HAMDİ YILDIZ SEKTÖREL  BAKIŞA KONUŞTU

HAMDİ YILDIZ SEKTÖREL BAKIŞA KONUŞTU

Gülten Sezgin'in Canlı Yayın Konuğu Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen 1 nolu şube İl Başkanı Hamdi Yıldız

A+A-

Gülten Sezgin'in Hazırlayıp sunduğu "Sektörel Bakış"ın canlı yayın konuğu Memur-Sen ve Eğitim Birsen Samsun 1 Nolu Şube Başkanı Hamdi Yıldız sorulara cevap vererek toplu iş sözleşmesiyle alakalı da bilgilendirmelerde bulundu, Yıldız toplu iş sözleşmesiyle alakalı şunları söyledi, "Toplu İş Sözleşme sürecimiz 24 Temmuz'da başladı. Bu tarih itibariyle biz öncesinde tüm Türkiye'de Memur-Sen'e bağlı 11 hizmet kolunu sahada teşkilat mensupları tarafından üyelerimizden ve kamu çalışanlarımız tarafından yapmış olduğumuz önerilerin tekliflerin her birisiyle bir çalışma gerçekleştirdik. Hizmet kolu olarak Eğitim Bir-Sen olarak da teşkilat mensubu arkadaşlarımızla, kamu çalışanları eğitim çalışanlarıyla da her bir alanda almış olduğumuz önerileri ilimizde daha sonrasında Ankara'da yapmış olunan bir çalış tayla derlendi. 
Yıldız, akademisyenlerin, öğretim görevlisi öğretmenlerimizin eğitimcilerimizin de katkılarıyla bu alanda taleplerimizi makul talepler haline getirecek raporlar haline getirildi. 24 Temmuz tarihi itibariyle 11 hizmet kolunun tamamında aynı çalışmalar yapıldıktan sonra 650 tane kamu çalışanlarının haklarıyla ilgili yeni talepler 256 tane daha öncesinde kazanlıma dönüştürülmüş olan taleplerimizin tamamını ve Türkiye'de 5.5 milyon,  kamu çalışanı 2 milyon 200 bine yakını emekliyi ilgilendiren ve bunu etki alanı olarak da yaklaşık 20 milyona yakın kitleyi ilgilendiren ram oranı üzerine değerlendirmelerimizi yapıp 24 Temmuz'da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın önünde bir eylem vasfıyla açıkladık. 
Taleplerimiz bizim 2020 ve 2021 yıllarını içine kapsayacak olan toplu iş sözleşmesinde 2021 yılını kapsayacak 8+7, 2020'den geçerli olmak üzere 200 TL zam, .5 3 refah payı ve aynı zaman da enflasyon farkı, 2021 yılı içinde 6+6 yine % 2 refah payı ve enflasyon farkı olarak biraz öncede söylediğim gibi 656 yeni tüm 11 hizmet kolunun getirmiş olduğu talepleri orada bir basın açıklamasıyla kamu çalışanlarımızın katıldığı, teşkilat mensuplarımızın katılmış olduğu bir eylem niteliğinde paylaştık diyen Başkan Hamdi Yıldız sözlerine şu şekilde devam etti, toplu sözleşme sürecini 24 Temmuz tarihi itibariyle de başlatmış olduk. Burada kamu işveren heyeti adına Sayın bakan Zehra Hanım süreci yönetmesiyle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık bu sözleşme masasının uzlaşmazlıkla sonuçlanmasının en büyük faktörlerinden birisinin de Sayın Bakan Zehra hanımın olduğunu da ifade etmek isterim." dedi.
