Havayı en çok dizel ve benzinli araçlar kirletiyor

Havayı en çok dizel ve benzinli araçlar kirletiyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun Türkiye’de hava kirliliğinin insan sağlığını tehdit ettiğini söylemesi ve önlem için ‘temiz akaryakıta’ vurgu yapması üzerine uzmanlardan ‘LPG’li ve doğalgazlı araç’ çağrısı yapıldı.

A+A-

Kirliliğin havaya karışan kükürt dioksit, ağır metaller gibi etkenlerle gerçekleştiğini söyleyen uzmanlar, havayı en çok dizel ve benzinli araçların kirlettiğini vurguluyor ve LPG, doğalgaz gibi alternatif yakıtlarla çalışan araçların teşvik edilmesini tavsiye ediyor.

“LPG’Lİ ARAÇ SAHİPLERİNE ENGELLER ÇIKARILIYOR”
BRC Türkiye distribütörü 2A Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü, son teknolojik gelişmelerle LPG’li araçların artık benzinli araçlardan daha güvenilir olduğunu belirterek, “Maalesef ülkemizde temiz yakıt kullanan doğalgazlı ya da LPG’li araç sahiplerine bazı engeller çıkarılıyor. Bütün dünyada çevreci yakıtlar teşvik ediliyor. Ülkemizde de aynı şekilde bu teşviklerin hayata geçirilmesini bekliyoruz. Özellikle LPG’li araç tercih eden vatandaşlarımızın kapalı otoparklara girememe sorunları var. Motorlu taşıtlar vergisinde indirim bekliyorlar. Otoyollarda ve köprü geçişlerinde indirim bekliyorlar. En azından bu tip basit teşviklerle LPG’li doğalgazlı araçların kullanımının teşvik edilebileceğini düşünüyoruz" dedi.

“DIZEL ARAÇLARIN DA DOĞALGAZ DÖNÜŞÜMLERI MÜMKÜN’’
BRC Türkiye distribütörü 2A Mühendislik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Örücü, “120 kat daha fazla partikül salınımı ile havayı en çok ağır vasıta dizel araçlar kirletiyor. Çift yakıtlı sistemle birlikte bu araçların da doğalgaz dönüşümleri mümkün. Ayrıca temiz hava için olmazsa olmaz yöntem CNG’li araçların hayata geçirilmesidir. Yeni teknolojiler sayesinde artık benzinli araçlardan farksız olarak otomobil firmalarının verdiği garantilerle güvenli, ekonomik ve performansı öne çıkaran sistemler mevcuttur. Önemli olan halkımızın yaygın, tanınmış ve güvenilir markaları tercih etmesidir. Ayrıca periyodik bakımlarını zamanında yaptırılması gerekiyor. Oto gaz dönüşüm sistemlerinde güvenlik konusunda bütün endişeleri giderecek tedbirler alınmaktadır ve en az benzinli araçlar kadar güvenlidir. Halkımız gönül rahatlığıyla LPG’li ve doğalgazlı araçları tercih edebilir. Bu sayede de çevremizi ve havayı daha temiz hale getirme şansı yakalamış olacağız” dedi.

“KİRLİ HAVA DOLAYISIYLA DÜNYADA HER YIL 3 MİLYON KİŞİ HAYATINI KAYBEDİYOR”
2A Mühendislik A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Genci Prevazi, “Son zamanlarda Türkiye’de astım, bronşit gibi kronik rahatsızlıkların arttı ve kirli hava sebebiyle her yıl dünyada 3.7 milyon kişi hayatını kaybediyor. Hava kirliliği nedeniyle Londra’ da her yıl 7500 kişi ölüyor. Geçtiğimiz kış mevsiminde İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerde hava kirliliğine dair acil durum alarmı verildi. 2050 yılında dünya nüfusu 9,2 milyar olacak ve bunun 6.3 milyarı şehirlerde yaşayacak. 2 milyardan fazla hafif araç yollarda olacak. Bu yüzden geç kalmadan artık bir şeylerin önlemini almak zorundayız” ifadelerinde bulundu.

“LPG YÜZDE 50’YE YAKIN TASARRUF SAĞLIYOR”
LPG’li araçların daha avantajlı olduğunu dile getiren Prevazi, “LPG tercih edildiği takdirde hem bireysel hem de ülke olarak ekonomimize de katkı yapmış olacağız. Çünkü neredeyse yüzde 50 oranında cebimizden az para çıkmış oluyor. Aynı zamanda Türkiye’de 10 binden fazla LPG istasyonu var. Ülkenin neresine gidersiniz gidin gönül rahatlığı ile her yerden yakıtınızı temin edebilirsiniz. Aynı zamanda LPG’li araçlar diğer araçlardan %22 daha az karbondioksit ve çok daha az azot oksit çıkartıyor. Ayrıca LPG’li araçlarda dizel araçlara göre 120 kat daha az partikül salınımı var. Gelecekte de yaşanılabilir bir çevre için LPG’nin daha çok teşvik edilmesi gerekiyor.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.