Göksel Başar, TOBB Genel Kuruluna Hitap Etti

Göksel Başar, TOBB Genel Kuruluna Hitap Etti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği 70. Mali Genel Kurulu’nda TOBB AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Bafra TSO Başkanı Göksel Başar Genel Kurulda Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili bir konuşma yaptı.

A+A-

TOBB AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Bafra TSO Başkanı Göksel Başar Konuşmasında “Türkiye-AB ilişkileri açısından, görece olarak 2013 yılı hareketli geçti. Öncelikle, ülkemiz iş dünyası adına çok önemli bir başarıyı yakaladık. EUROCHAMBRES'in Genel Kurulu'na ve Avrupa İş Zirvesi'ne İstanbul'da ev sahipliği yaptık. Bu Genel Kurul'da Birlik Başkanımız, hepimizin gururu oldu. Tüm ülkelerin desteği ile oy birliği ile EUROCHAMBRES Başkan Yardımcılığına seçildi. Böylece, EUROCHAMBRES tarihinde bir ilki gerçekleştirdik.

Bilahare, EUROCHAMBRES'ta yapılan görev dağılımında, en önemli görevlerden biri olan, AB Genişleme ve Komşuluk Politikasının sorumluluğu oybirliği ile Sayın Başkanımıza verildi.

Türkiye-AB müzakerelerinde üç yıl aradan sonra yeni bir fasıl açıldı. Bu faslın açılması sembolik olarak çok önemliydi. Fransa'nın tavır değişikliğiyle, Bölgesel Politika ve Yapısal Fonlar faslı müzakerelere açılmış oldu.

Vize konusu Birliğimizin öteden beri en yoğun şekilde vurgu yaptığı, önemli çalışma alanlarından biridir. Aralık ayında, bu defa, Türkiye-AB Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyalogunun başlatan anlaşma imzalandı. Beklentimiz, vize serbestisi diyalogunun, var olan "yol haritasına" uygun olarak, kısa süre içinde sonuçlanması ve haksız vize uygulamasına son verilmesidir.

Nisan ayında İstanbul'da Dünya Bankası ile birlikte önemli bir raporun lansmanına ev sahipliği yaptık. Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin işleyişinden kaynaklanan sorunlar Dünya Bankası tarafından incelendi. İş dünyası olarak yıllarca şikayet ettiğimiz hususlar, Dünya Bankası tarafından da vurgulandı. Vize, taşıma kotları, serbest ticaret anlaşmaları gibi önemli sorunlar raporda ele alındı.

TOBB olarak, yine Nisan ayında, iki çok önemli çalışmayı açıkladık. Birliğimiz ve EUROCHAMBRES ortaklığında, iş dünyasının AB üyeliğine hazırlık durumu ve sürece olan desteğini araştıran bir anket çalışması yapıldı. Türkiye'de şirketlerimizin % 75 gibi rekor bir oranda Türkiye'nin AB üyeliğine destek verdiğini gördük. Bu destek, TOBB  ve Oda / Borsalarımızın çalışmaları için önemli bir referans kaynağı olmalıdır.

Aynı şekilde, yine TOBB ve EUROCHAMBRES ortaklığında, AB üyesi ülkelerin iş çevreleriyle de bir anket çalışması yaptık. Bu çalışmada da gördük ki, Avrupa'da iş dünyası Türkiye'nin AB üyeliğine hazır. Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanıyor. Hatta iş dünyasının ciddi bir ekseriyeti, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye'nin üye olacağına inanıyor.

Birliğimizin AB-ABD arasındaki Trans Atlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı müzakerelerini takibi ve Türkiye'nin de bu sürece dahil olması yönündeki gayretleri için teşekkür ederiz. Türkiye için bu müzakereler çok önemli. Türkiye, bu sürecin dışında kalmamalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.