EN FAZLA KANSER HASTASI NEDEN BAFRA'DA?

EN FAZLA KANSER HASTASI NEDEN BAFRA'DA?

Çağın en büyük hastalıklardan biri olan kanser, Bafra'da da gözle görülür bir artış gösterdi.

A+A-

Hastanelerin Onkoloji bölümleri, ağzına kadar doldu. Yine hastanelerin Patoloji bölümlerinde de yoğunluktan sonuçlar daha geç çıkar hale geldi.

Çeşitli faktörler sebebiyle Türkiye genelinde olduğu gibi Bafra'da da kanser vakalarında artış gözlemlendi. Çağın en büyük hastalıklarının başında gelen kanserin 7'den 77'ye her yaş grubunda görülebilmesi, hastalığın ve seyrinin ne kadar tehlikeli bir boyuta evrildiğini gözler önüne serdi. Samsun’da Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi başta olmak üzere Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve özel hastanelerin birçoğunda yatakların hepsi Bafra’lı hastayla doldu. Hastaneler, kanser vakalarıyla ilgili oluşabilecek ekstra bir yoğunluğu azaltmak için kendi bünyesinde alternatif arayışları uygulamaya soktu. Sadece Samsun  Ondokuz Mayıs Üniversitesi 1 yıl içinde yaklaşık 20 bin parça incelendi. İncelenen yaklaşık 20 bin patolojik parçanın büyük kısmına ise “kötü huylu tümör” tanısı konuldu. Kanserli yara sayısındaki artışa gerekçe olarak ise kimyasal gıda oranındaki artış, sigara tüketimi, hava kirliliği, stres gibi faktörler gösterildi.

PATOLOJİ SONUÇLARI YOĞUNLUKTAN GEÇ ÇIKIYOR

Alınan bir diğer bilgiye göre ise hastanelerin patoloji bölümleri acil olan patolojik parçalara öncelik verse de, patoloji bölümlerinde aşırı bir yoğunluk yaşanıyor. Çok çeşitli aşamalardan geçen patolojik parçaların incelenmesi ve sonuçlarının çıkması bazı durumlarda 3 haftayı bile buluyor. Bazı şüpheli parçaların ise yoğunluktan değil, incelenme süresinin fazla olmasından dolayı sonuçlarının geç çıktığı biliniyor. Özetle Samsun'daki hastanelerin patoloji bölümlerinde aşırı bir yoğunluk oluşurken, yıllık ortalama 20-25 bin ise parça inceleniyor.

LÖSEMİLİ ÇOCUK SAYISI DA ARTIYOR

Bafra'da güvenilir kaynaklardan alınan verilere göre lösemili çocuk sayısında da artış oldu. Lösemi teşhisi koyma oranındaki artış, dikkatlerden kaçmadı. Bafra'nın büyük sosyal medya gruplarında her gün lösemili çocuklar için yapılan kan talebi paylaşımlarındaki artış da bu gerçeği doğrular nitelikte yer aldı.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum