ENGEL OLMAYALIM, DESTEK OLALIM

ENGEL OLMAYALIM, DESTEK OLALIM

Ülkemizde engelli vatandaşlarımızın istihdamlarına özel sektörde gereken önem ve hassasiyet gösterilmediği gibi, maalesef Kamuda da gerekli istihdam yaratılmamıştır.

A+A-
Yasa gereği toplam kamu personelinin %3’ü oranında engelli personel istihdam etme şartı olması ve her yıl bunu dile getirmemize rağmen, maalesef Kamuda bu sayıya ulaşmak hayalden öte gitmiyor.       
Yaklaşık 2,5 milyon memurun çalıştığı Kamuda, yine yaklaşık 75 bin engelli çalıştırılması gerekirken, bu rakam Devlet Personel Başkanlığı’nın 2018 yılı Mart ayı rakamlarına göre 51.814’dür. Yine Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre, Engelli Personel kontenjan açığı ise 11.317’dir.
Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı yapılmış, ancak atamalar halen gerçekleşmemiştir. 
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ise 11.317 kontenjan açığı olmasına rağmen 2.504 engelli memur alınacağını açıklamıştır.
Devletimizin, Anayasa ve yasalara rağmen, uymamakta direndiği bu olay karşısında, özel sektörün engellilere karşı hassas davranmasını beklemek hayalperestlikten öteye geçmemektedir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen %3 engelli çalıştırma zorunluluğu engellilerin işe alınması için azami bir sınır teşkil etmemeli, aksine asgari bir sınır olarak belirlenmelidir.
DEVLET YÖNETİMİNİN ENGELLİ MEMURA BAKIŞI DEĞİŞMELİDİR
          Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur. 
Bir insanın engelli olmasının; onun diğer insanlar gibi yaşaması, sıkıntı ve zorluklara rağmen başarılı olması için, yaşama sevincini hiçbir şekilde kaybetmemesi gerekmektedir.
          Çağdaş dünyanın geldiği ileri noktada engelli vatandaşlarımızın, eğitim, istihdam, barınma, rehabilitasyon ve bakımının sağlanması, ailelerinin desteklenmesi, engellilerimizin üreten bireyler olarak kendi kendilerine yeterli duruma gelmeleri, yaşam şartlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılması sosyal bir devletin asli görevidir.
          Kamuda istihdam edilen engelli memurlarımıza maalesef devletin bakışı, engellidir. Engelleri zihinlerinde yıkamayanlar, engelli memurlarımıza ikinci sınıf devlet memuru muamelesi yapmakta, sadece 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yazdığı için istihdam ediyoruz düşüncesiyle hareket etmektedirler.
“Zaten iş yapmalarını beklemiyoruz” gibi çirkin bir düşünceyle, görevleriyle ilgili de hiçbir eğitim verilmemektedir. Devlet yönetimi bu özürlü düşünceden vazgeçerek, istihdam edilen engelli memurlara gerekli eğitimleri vermeli ve çalışma hayatında engelli memurlarımızın aktif rol alması sağlanmalıdır. 
Devletin yönetici ve bürokratlarının, Engelli Memurlara “engelsiz bakmaları” gerekmektedir, insan olmanın gereği de budur.
Halen Kamuda çalışan engelli arkadaşlarımızın;
-Aldıkları eğitimlere uygun kadrolara atanmaları,
 
-Belirli bir mesleği bulunan engellilerin mesleği dışında çalıştırılmaması,
 
-Mesleği olmayan engellilerin, özür durumuna göre yapabilecekleri hizmetlere ait kadrolarda çalıştırılması,
 
-özür artırıcı ve ek özür getirici işlerde çalıştırılmaması,
 
-Engelli personelin görevde yükselmelerindeki engellerin kaldırılması,
 
-Çalışmalarını kolaylaştıracak araç ve gereçlerin sağlanması,
 
-Engelli personele mesai saatleri dışında görev verilmemesi, 
 
Ve benzeri konularda acilen tedbirler alınıp, bu sorunlar en kısa zamanda çözüme kavuşturulmalı, 
her ferdin potansiyel birer engelli adayı olduğu unutulmamalıdır.
 
 Ahmet Keskin

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.