DK İşitme Cihazları Bafra Barış Radyo’nun konuğu oldu.

DK İşitme Cihazları Bafra Barış Radyo’nun konuğu oldu.

Samsun’un Bafra ilçesinde faaliyet gösteren DK İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi İşletmecisi Durmuş Kabadayı ve Odyometrist Fevzi Turan Bafra Barış Radyo’nun konuğu olarak İşitme Kaybı ve sonrası hakkında detaylı bilgiler verdi.

A+A-

Sabah saat 10.00 ile 11.00 arasında gerçekleşen Safiye ile Sabahın İlk Kahvesi programına katılan Durmuş Kabadayı ve Fevzi Turan samimi ve açık sözlü ifadeler ile İşitme kaybıyla ilgili detaylı bilgiler verdiler.

Durmuş Kabadayı işitme Kaybı konusunda şunları söyledi:

Kişinin konuşma seslerini ve çevresel sesleri duymada ve algılamada yaşadığı zorluklar işitme kaybı olarak adlandırılır. İşitme kaybı çok hafif derecede olabileceği gibi çok ileri derecede de olabilir. Her insan aynı şekilde ve aynı derecede işitme kaybına sahip olmayabilir. İşitme kaybında duyum zorluğuna ek olarak bilinmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi de duyduğunu ayırt etme, anlama problemidir.

Çok hafif dereceli işitme kaybına sahip bir birey günlük hayatta işitme kaybının olumsuz etkilerini her ne kadar yoğun bir şekilde yaşamasa da zaman içerisinde duyabildiği sesleri ayırt etmede güçlük yaşaması olasıdır. Çünkü anlama problemi işitme kaybından kaynaklanan ikincil bir problemdir. Zamanla kişinin işitmesi daha kötüye gitmeyebilir; işitme kaybı derecesi değişmeyebilir; ancak işitme cihazı kullanılmadan geçen her yıl, anlama ve ayırt etme becerisi azalmaya devam edecektir.

İşitme kaybı tek tip değildir. Zaman zaman dış kulaktan zaman zaman orta kulaktan zaman zaman da iç kulak ve işitmeyi beyine taşıyan sinirlerden meydana gelebilir. Bazı durumlarda bu sebepler birlikte işitme kaybına neden olurlar. Örneğin; özellikle çocukluk çağında sıkça görülen orta kulak iltihabı, hastalık boyunca çok hafif ya da hafif derecede bir işitme kaybına neden olur. Kulak Burun Boğaz Hekiminin tedavisi sonucu hastalık iyileştiğinde işitme kaybı da iyileşebilmektedir. Buna karşılık iç kulak ve daha ötesi işitme yollarında meydana gelebilecek işitme kayıplarının iyileşme şansı yoktur ve önlem olarak yapılacak ilk şey işitme cihazı ile duymakta zorlanan kulağa destek olmaktır. O nedenle işitme kaybının türünü, derecesini ve tedavisini Kulak Burun Boğaz Hekimlerine veya Odyoloji Uzmanlarına sormak gereklidir.

İşitme kaybı genellikle bir arada yaşayan aile fertleri, iş ve arkadaş çevreleri tarafından fark edilir. İşitme kaybı olduğunu fark edip kabul eden son kişi genellikle işitme kayıplı bireyin kendisi olur. Televizyonun sesinin daha fazla açılması, sokakta sohbet etmede güçlük, arkadaş grupları ile yapılan sohbetlerde konuşmaları anlayamama ve buzdolabı, klima sesi gibi hafif seslerin duyulmaması genellikle ilk işaretler olur. Bu gibi durumlarda işitme kaybından şüpheleniyorsanız yetkili satış merkezlerinden işitme ön değerlendirmesi isteyebilirsiniz. Eğer gerekli ise merkezde görev yapan işitme uzmanları sizi tam inceleme için KBB hekimine yönlendirecektir.

Hızlı ve basit bir değerlendirme için yetkili satış merkezlerine başvurulabilir. Şayet yapılan ön testler işitme kaybı olduğunu işaret ediyorsa KBB Hekimi muayenesi sonrası yine yetkili satış merkezlerinde ayrıntılı inceleme yapılabilir. Devlet Hastaneleri, Üniversite Hastaneleri veya özel hastanelerde de Odyometri Birimleri’nde testler yapılmaktadır.

