Fındık Köylülerin Yüzünü Güldürdü

     Bafra Ovasında fındık hasadına başlayan üreticiler bu yaz fındığın yüzlerini güldürdüğünü belirtirken, Ziraat Odası Başkanı, fındık danışmanları ve üreticiler hasatla ilgili bilgiler verdi.

A+A-

  Bafra Darboğaz ve Dikencik Mahallesinde fındık hasadını inceleyen Ziraat Odası Başkanı O, sman Toruner, "Devletin fındık fiyatından köylülerin memnun olduğunu söyledi.  Tosuner, "Bafra'nın en yüksek ve nüfusu en kalabalık olan mahallelerinden birisi olan Darboğaz Mahallesi'nde bulunmaktayız. Mahalle muhtarımızın kendi arazisinde bulunmaktayız. Burada  on üç dekar fındık bulunmakta. 12 yıl önce ekilmiş olan fındıklar çok uzun yıllar geçmesine rağmen iyi bakıldığı için çok kaliteli olduğun ifade eden Tosuner; "Bafra'da 2020 yılında 21 mahalle fındık üretimi yapmakta. Bu 21 Mahalle içinde geçimini tamamen fındıktan sağlayan 10 mahallemiz bulunmakta.   Darboğaz köyünde 150 dönüm fındık arazisi var, fakat resmiyette 15 dönüm olarak görünüyor. Diğer araziler 2B arazisi olduğu için devletten hiç bir destek alamıyor. Devletimizden çiftçimize,orman vasfını yitirmiş alanların yeniden hesaplanıp, keşfinin yapılarak fındık arazisine çevrilmesi ve fındık üreticilerine cüzzi bir rakamla satışının gerçekleştirilmesini ve satıştan sonra da bu köylülerin fındık ekimini ispatlayıp ÇSK ile fındık desteğinden faydalanmasını  ve dekar başına da devletin desteğinden faydalanmasını talep istiyoruz.  Fındık, tek mahsül olduğundan dolayı geçen yıl  16 liradan açılan fiyatın bu yıl 50 randımanlı ve kilo başına 22 liradan açıldığını ifade etti. Tüm fındık üreticileri adına konuşan Tosuner; " Ben ziraat odası başkanı olarak devletimize çok teşekkür ederim, bu yıl ki fiyatlar çok güzel.  Ben bu yıl fındık hasadının güzel geçmesini temenni ediyor ve köylülerimize kolaylıklar diliyorum" diyerek sözlerini tamamladı.

"Fındık veriminin geçen yıla göre daha fazla olmasını bekliyoruz."

 Fındık üreticisi Yaşar Altın, "Darboğaz'ın genel fındık toplamı %90, fiyatlar da bu sene çok güzel.  Devletimiz bize fiyatları uygundan açtı ve  bütün fındık üreticileri bu durumdan memnun. "   Toprak Mahsülleri  Ofis'nin de(T.M.O)  alıma başladığını ifade eden Altın, üreticinin bu durumdan memnun olduğunu belirtti. Fındık hasadının sekizinci  ayda başlayarak  dokuzuncu  ayın ortalarına doğru bitiğini belirten Altın, hasat bittikten sonra fındıkta kurulama ve patos işleminin yapılarak fındığın tüketiciye sunulduğunu belirtti.  

Fındık üreticilerinden   Şerafettin Şener'de ; "Bu seneki fındık veriminin  geçen seneye göre daha fazla olmasını bekliyoruz." diyerek   fındıkla ilgili tek  sıkıntının rekorte dolayısıyla daha düşük olduğunu belirtmektedir.

Fındık Köylülerin Yüzünü Güldürdü

Fındık Köylülerin Yüzünü Güldürdü

Fındık Köylülerin Yüzünü Güldürdü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.