti.

Saldırının ardından, BM'deki İran misyonu "konunun kapanmış sayılabileceğini" söyledi.

İran Genelkurmay Başkanı General Muhammed Bagheri de devlet televizyonuna yaptğı açıklamada, ABD'nin İsviçre aracılığıyla, Washington'a İsrail'in olası misillemesine destek vermemesi, aksi takdirde ABD'nin bölgedeki üslerinin hedef alınacağı uyarısı yapıldığını belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden da, İran'ın saldırısının ardından Netanyahu ile görüştü ve "Amerika'nın İsrail'in güvenliğine bağlılığının sarsılmaz" olduğunu belirtti.

Biden, İsrail'e yönelik "daha önce görülmemiş" saldırıyı kınadı ve ABD ile diğer müttefiklerinin "neredeyse tüm" füze ve SİHA'ları imha ettiğini vurguladı.

iran-balistik-fuzeleri-ve-menzilleri.jpg

New York Times, İsrail istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde, saldırıdaki asıl hedeflerin İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan askeri tesisler gibi göründüğünü yazdı.

Bir İsrail Ordusu Sözcüsü, 170 SİHA, 30 güdümlü füze ve 120 balistik füze olmak üzere 360 dolayında silahın ateşlendiğini, ancak İsrail'in çok az hasar aldığını vurguladı.

Sözcü Daniel Hagari, bazı İran füzelerinin İsrail içlerindeki hedefleri vurduğunu, bir askeri üste hafif hasar oluştuğunu, ancak ölen ya da yaralanan olmadığını söyledi.

Ancak yetkililer daha sonra, ülkenin güneyindeki Arad bölgesinde bir kız çocuğunun düşen şarapnel nedeniyle ağır yaralandığını bildirdi.

Dünya liderleri, İsrail ve İran arasındaki artan gerilime yönelik tepkilerini değerlendirirken, bir çok lider saldırıyı kınadı ve gerilimin tehlikeleri konusunda uyarılar yaptı.

ABD Başkanı, G7 liderlerini toplayacağını söylerken, BM Güvenlik Konseyi'nin de daha sonra acil bir toplantı yapacağı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri, Çin ve Rusya da itidal çağrısı yaptı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.