Yapılan testler sonucunda işitme kaybının yarattığı boşluğu dolduracak cihazlar denenir ve kullanıcının işitme kaybına uygun işitme cihazına karar verilir. Burada önemli olan nokta; denenen ve seçilen cihazların odyolojik olarak hastanın işitme kaybına uygun olmasıdır. Hastanın ayırt etme becerisi ve günlük hayattaki ihtiyaçları işitme cihazı modeli seçiminde rol oynar.

İşitme cihazı, işitme kayıplı bireyin duymakta zorlandığı sesleri uygun bir biçimde yükselten elektronik aletlerdir. Basitçe mikrofon, yükseltici ve hoparlörden oluşmasına karşılık günümüzde ileri teknolojilerle donatılmış minik bilgisayar sistemleridir. Bu nedenle son yıllarda üretilen cihazlar yalnızca sesi yükseltmez, gürültülü ortamlarda ayırt etme becerisini de iyileştirmeye odaklı yazılımlar da barındırır.

İşitme kayıplı bir bireyin bilmesi gereken en önemli konu; işitme ve işittiğini ayırt edebilme becerisinin birbirinden farklı olduğudur. Kulak duysa bile beyin işitmektedir. Bu nedenle derecesi ne olursa olsun işitme kayıplı bir bireyin ilk hedefi AYIRT ETME BECERİSİNİN KORUNMASI’ dır. Bunun için bireyin alması gereken en önemli önlem derhal işitme kaybına uygun işitme cihazı kullanmaktır. İşitme cihazı kullanmak sanılanın aksine KULAĞI TEMBELLEŞTİRMEYECEKTİR, aksine çalıştırarak tembelleşmesini önler. Kulak tembelleşirse beyindeki ilgili alanlar işitileni ayırt edemez.

Ayırt etme becerisi kaybedildiğinde tekrar kazanılması işitme cihazı kullanıcıları için mümkün değildir. Anlama becerisinin kaybedilmemesi için yapılması gereken yegane şey doğru yapılan bir değerlendirmenin ardından HIZLICA işitme cihazı kullanımına geçmektir.

İşitme cihazı kişinin kendi işitme kaybına ve kulak yapısına uygun olarak ayarlandığı için kişiye özeldir, başka bir işitme kayıplı tarafından kullanılması odyolojik açıdan uygun değildir.

Klasik kulak arkası modellerden kulak içerisine tamamen yerleştirilen ve hiç görünmeyen modellere kadar geniş bir model seçeneği mevcuttur.

İşitme cihazı, bireyin işitme kaybına uygun seçilmişse ve kulak yapısına da uygunsa cihaz, kullanıcısına herhangi bir ağrı veya acı vermeyecektir. İlk kullanımda gözlenen kulakta yabancı cisim algısı ise ortalama bir haftada yok olmaktadır. İlerleyen zamanlarda kullanıcı çoğu zaman işitme cihazı kullandığını unutmaktadır. Hasta cihazını aldığı ilk günden itibaren uygun kontrol aralıkları ile takip edilmeli ve cihazını uyanık kaldığı müddetçe gün içerisinde kullanmalıdır. Uyku ve banyo haricinde işitme cihazları olması gereken yerde, kulaklarda olmalıdır. Cihazın sürekli ve düzenli kullanımı, alışma ve faydalanma sürecini doğrudan etkilemektedir.

   Karşılaşılan bir diğer durum ise kullanıcının kendi sesini mekanik duymasıdır. Bunun ilk sebebi; normal işiten insanlar, kendi seslerini büyük oranda dış kulakları ile değil geniz boşluğu aracılığı ile doğrudan iç kulakları ile duyarlar. Bunu basit bir deneme ile görebiliriz: Parmaklarımız ile her iki kulak kanalımızı da tıkarsak kendi sesimizin azalmadığını, aksine yükseldiğini görürüz. İşitme cihazı kullanmaya başlayan insanlar ise kendi seslerini büyük oranda işitme cihazı takılı dış kulakları vasıtasıyla duyacaklardır. Yani normal işitenlerin aksine, işitme cihazı kullanan hastalar ağızlarından çıkanı kulakları ile duymaktadırlar. Kendi sesine alışma sürecinin diğer bir nedeni de hastanın sesini cihaz yolu ile farklı frekanslarda da duymaya başlamasıdır. Kullanıcının, yeni duyduğu seslere özellikle de kendi sesinin yeni şiddetine ve tonuna alışması gerekmektedir.