Remi olarak 1 Ağustos'ta başlayacak olan zaman dilimine kadar olan süreç hakkında da bilgiler veren Başkan,  aktif bir şekilde kullanılabilmesi için ilk teklifimizi, tekliflerimizin tasnifi olan süreyi iyi kullanalım diye 1 Ağustos resmi toplu sözleşmenin başlamış olduğu gün itibariyle de tekliflerin müzakere sürecini de başlatalım diye bir teklifimiz oldu. Ancak bu kabul görmedi 1 Ağustos'a kadar resmi teklifin başlanması beklendi ve 6 gün heba oldu. Toplu sözleşme yasasının en büyük açmazlardan bir tanesi olan 5.5 milyonu direk ilgilendiren, kitlenin sorunlarının konuşulmuş olduğu zaman dilim kesinlikle yetersiz. 20 günlük bir süre de 5.5 milyon kamu çalışanlarının sorunlarını konuşup bitiremezsiniz kaldı ki 1 Ağustos itibariyle de tasniflemelerin başladığı bu tasniflemeyle bir zaman kaybının gittiği bizim 24 Temmuz itibariyle kamu işveren heyetine teklif etmiş olduğumuz zam oranı ile ilgili daha kısa bir zaman da geri dönüş beklerken 16 Ağustos tarihine kadar yani toplu sözleşme sürecinde ki bir teklifle Ağustos tarihine 6 gün kalaya kadar iş veren heyetinin masaya gelmemesi de manidardır anlamlıdır. Dolayısıyla burada ilk teklif zaten bizim makul teklifimizin karşısında kamuoyunun, Devletimizin içinde bulunduğu şartlar açısından hem de kamu çalışanlarının mevcut gerçekleşmiş enflasyonda 1 Eylül'ü tam karşılamamış olsa da yeterli gelir dediği kabul gördüğü satın alındığı bir teklif. Makul teklifin karşılığında maalesef hükümetin kamu iş veren heyetinin malul bir teklifiyle karşı karşıya kaldık.  Hatırlarsanız 3.5+3  3+2,5 gibi bir teklifle karşımıza geldiler. Dolayısıyla burada kamu görevlileri  sendikaları heyeti başkanı olan sayın genel başkanımız Ali Yalçın'ın bu oran kesinlikle kabul edilebilir bir oran değildir. Makul teklifimize karşı malul bir teklifle masaya geldiniz kabul etmiyoruz diyip dışarıda basın açıklamasıyla bunu kamuoyuyla paylaşmıştı.
 Akabinde tüm Türkiye'de 17 Ağustos'ta bir basın açıklamasıyla alan bilgilendirildi, saha bilgilendirildi kamuoyu bilgilendirilmiş oldu. resmi tarihle 20 Ağustos'da ya uzlaşılacak yada uzlaşma tarihi çıkacaktı dolayısıyla daralan bir zaman içerisinde pazarlık yapmaya zaman oluşturmak içinde gayretlerimiz var. Fakat kamu işveren heyetinin bu alanda ki yaklaşımı burada zamanı daraltıp pazarlık noktasında ki makası daraltma üzerine oldu. Toplu sözleşme de özellikle sayın bakanın bu yaklaşımlarında kaynaklı, uzlaşmazlıkların çıkması ve etki eden yaklaşımlarındandı onu da buradan söylemek isteriz" dedi.  20 Ağustos akşamı 00.00 itibariyle görüşmelerden sonuç alınamadı ve sabaha karşı da uzlaşmazlık olduğuyla alakalı da genel başkanlığımız tarafından da gerçekleştirildi ve Kamu çalışanları heyeti tarafından da bilgilendirildi. 
Sosyal Medya hesaplarımızdan paylaşıyoruz 2 ay içerisinde elektriğe % 35 oranında artışla ve bunu da güncelleme adı altında zamları  kamu çalışanlarına hem de Türkiye Cumhuriyeti Devleti içerisinde çalışan tüm vatandaşlarımıza yansıtmış olan hükümete sesleniyoruz. Diyoruz ki o zaman kamu çalışanlarının kamu iş veren heyetinin teklif ettiği, hakem heyetinin onadığı oranları da güncelleyin" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.