Hastalar Muayene Sürelerinin Kısalığından Şikayetçi

Hastalar Muayene Sürelerinin Kısalığından Şikayetçi

Hastalar Muayene Sürelerinin Kısalığından Şikayetçi

A+A-

Hasta Hakları Günü’ne özel açıklamalarda bulunan Merve Boşat, Türkiye’deki muayene sürelerinin kısalığına dikkat çekti. Hastalarla sağlık personelleri arasındaki en önemli problemin iletişimsizlik olduğunu söyleyen Boşat, “Hastalar çoğu zaman soru soracak ya da cevap alacak zamanı bile bulamıyor” dedi.
Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği (HAYAD) tarafından 1998 yılında Hasta Hakları Günü olarak kabul edilen 26 Ekim, sağlığını kaybetmiş bir bireyin tıbbi tedavi hizmetlerini sağladığı yer olan sağlık kurumundaki ilişkilerini kapsıyor. Başlıca; tıbbi tedavi, tıbbi tedaviyi reddetme ve durdurma, bilgilerin gizli tutulması ve mahremiyetin sağlanması olarak sayılabilen Hasta Hakları Günü’ne özel açıklamalarda bulunan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bölümü Öğretim Görevlisi Merve Boşat, hastalarla sağlık personelleri arasındaki en önemli problemin iletişimsizlik olduğunu söyledi. Türkiye’deki muayene sürelerinin kısalığında dikkat çeken Merve Boşat, “Hekimler sayıca az, hastalar ise fazla olduğu için hekimler hastalara süre ayırma sıkıntısı yaşıyorlar. Bu sebeple de hekimler, kısa süre içerisinde hastayı muayene edip, bilgilendirip ve tedavilerini düzenlemek zorunda kalıyorlar. Sürenin kısa olması nedeniyle hasta ile hekim arasında iletişim problemi yaşanabiliyor. Hastalar çoğu zaman soru soracak ya da cevap alacak zamanı bile bulamayabiliyor” dedi.
Yurtdışındaki kaynaklara göre ideal muayene süresinin en az 20 dakika olduğu söyleyen Boşat, Türkiye’de uygulana ortalama 5 dakikalık hasta-hekim görüşmelerininse sağlıklı iletişim için oldukça kısa olduğunu belirtti.
“SÜRE NE KADAR KISAYSA İLETİŞİM DE O KADAR ZOR”
Türkiye’de insanların genel anlamda haklarını bildiklerini fakat sorumluluklarının farkında olmadıklarını belirten Merve Boşat, “Çoğu kez hekim hastayı bilgilendiriyor fakat hasta bu bilgiyi tam olarak almadığı takdirde o konuda bilgilendirilmediğini düşünüyor. Hekim, hastayı o konuda bilgilendirdiği için daha fazla sorma gereği de duymuyor. Yani esasen iletişim problemi var. Bu da hasta muayene sürelerinin kısa olmasından kaynaklanıyor. Süre ne kadar kısaysa iletişim de o kadar zor oluyor” diye konuştu.
“HASTA BELİRLİ HAKLARLA DONATILIYOR”
Hasta hakları gününü bir terazinin iki kefesi olarak düşünmek gerektiğini belirten Merve Boşat, “Terazinin bir tarafında sağlığını kaybetmiş ve onu tek başına geri alamayacak bir birey var. Diğer tarafta ise sağlığını bireye verebilecek pozisyonda olan sağlık personeli ve hekimler var. Bu iki kefe eşit olamıyor. Daha zor durumda olan hastayı belirli haklarla donatarak bu eşitliğin bir nebze olsun sağlanması, hastanın haklarını bilmesi ve insanların bilinçlendirilmesi için böyle bir gün uygun görülmüştür” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.