   İlk kez cihaz kullanan bireylerin karşılaştığı diğer bir durum ise çok fazla gürültüden şikâyet etmeleridir. Bunun sebebi ise hastanın normal algısının değişmesidir. İşitme kayıplı hali ile kendisinin normal olduğunu düşünen birey, cihaz kullanmaya başladığında kendi normal işitme algısını terk etmektedir. İşitme cihazı ile oluşturulan yeni “normal işitme” algısına alışmak da yine zaman isteyen bir süreçtir. Ayrıca işitme kayıplı bireyin uzun zamandır duymadığı buzdolabı, klima, tabak/çatal sesleri gibi hafif sesleri de cihaz yardımıyla duymaya başlaması, kullanıcıyı şaşırtan bir diğer durum olacaktır.

İşitme cihazı, aksi tıbbi bir durum yoksa her iki kulakta da kullanılmalıdır. Tek taraflı cihaz kullanımı sessiz ortamlarda sorun yaratmasa da gürültüde ayırt etme becerisini kısıtlar ve kullanıcı sesin geldiği yönü doğru tahmin edemez

İşitme Cihazı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

İşitme cihazı seçiminde asıl hedef işitmenin ve anlama becerisinin korunmasıdır. O nedenle estetik tercihlerden önce tıbbi ve teknik tercihler ön planda tutulmalıdır.

İşitme cihazı seçimi ve uygulamasında yol göstermeye yetkili meslek grupları odyolog ve odyometristlerdir. Cihaz satıcısının sağlık personeli olduğundan emin olun.

İşitme cihazları zaman zaman çok tiz olmamak şartı ile çınlamaları bastırabilmektedir. Ancak her türlü çınlamayı da engelleyememektedir. O nedenle çınlama için özel üretilen işitme cihazlarını deneyebilirsiniz. yetkililerden deneme yapmalarını rica edebilirsiniz.

İşitme cihazı doğru seçilse bile doğru olarak uygulanmadığı zaman ötme sesi ortaya çıkabilir. Çoğu zaman bu ses kulak kalıbı yapım hatalarından meydana gelse de zaman zaman ayarla ilgili bir problemden de kaynaklanabileceği akılda tutulmalıdır.

İşitme cihazlarında yetkili kişi tarafından önerilen pil kullanılmalıdır. Farklı numaralı pil yada saat pilleri kullanılmamalıdır. Piller güneş görmeyen, serin yerlerde muhafaza edilmelidir, buz dolabına konulmamalıdır. Pil takılırken üzerindeki kağıt çıkartıldığında yaklaşık 1 dakika beklenirse pil ömrü daha uzun olabilmektedir.

İşitme cihazınızı kuru tutmaya özen gösteriniz, nemden koruyunuz ve kulak kalıbınızı haftada en az 1 kez ılık sabunlu su ile yıkayıp kuruduğundan emin olduktan sonra kullanınız.

Son teknoloji işitme cihazları kablosuz teknolojileri de desteklemektedir. Okulda, işte, toplantılarda, TV izlerken veya telefon görüşmelerinde yaşanan problemleri yetkili kişilerle paylaşarak YARDIMCI AKSESUARLAR edinebilirsiniz.

TV veya gazete reklamlarında tanıtılan ve zaman zaman sokak satıcılarından bile elde edilebilen "ses yükselten" aletleri kesinlikle KULLANMAYINIZ. Kontrolsüz ve ayarsız yapılan ses yükseltimi işitme kaybını artırabilmektedir. İşitme cihazları ise hastanın işitme kaybı yapısına uygun, kişiye özel yükseltim yapmakta ve çeşitli teknolojilerle konuşma anlaşılırlığını artırmaktadır.

Küçük bir internet gezintisi ile işitme cihazları hakkında bolca yorum bulabilirsiniz. Lütfen işitme cihazını beyaz eşya önerir gibi öneren bu yorumları dikkate almayınız. Cihaz kullanımı devam eden bir süreçtir ve bu süreçte cihazınızı aldıktan sonra şubemizden destek alabilirsiniz. İşitme cihazlarını mutlak sürece rutin kontrol ve bakımlarını belirlenen sürede yaptırmak kullanım ömrünü uzatır

İşitme cihazına değil, duyma sağlığına para harcadığınızı ve karşılığını almanın hakkınız olduğunu unutmayın.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.