Hacı Eyüp Güler; Mahalle Bakkalların Kıymetini Bilelim

Hacı Eyüp Güler; Mahalle Bakkalların Kıymetini Bilelim

30 il ve Zonguldak’ta geçerli olan sokağa çıkma kısıtlamasının ikinci hafta sonunda, evde kalarak kurallara uyduğunu söyleyen Samsun Esnaf Odalar Birliği Başkanı Hacı Eyüp Güler, 18 Nisan Cumartesi günü Radyo Barış’ın canlı bağlantı konuğu oldu.

A+A-

Başkan Güler, gerçekleştirilen bağlantıda yaşanan zorlu pandemi süreci içerisinde, esnafların yaşadığı ve yaşayacağı zorluklardan da söz etti.

Sokağa çıkma kısıtlamasının ikinci haftasındayız ve dün yayınlanan yeni genelgede giriş-çıkış yasağı 15 gün daha uzatıldı. Bu süreçle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Koronavirüs, yaşantımız boyunca görmediğimiz bir olaydır. Devletin verdiği kararları uygulayarak, bu süreci atlatacağız. Umarım en kısa sürede atlatırız. Çünkü, bu durumdan ekonomi, sağlık ve hayatın düzeni çok etkilendi.

Bugün ve sonrasında ekonomi ile ilgili süreç nasıl ilerleyecek? Esnaflara ve üyelere mesajlarınız nedir?

Türkiye’de ne olursa olsun en çok etkilenen esnaf oluyor. Emekli ya da memurların böyle bir sorunu yok. Belli tarih geldiğinde maaşlarını alabiliyorlar. Ama esnaf öyle değil. Esnaf, küçük sermaye ile dükkan işletmeye çalışan insanlardır. Bir tüccar ile esnafı ayırt etmek gerekir. Esnaflar, kazandığı para ile dükkan kirası, elektrik, su ya da çalıştırdığı işçinin parasını ödeyecek ki kalan para ile evini geçindirebilsin. O günkü emek o gün kazanılan ve harcanan paradır. Yarına artıracak ya da kenara koyulacak bir parası olmaz esnafın. İlk tedbirlerde esnafların çoğuna kapama kararı geldi. Ama zannedilmesin ki sadece kapanan işyerleri zarar gördü; açık olan işyerleri de bu zararı gördü. Alışveriş olmayınca dükkanlar iş yapamaz olunca çoğu kendiliğinden kapattı. Alınan tedbirler açısından evde duran esnaf ve sanatkarlara kapalı oldukları süre içerisinde, asgari ücret miktarı kadar bile olsa bir maaş bağlanmalı.

Krediler açısından bankalar sınıfta kaldı mı?

Kaldı. Çünkü, herkesin borcu var. Türkiye’nin genel yapısına baktığımız zaman herkes önümüzdeki 10 yılı borçlanmış. Ama şu afet ortamında devlet, bankalar ve esnaf kefalet kooperatiflerinden 25 bin lira alabilirsiniz dedi. Buna gerek yok çünkü esnaf zaten kullanıyor bu parayı. Faizler aynı, değişen bir şey yok. Ertelemede ise, özel bankaların hiç yardımı yok.

Son zamanlarda dostluk, arkadaşlık, yardımlaşma ortadan kalkmıştı. Burada artık devreye insanlık giriyor. Şu zamanda gerçeklik önplanda olmaya başladı.

Ramazan ayı geliyor. Esnaflar Ramazan ayı döneminde satışları artırmak adına paraları birleştiriyordu. Sivil Toplum Kuruluş Başkanı ve Samsun Esnaf Odalar Birliği Başkanı olarak kaç oda ve üyeniz bulunmaktadır?

72 oda, 39 bin esnaf ve sanatkarımız var.

Evde kalma sürecinde çocuklarda evde sıkıldı. 23 Nisan Çocuk Bayramı’da yaklaştı. Buradan çocuklara mesajınız nelerdir?

Çocuklarımızın 23 Nisan Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Burada anne ve babaya görev düşüyor. Eğlenceli ve etkili aktiviteler düzenleyebilirler.

Ramazan’da yaklaşıyor. Açık olan esnaf yok. Mahalle bakkallarını yaşatalım diyorduk, bu dönemde bakkalların kıymetini bilmemiz gerekiyor. Esnafa en büyük katkılardan biri de alışverişleri bakkallardan yapmak olabilir.

Belediyelerden ricam, 7244 sayılı yasada ruhsat, hal kiraları, işgaliye paraları ve bunların ertelemeleri var ve bunlar için maddi yardımlar yapabilirler.

Türkiye’de iki milyona yakın esnaf var. Bizler sağ olduğumuz süre içerisinde daha çok çalışır, daha çok vergi veririz, devletimize daha çok sahip çıkarız. İnsanların daha fazla sabrı taşmadan yardımlar çerçevesinde bu süreci hep birlikte atlatmamız lazım.

Samsun ve bölge halkına sosyal mesaj alabilir miyiz ?

Bafralıları çok seviyorum,  selam gönderiyorum. Sağlıkçılara, emniyet güçlerine teşekkürlerimi iletiyorum. Kurallara uymamız ve sabretmemiz gerekiyor. Bugünleri atlatacak, normal hayatımıza döneceğiz.

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum