Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konferansı

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi konferansı

Samsun'un Bafra ilçesi AK Parti Gençlik Kolları ve yönetimi Bafra Belediye Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ve Genç Kürsü konferansı verdi.

A+A-

foto-galeri-015.gif

Konferansın açılış konuşmasını Gençlik Kolları Başkanı Adnan Günal yaptı Günal yaptığı konuşmada, ''Bizler köklü, kadim bir medeniyetin zengin bir kültürün mirasçılarıyız. Bizler, büyük bir milletin evlatlarıyız.

Dün bitti, geçti gitti diyen Günal şöyle devam etti, geleceğimiz için, yarınlarımız için, yeniden yollara düşme günüdür. Bugünden sonra ne geçmişin karanlığına ağıtlar, neden dünkü başarımıza destanlar yazacağız' dedi. Açılış konuşmasından sonra konferansı vermek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Av. Orhan Kırcalı kürsüye çıktı. Konuşmasına Anayasa değişliği ile sağlanacak genel faydaları konuşarak başlayan vekil Türkiye, güçlü meclis güçlü temsil, birlik ve uzlaşma, güçlü yönetim güçlü Türkiye olarak açıkladı. Hsyk seçimlerinde kura var diyen Kırcalı şunları söyledi, 2709 sayılı Kanunun 159 uncu maddesinin başlığı ile birinci ve dokuzuncu fıkralarında yer alan “Yüksek” ibareleri madde metninden çıkarılmış; iki, üç, dört ve beşinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş; altıncı fıkrasında yer alan “asıl” ibaresi madde metninden çıkarılmış; dokuzuncu fıkrasında yer alan “kanun, tüzük, yönetmeliklere ve genelgelere” ibaresi “kanun ve diğer mevzuata” şeklinde değiştirilmiştir. Hâkimler ve Savcılar Kurulu onüç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabi üyesidir. Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir.

Öğretim üyeleri ile avukatlar arasından seçilen üyelerden, en az birinin öğretim üyesi ve en az birinin de avukat olması zorunluluğundan da bahseden vekil, kurulun Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilecek üyeliklerine ilişkin başvurular, Meclis Başkanlığına yapılır. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderir. Komisyon her bir üyelik için üç adayı, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirler. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu aranır. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde, her bir üyelik için en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile aday belirleme işlemi tamamlanır şeklinde konuştu.Konuşmaların ardından Genç Kürsü konferansı son buldu.

1-372.jpg2-342.jpg3-278.jpg4-182.jpg5-115.jpg6-063.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.