Genç'ten Samsun'a Master Plan projesi

Genç'ten Samsun'a Master Plan projesi

Başkan Osman Genç'in Vizyon projeleri arasında yer alan Master Plan, şehrin kullanma kılavuzu olacak. Sosyologların, psikologların, tarihçilerin ve şehir bilimcilerin ortak hazırlayacağı Master Plan, turizmden sağlığa, tarımdan ticarete eğitimden altyapıs

A+A-

ŞEHRİN KULLANMA KILAVUZU

Çarpık yapılaşmanın önemli bir şehircilik sorunu olduğunu belirten Başkan Osman Genç, "Çarpık yapılaşmanın yarattığı sorunları düzeltmek ve kentsel dönüşüm çalışmaları hem yüksek maliyetli hem de önemli sorunlar yaratan bir durumdur. Böyle bir duruma maruz kalmamak için geleceğin şehrinin şimdiden planlanması gerekiyor. Bunun için vizyon projelerimiz arasında Master Plan’a önemli yer verdik. Master Plan şehrin kullanma kılavuzu olacak. Sosyologların, psikologların, tarihçilerin ve şehir bilimcilerin ortak hazırlayacağı Master Planla nereye hangi yatırım yapılacak, hangi köyde ne yetiştirilecek hepsi belli olacak" dedi.

 

SOSYOLOJİK VE MEKANSAL PLANLAMA

Samsun için en az 100 yıllık planlama yapılması gerektiğini ifade eden Başkan Genç, "100 yıl sonra şehrin çok önemli bir bölümü yenilenmiş olacağı gibi önemli bir kısmı da yeni planlanmış olacak. Öyleyse şimdiden geleceğin Samsun’unu oluşturmak elimizde. Her alandan uzmanların ortak çalışmasıyla şehrin fiziksel yapısından ulaşımına, eğitimden sağlığa, tarımdan turizme kadar her alanda yatırımlar planlı bir şekilde gerçekleşecek. Bu kapsamda Mekansal Planlama’nın yanısıra Sosyolojik Planlama’yı da yapmış olacağız. Sosyolojik planlamayı yapamayan şehirlerin medeniyet iddiası olamaz. Medeniyet iddiası olamayan bir ülkenin de gelecek iddiası olmaz" diye konuştu.

 

PLAN, ORTAK ÇALIŞMAYLA YAPILACAK

Master Plan’ın detayları hakkında bilgi veren Başkan Genç “Şehrin kullanma kılavuzu olacak olan bu planla hem şehrin sağlıklı şehirleşmesi sağlanacak hem de sanayi yatırımı nerede tarım yatırımı nerede yapılacak, hangi köyle ne yetiştirilecek hepsi belli olacak. Sosyologların, psikologların, tarihçilerin, şehir plancılarının, sivil toplum kuruluşlarının ortak çalışmasıyla elde edilecek Master Planla şehirleşme alanları, büyük ve küçük sanayi alanları planlanacak. Bunu sağladığımızda Samsun planlı büyüyen ve gelişen bir şehir olacak” şeklinde konuştu.

 

KENT BİLGİ SİSTEMİ

Kent Bilgi Sisteminin de kurulması gerektiğini dile getiren Başkan genç, "Daha geniş kapsamda şehrin sosyo-ekonomik analizlerini de ortaya koyabilecek bir şekilde elektronik bilgi sistemleri oluşturulmalıdır. Bir kentin coğrafi özelliklerinden altyapı sistemlerine, vatandaşların sosyo-ekonomik niteliklerinden gelir-gider sistemlerine uzanan geniş bir skala içerisindeki bilgilerin bir veri tabanına toplanarak ilişkilendirilmesi ve yönetilmesi amacıyla gerçekleştirilen yeni nesil bir uygulamadır. Oluşturulan bu elektronik bilgi sistemi hem şehrin kalıcı bir hafızasını oluşturacağı gibi ayrıca bu sistemle vatandaşlar yaşadıkları şehrin tüm imkanlarına Kent Bilgi Sistemi kullanılarak ulaşabilirler" şeklinde konuştu.

 

PLANLAMADA NELER OLACAK?

Başkan Genç şunları söyledi: "Bu planlamanın içerisinde, yeni yerleşim alanları ve yerleşim planları, eski binaların yıkım planlaması, yatırım alanları, sosyal donatılar, okul, hastane, kütüphane gibi mekanların kolay erişime fırsat verebilecek şekilde rantabl planlanması, ulaşım ağlarının, otoparkların planlanması, sanayi bölgelerinin, organize sanayinin, lojistik mekanların planlanması, şehrin mimari tarzının ve mimari kimliğinin ortaya koyulması gibi konular yer almalıdır" ifadelerini kullandı.

 

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.