Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katletti

Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katletti

Bundan 27 yıl önce Azerbaycan’nın Dağlık Karabağ bölgesindeki

A+A-


Hocalı kasabasında Ermeni kuvvetleri  yüzlerce Türkü katletti. 336.Sovyet Mekanize Alayının da desteği ile Hocalı kasabasına giren Ermeniler kadın çocuk erkek ayrımı yapmadan işkenceye varan yöntemlerle eşine az rastlanır bir katliam gerçekleştirdiler. 
Azerbaycan’ın uluslararası teşkilatı olan Dünya Azerbaycan Asamblesi Halkla İlişkiler başkanı Elshan Yahyayev, bölgedeki gerilimin  1988 yılında Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermenilerin Azerbaycan’dan ayrılarak Ermenistan’a katılmak istemeleri ile artdığını söyledi.
Yahyayev, Dağlık Karabağ’ın en önemli tepelerinden ve dolayısıyla hakim konumu itibariyle önemli bir mevki olan Hocalı kasabası Ermeni kuvvetleri için önemli bir askeri hedefi olduğunu vurgulayarak, “Kasaba aylarca top ateşine tutuldu ve Ermeni kuvvetlerince abluka altına alındı. Etrafıyla bağlantısı kesildi. Katliamın gerçekleştiği tarihlerde 10 bin nüfuslu Hocalı’da 3 bin civarı Azeri bulunmaktaydı. Ermeni kuvvetleri 25 Şubat’ı 26 Şubat'a bağlayan gecede bölgedeki Sovyetlerin 366. Mekanize Alayının da desteği ile Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Yaşanan sadece insanların katledilmesi değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde bir çoğunun yakılmış olduğu, gözlerinin oyulduğu tespit edildi. Hamile kadınlar ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlendi” ifadelerini kullandı.
Yahyayev, Hocalı Katliamı'nın dehşeti gözler önüne serdiğini dile getirerek, “26 Şubat 1992'de Ermenilerin yaptığı Hocalı Katliamı'yla ilgili Azerbaycan Askeri Savcılığının soruşturma dosyası katliamın dehşetini ortaya koyuyor. 25 Şubat gecesi Hocalı'da 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Ermeniler, sivilleri toplu şekilde katletti, esirlere acımasızsa işkence yaparak 20. yüzyılın en kanlı katliamlarından birine imza attı” diye konuştu.

Elşen Yehyayev

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.