Evde Kaldık Kilo Aldık!

Evde Kaldık Kilo Aldık!

Koronavirüs salgını nedeniyle evde kalınan şu süreçte mutfakla pek haşır neşir olundu. Bu nedenledir ki Ramazan ayının bitmesiyle de artık alınan kilolara biraz daha dikkat etme zamanı geldi.

A+A-

Kovit-19 salgını nedeniyle okullar kapandı, çalışanlar işlerine bir süre ara vermek zorunda kaldı. Fakat çoğu, kaldığı yerden evinde devam etmek zorunda kaldı. Öğrenciler televizyon karşısında derslerini çalışırken, büyük bir kısım çalışan ise bilgisayar başında devamlı olarak oturarak işlerini yürütmeye başladı. Ruhun alışageldiği bu duruma bedeni pek alıştırdığımız söylenemez. Plansız yenen yemekler yüzünden alınan kiloları da kontrol altına almak gerekiyor.

ABUR CUBUR TÜKETİMİ AZALTMALIYIZ !

Son zamanlarda hafta sonu kısıtlamalarını da göz önünde bulundurursak yapılan alışverişlerde ihtiyaçların dışında abur cubur satışında da bir artış söz konusu. Bu da evde sıkıntıdan insanların kendisini abur cubura yöneltmesi yüzünden kaynaklanıyor. Önce burada kendinize bir dur demelisiniz. Atılacak ilk adım bu olmalı.

BOL SIVI TÜKETİN !

Sadece evde kalınan bu süreçte değil devamlı olarak hayatın bir kuralı haline gelen bol sıvı tüketiminden kasıt tabi devamlı kahve, çay değil. Yine de çaydan vazgeçemeyenler için söylemek gerekirse bitki çaylarını tercih edebilirler. Metabolizma ve psikolojik açıdan bitki çayının etkisi büyük.

Mümkün oldukça bol su için. Yaz mevsimine yaklaştığımız şu günlerde vücutta terlemeyi sağlayarak, vücudun serinlemesini etkiler ve vücut ısısını ayarlar.

BEYAZ EKMEK YERİNE TAHILLI EKMEK !

Beyaz ekmeği herkes sever. Fakat şu günlerde tahıllı ekmek tüketmek daha faydalı olacaktır. Örneğin; tam tahıllı buğday ekmeği sadece kilo kontrolü sağlamanızın yanı sıra birçok hastalığın da önüne geçmenizde önemli role sahip. Diyabet, felç, kalp hastalarına iyi gelirken, astım riskini bile düşürme olasılığına yetkin. Çavdar ekmeği; protein, potasyum, kalsiyum, folik asit, demir, fosfor ve B1 vitamini içerdiği için kötü kolesterolü düşürme, kalp hastalıklarını azaltma etkisine sahip olurken kan şekerini de dengede tutuyor. Sonuç itibariyle tercihiniz kesinlikle esmer ekmek olmalı !

KURU MEYVELERİ TERCİH EDİN !

Biraz önce de söylendiği gibi, abur cubur tüketimi yerine kuru meyvelere yönelebilirsiniz. Ara öğünlerde kuru meyve ile birlikte tüketebileceğiniz güzel bir öneri ise laktozsuz sütlü kahve. Zihni açık tutmak ve performansı yüksek tutmak adına ise aralıklarla çiğ badem, ceviz veya fındık yemekte fayda var.

EN ÖNEMLİSİ TABİ Kİ SPOR !

Dışarıda da olsak evde de kalsak sporsuz kalmamaya önem göstermeliyiz. Haftanın en az 4 günü egzersize vakit ayırmak gerekiyor. Pilates, zumba ya da egzersiz hareketler ile evde spor yapmayı eğlenceli hale getirmek yine sizin elinizde.

Günlük rutinde de evde yapılacak uğraşlar ile hareketli kalmak sizin elinizde. Yetersiz hareketin sonucu olan şu süreçte, obezite ve şişmanlık tehlikesine karşı fiziksel aktivitelere ve alınan enerji miktarına yani yediğimiz ve içtiğimize daha fazla dikkat etmemiz gerekiyor.

UYKU DÜZENİNİZE DİKKAT EDİN !

Karantina günlerinde uyku düzensizliği de kilo almanıza neden olabiliyor. Gece ile gündüzü birbirine karıştıranlar, gündüz şekerlemesinin daha tatlı olup gece gözüne uyku girmeyenler için söylemek gerekirse, bu durumdaki atıştırmaların zamansız olduğu bunun da uyku ve yemek düzensizliğine bağlı kilo artışında büyük rol oynadığı görülüyor.

En kısa zamanda bu günleri atlatıp parklarda, sahillerde ya da spor salonlarında kilo vereceğimiz ferah ve sağlıklı günlere erişebilmek ümidiyle…
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.