EYT'de İlk Maaş Ne Zaman Alınacak

EYT'de İlk Maaş Ne Zaman Alınacak

Milyonların merakla beklediği EYT, TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Kısa süre içinde Resmi Gazete yayımlanması beklenen düzenlemeden yararlanacak olanlar maaşlarının hangi tarihte yatacağını merak ediyor.

A+A-

Milyonların merakla beklediği EYT, TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Kısa süre içinde Resmi Gazete yayımlanması beklenen düzenlemeden yararlanacak olanlar maaşlarının hangi tarihte yatacağını merak ediyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin EYT hakkında yaptığı açıklamada konuya açıklık getirerek "Resmi gazete yayımlandıktan sonra başvuru yapılacak. Hak kaybı olmayacak panik yapmaya gerek yok. E- devlet üzerinden müracaat yapılabiliyor. Maaşlar nisan ayında alınacak" dedi. 

Yaklaşık 24 yıldır çözülemeyen Emeklilikte Yaşa Takılanlar sorunu Meclis'in 28 Şubat'ta yeniden çalışmalara başlaması ile beraber çözüme kavuştu. Düzenleme  395 milletvekilinin oyu ile kabul edildi. Meclis'te kabul edilen düzenlemede 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenlerin düzenlemeden yararlanacağı, herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacağı, kıdem tazminatında Kredi Garanti Fonu'ndan destek verileceği ve bu yıl 2 milyon 250 bin kişinin emekli olabileceği öğrenildi. Konuya dair merak edilen bir başka konu ise maaşların hangi tarihte hesaplara geçeceği oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin konuya dair açıklama yaptı. 

MAAŞLAR NİSAN'DA ALINACAK
Düzenlemenin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin sosyal medya hesabından “Uzun süredir üzerinde çalıştığımız 24 yıllık EYT sorunu artık çözüldü. Emekçilerimize hayırlı olsun!” sözlerini kullandı. Bakan Bilgin maaş ödemeleri hakkında da açıklama yaparak "Resmi gazete yayımlandıktan sonra başvuru yapılacak. Hak kaybı olamayacak panik yapmaya gerek yok. E devlet üzerinden müracaat yapılabiliyor. Maaşlar nisan ayında alınacak" dedi.

10 GÜN SÜRE ŞARTI 30'A ÇIKTI

Öte yandan emekli olup da aynı iş yerinde çalışmak isteyenlerle ile emekli olup başka işte çalışmak isteyenlere yönelik bir düzenleme daha yapıldı. EYT ile emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Sürecin başlamasının ardından bu süre 10 gün olarak açıklanmıştı. Bu süreyi geçiren ve aynı iş yerinde çalışmaya devam edecek olan kişiler bu haktan yararlanamayacak.


Genel Kurulda kabul edilen yasayla ilgili öne çıkan başlıklar şöyle:

- 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler düzenlemeden yararlanacak.

- EYT'de herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

- Yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını taşıyanlar aylık alabilecek.

- Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

- Kadroya alınan işçiler ile işçi statüsüne geçirilenlerin aylık almaya hak kazanmaları halinde iş sözleşmelerinin feshini zorunlu tutan düzenleme yürürlükten kalkacak.

- EYT'lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu'ndan destek verilecek.

- Toplamda 5 milyon çalışanı etkileyen düzenlemeye göre 2023 yılında 2 milyon 250 bin kişi emekli olabilecek.

- Emeklilik başvuruları, e-Devlet üzerinden veya SGK'ye yapılabilecek.

- 5 bin 500 liranın altında maaş olmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum