Güçlü olmanın yolu bilgiden geçiyor

Güçlü olmanın yolu bilgiden geçiyor

Canik Belediyesi ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen 'XI. İslam Tarihçileri Kongresi ve Koordinasyon Toplantısı'nın ikinci gününde

A+A-

 "İslam Tarihinde Darbeler" konusu ele alındı. Panelde Başkan Osman Genç, darbelerin siyasi ve ekonomik güçle önleneceğini, güçlü ekonominin ise bilgi üretmekle mümkün olacağını söyledi.

Canik Belediyesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen 'XI. İslam Tarihçileri Kongresi ve Koordinasyon Toplantısı'nın ikinci gününde düzenlenen panelde İlahiyatçılar "İslam Tarihinde Darbeler" konusunu masaya yatırdı. Samsun İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen ve yaklaşık 150 bilim insanının katıldığı panele katılan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, İslam coğrafyasında yaşanan darbelere dikkat çekerek, siyasi ve ekonomik güce sahip ülkelerde darbelerin kolay kolay yaşanmayacağını belirterek, güçlü olmanın yolunun bilgi üretmekten geçtiğini söyledi.

 

SİYASİ VE EKONOMİK GÜÇ ŞART

OMÜ Rektörü Sait Bilgiç, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Rektörü ve Ankara Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik'in de katıldığı panelde konuşan Başkan Genç, "Dünyanın çeşitli coğrafyalarında, farklı zaman dilimlerinde emperyalist güçler tarafından dünden bugüne sayısız askeri darbeler yapıldı. Milyonlarca insanı, tüm bir ülkeyi olumsuz etkileyen darbeler nedeniyle yaşanan sosyolojik, psikolojik ve ekonomik travmalar hep büyük mağduriyetlere, unutulmaz acılara neden oldu. Bu darbelerin İslam coğrafyasında yaşanmasının temel nedeni üretmemek, dolayısıyla siyasi ve ekonomik güce sahip olmamaktır" dedi.

 

YENİ HÜKÜMET SİSTEMİ

Dünyanın hızla değiştiğini ve Türkiye'nin yeni bir sisteme geçerek darbeleri tarihe gömdüğünü belirten Başkan Genç, "Türkiye 24 Haziran'da aktör ülke olma yolunda önemli bir virajı aşmıştır.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi ile birlikte bütün kurumlar sisteme entegre edilecektir. Yani bütün kurumlar 3. bin yılın vizyonuna uygun hale gelecek ve ülkemiz her alanda daha hızlı gelişim gösterecek. Bir ülkenin ekonomik kalkınması ne kadar iyi olursa, darbeler de o oranda az olur" diye konuştu.

 

3. BİN YILDA BİLGİ ÜRETMELİYİZ

Türkiye'nin 4. sanayi devrimini mutlaka gerçekleştirmesi gerektiğine de işaret eden Başkan Genç, "Bilişim çağında olduğumuz bu dönemlerde savaşlar artık topla, tüfekle yapılmıyor. Eğer güçlü, aktör bir ülke olmak istiyorsak mutlaka bilgi üretmeliyiz. Çünkü yeni bin yılda en büyük güç bilgidir. Bilgi, üretmenin kaynağıdır. Bugün en değerli şey nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Hayaldir. Önce hayali bilgiye, bilgiyi akıllı makineye dönüştüreceğiz ki tüketen değil, üreten ülke olalım. Milli ve üreten bir nesil ortaya koymalıyız. 3. bin yıl savaşlarını ancak bu şekilde kazanabiliriz" şeklinde konuştu.

 

İSLAM TARİHİNDE DARBELERİ ANLATTILAR

İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu'nun koordinatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Ankara Üniversitesi'nden Prof. Dr. İrfan Aycan, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden Prof. Dr. Nahide Bozkurt ile Ankara Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, "Emevi Hanedanlığı İçerisinde Saray Darbeleri ve Askeri Darbeler", "Darbelerin Yapısal ve Özsel Analizi: Abbasiler Dönemi Örneğinde", "Modern Dönem" konularını masaya yatırdı. Bilim insanları kongrenin üçüncü gününde ise Samsun'un tarihi ve turistik mekanlarını gezecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.