Gebelikte COVİD-19'un Etkileri ve Korunma Yöntemleri

Medibafra Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Erhan Mutluer, Kovit-19’un gebeliğe olan etkilerini bafra55.net muhabirine anlattı.

A+A-

gebelikte-covid-19un-etkileri-ve-korunma-yontemleri.JPG

Uzm. Dr. Erhan Mutluer yaptığı açıklamada; “Mart ayından itibaren dünya üzerinde pandemiyle mücadele halindeyiz. Kendi uzmanlık alanım ile ilgili şunları söylemek istiyorum: İnsanlar Kovit-19 nedeniyle hem kendileri hem bebeklerinin sağlıklarından endişe ettikleri için hastaneye gelmekten çekiniyorlar. Aslında şu an gebelerin hastalıktan etkilenmeleri için diğer hastalardan pek bir farkı yok. Hastalığı geçirirken gebe olmayan kişiler gibi hastalığı geçiriyorlar. Aynı semptomlar görülüyor. Kovit-19e yakalanan gebelerin yüzde 88’i semptom görülmeden bu hastalığı geçiriyor. Bunun yanı sıra kalan yüzde 12’lik gebe hastalar, başlıca öksürük, nefes darlığı, ateş, baş ağrısı veishal şeklinde şikayetleri olan hastalar var. Biz bunları diğer hastalar gibi belirliyoruz. Belirlediğimiz hastaları hastanedeki izole odalarda ve belirlenen katlarda takibe alıyoruz. Eğer gebenin doğumu başladıysa ve o hastadaki hastalığın seyri şiddetli değilse, diğer gebelerdeki gibi rutin muayene ve tedavileri uygulayıp doğumunu takip ediyoruz. Özellikle, Kovit-19 olduğu zaman, sezaryene yönlendirme olmuyor. Eğer hastanın durumu ciddileşirse, bebeğe de müdahale edilmesi gerekiyor. Burada da acil ve pratik davranmak gerekip müdahale ona göre değişebiliyor.” dedi.

gebelikte-covid-19un-etkileri-ve-korunma-yontemleri-001.JPG

 

GEBELİK ESNASINDA VE SONRASINDA GEBELERİN NELERE DİKKAT ETMESİ GEREKİR?

Dr.Mutluer; “Korunma yöntemleri olarak genelde aynı. Gebelerin de maske takması ve sosyal mesafe kuralına uyması gerekir. Eğer gebenin kronik bir hastalığı varsa; yani bunlar astım, tansiyon, diyabet, akciğer hastalıkları gibi şikayetleri varsa ve bu hastalığa yakalanırsa hastalığın seyri daha şiddetli olduğu için bunların biraz daha dikkat etmesi gerekiyor. Toplum içerisine karışmadan gebelik sürecini tamamlamaları gerekiyor. Ama herhangi bir ek rahatsızlığı yoksa ekstra bir önlem almaya gerek duymadan diğer insanlar gibi tedbir almaları yeterli.” dedi.

gebelikte-covid-19un-etkileri-ve-korunma-yontemleri.jpg

 

HAVA SICAKLIKLARI VE GEBELİK

Sıcaklıklarda hastalığa yakalanma riskinin arttığını ifade eden Dr. Mutluer; ”Vücudun bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor. Bunun için gebelere önerebileceğimiz, sıcaklıkların yüksek olduğu saatlerde çok fazla dışarıda bulunmamaları gerekmektedir. Aynı zamanda doktor kontrolünde önerilen ilaç tedavilerini düzenli olarak kullanmaları ve beslenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor. Karbonhidrat içerikli ve yağlı yiyeceklerden uzak durmaları gerekiyor. Sıvı alımlarına da önem vermeleri gerekiyor. Sadece gebeler için değil özellikle bu sıcaklarda hepimizin günde 2 litre su tüketmesi gerekiyor.” dedi.

 

 

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.