HÜSEYİN DEDE HİZMETE GİRDİ

HÜSEYİN DEDE HİZMETE GİRDİ

Alaçam'ın Kızlan bölgesinde bulunan Hüseyin Dede Türbesi Alaçam Belediyesinin tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında restore edilerek açıldı.

A+A-

Restorasyon çalışmalarının tamamlanmasını müteakiben açılışı gerçekleştirilen halkın manevi ve uhrevi değerleri açısından önemli bir yere sahip olan  Hüseyin Dede türbesi 07.05.2017 tarihinde açılışı gerçekleşti.

 Açılışa; Belediye Başkanı Hadi Uyar, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Dursun Uz, Belediye Meclis Üyesi Hasan Çelik, Tuzla Belediyesi Meclis Üyesi ve İstanbul Valiliği Mütevelli Heyeti Üyesi İbrahim Deniz, Geyikkoşan Güreş Ağası Hasan Asan, din görevlileri ve vatandaşlar katıldı.

Alaçam Belediye Başkanı Hadi Uyar açılışta yaptığı konuşmada şunları söyledi,’’ Tarihini bilmeyen milletlerin geleceğine yön veremeyeceğini söyledi. Bu anlayışla Alaçam’da bulunan eski eserleri  restore ettiklerini  ve tekrar işlevsellik kazandırdıklarını belirten Başkan Uyar Hüseyin Dede gibi erenlerin halkımız üzerinde birleştirici ve toplumsal dayanıklılığı artırıcı özellikte görev yaptığını, sevildiğini ve sayıldığını vurguladı. Bu toprakları bize miras olarak bırakan ecdada karşı vefa sorumluluğumuz var. Bunun gereklerini yerine getiriyoruz. Nerede ecdada dair bir eser varsa, yeniden işlev vererek ayağa kaldırmaya elimizdeki imkanlar dahilinde çalışıyoruz. Hüseyin Dede Türbesinin ilçe halkımız tarafından ve bizim açımızdan önemi büyük 07 Mayıs Hüseyin Dede Şenliklerine müteakiben   restorasyonu biten türbemizin açılışını yapmanın sevincini yaşıyoruz.  Yapımında emeği geçen tüm  arkadaşlarıma  teşekkürlerimi sunuyorum, ’’dedi.

huseyin-dede-hizmete-girdi.JPGhuseyin-dede-hizmete-girdi-001.JPGhuseyin-dede-hizmete-girdi-002.JPGhuseyin-dede-hizmete-girdi-003.JPGhuseyin-dede-hizmete-girdi-004.JPG

Yöre halkı tarafından evliya olarak nitelendirilen ve korunan Hüseyin Dede hakkında çeşitli rivayetler anlatılmaktadır. Mahallinden edinilen bilgilere göre Hüseyin Dede’nin aslı Peygamber Efendimizin soyundan olan Evliyaoğulları’na dayanmaktadır. Hüseyin Dede 3 kardeşi ile birlikte Orta Asya’dan gelerek Ağrı’nın Doğubeyazıt bölgesine yerleşmiş ardından Erzurum, Trabzon, Ordu üzerinden Alaçam’a kadar gelmiştir. Alaçam’da Tepebölmesi Köyü mevkiine gelen 3 kardeşin her biri ok atarak gidecekleri yönü tespit etmişlerdir. Hüseyin Dede’nin oku Tepebölmesi mevkiine düştüğünden buraya yerleşmiştir. Hüseyin Dede’nin yakın zamana kadar köye ait Könezli Mahallesi’nde bulunan evinin durduğu da belirtilmektedir. Köyde Hüseyin Dede’ye ait olduğu ileri sürülen birçok soy bulunmaktadır. Hüseyin baba ile anlatılan rivayetler arasında dağdan odunları geyiklerin sırtında getirdiği, yine geyiklere buğdayını taşıttığı ve tarlaları sürdürdüğü gibi Türkiye’ye özgü birçok anonim hikâyeler anlatılmaktadır. Türbe halk tarafından Rıza-i İlahi için veli ziyaretinde bulunmak, hasta olanlar içinde Allah’ın (c.c) izni ile şifa bulmak umuduyla ziyaret edilmektedir

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.