“HACI BEKTAŞİ VELİ VE BEKTAŞİLİK” KONFERANSI

“HACI BEKTAŞİ VELİ VE BEKTAŞİLİK” KONFERANSI

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu tarafından, “Hacı Bektaş-ı Veli ve Bektaşilik” konulu konferans düzenlendi.

A+A-

Hitit Üniversitesi Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Merkezi Müdürü (HÜHAM) Prof. Dr. Osman Eğri konferansa konuşmacı olarak davet edildi. Hacı Bektaşi Veli Araştırmaları Topluluğu Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. İbrahim Gül yaptığı açılış konuşmasında, Hacı Bektaşi Araştırma Topluluğu’nun üniversiteler arasında bir ilk olduğunu ve böyle bir isimle açılan başka bir topluluğun bulunmadığını belirterek, Hacı Bektaşi Veli’nin Anadolu’ya gelişinden söz etti.
Prof. Dr. Osman Eğri konuşmasına bir anısını anlatarak başladı. Hacı Bektaşi Veli’nin, Hz. Muhammed’in Ehli Beytinden yedinci imam Musa-i Kazım’ın evlatlarından birisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Osman Eğri, Hacı Bektaşi Veli’nin Anadolu’da yapmış olduğu hizmetlerden bahsetti. Hacı Bektaşi Veli’nin Makalat’ına atıfta bulunduktan sonra evrenin dört nesneden var olduğunu (yel, ateş, su, toprak), bu dört nesnenin zıtlıklar içeren özelliklerine rağmen insanda var olduğuna dikkat çeken Eğri, Hacı Bektaşi Veli’nin dört kapı anlayışını örneklerle açıkladıktan sonra, diğer eserlerinden de örnekler verdi. Eğri, “Besmele Tefsiri” gibi bazı Alevi-Bektaşi kaynaklarının çevirilerinin yapıldığını ve artık “Alevi-Bektaşi” inanç sisteminin sadece sözlü kaynaklara dayanmadığını söyledi.
Konferansın ardından Prof. Dr. Osman Eğri’ye plaket takdim edimdi. Konferansa öğretim üyeleri, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.