ELMA VE ARMUT BAHÇELERİNDE KARALEKE

ELMA VE ARMUT BAHÇELERİNDE KARALEKE

iklim ve mevsim şartları nedeniyle uyanmaya başlayan elma ve armut bahçelerinde karaleke hastalığı riskinin arttığı bildirildi.

A+A-

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Gürsel Balcı yaptığı açıklamada üreticileri uyardı. Ziraat Mühendisi Balcı, “Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar hastalığın gelişimini hızlandıran etmenlerdir. İlimizdeki farklı bölgelerde bulunan Elektronik Tahmin ve Erken Uyarı cihazlarından alınan veriler de hastalık riskini göstermektedir. Bu nedenle ilimizdeki elma ve armut üretimi yapan çiftçilerimizin zaman geçirmeden söz konusu hastalığa karşı, elma ve armut bahçelerini ilaçlamaları gerekmektedir" dedi. 
Şube Müdürü Gürsel Balcı şöyle devam etti: "Üreticilerimizin özellikle aşağıda belirtilen dönemlerde, bahçelerini mutlaka ilaçlı bulundurmaları gerekmektedir.
1.ilaçlama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde ise 3-5 gün önce yapılır)
2.ilaçlama: Pembe çiçek tomurcuğu döneminde (Çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)
ilaçlama: Çiçek taç yapraklan yüzde 70-80 dökülünce ve diğer ilaçlamalar: Meteorolojik koşulların (yağış, uygun sıcaklık ve nem) hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda, kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır. Her uygulamada farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılması hastalıkla mücadelede başarı oranını artırmaktadır. İlaçlı mücadelede kullanılacak zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerimizin en yakın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine veya yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.