CORA’DAN ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİLERE SINAV UYARISI

CORA’DAN ÖĞRETMEN, ÖĞRENCİ VE VELİLERE SINAV UYARISI

Samsun Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, üniversiteye geçişte ilk basamak sınavı olan

A+A-

Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nın (YGS), 1 Nisan 2012 tarihinde yapılacağını belirterek, “İl olarak bu sınavdan yüksek başarı bekliyoruz” dedi. 
Pazar günü yapılacak sınavla ilgili öğretmen, veli ve öğrencilere çeşitli önerilerde bulunan Samsun Milli Eğitim Müdürü Dr. Mustafa Cora, yapılan çalışmaların ve gösterilen gayretin olumlu sonuçlarının bu sınav sonrasında görüleceğini söyledi. Samsun‘un ÖSYS’deki başarısının arzu edilen düzeyde olmadığını ve bu seviyenin yukarılara taşınması gerektiğini ifade eden Dr. Mustafa Cora, “Bu amaçla yaptığımız çalışmalar ve uyguladığımız projeler var. İnşallah bunların meyvelerini bu sınavda toplamaya başlayacağız. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki, YGS eğitimin ve başarının tek göstergesi de değildir. Onun için bu sınavdan alınacak sonuç ne olursa olsun heyecanımızı ve enerjimizi kaybetmeden çalışmaya devam edeceğiz. Akademik başarı kadar mutlu ve özgüveni yüksek bireyler yetiştirmekte bizim en önemli görevlerimizdendir. Bu önemli sınav öncesi ve sonrası ailelere, öğrencilerimize, öğretmenlerimize önemli görevler düşmektedir” diye konuştu.

“SINAVLARDA ÖĞRENCİLERE GÜLER YÜZLÜ DAVRANIN”
Öğretmenlere seslenen Dr. Mustafa Cora, “Öğrencilere moral aşılayan, onların kendine olan güvenini destekleyen ve artıran en önemli kişiler sizlersiniz. Sınav öncesi çocuklarımızı cesaretlendirin, onların kendilerine olan güvenlerini artırmaya çalışın. Öğrencilerimizin sınav stresini en aza indirebilmek için gerekli desteği sağlayın. Özellikle okullardaki rehberlik servislerimize bu konuda önemli görevler düşmektedir. Sınavlarda görevli öğretmenlerimiz, öğrencilerimize kurallar dahilinde olabildiğince anlayışlı ve güler yüzlü davranın” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARINIZA GÜVEN AŞILAYIN”
Sınav döneminde öğrencilerin biraz daha gergin olabileceklerini bu yüzden anne ve babaların sabırlı ve anlayışlı olmalarını isteyen Cora, ailelere şu tavsiyelerde bulundu, “Sizler aşırı kaygılandığınızda çocuklarınızın da kaygıları artacaktır. Onun için sizler sakin olup çocuklarınıza güven aşılamalısınız. Sınav başarısı her şey demek değildir ve çocuğunuza göstereceğiniz sevgi ve destek asla sınavdaki başarı ile doğru orantılı olmamalıdır. ‘Sen ne olursan ol benim çocuğumsun, seni her zaman seviyorum ve sana güveniyorum’ mesajını verirseniz emin olun çocuklarınız ellerinden gelenin en iyisini yapacaklardır. Çocuğunuz istediğiniz başarıyı gösteremezse sonucu bir ceza gibi göstermeyin. ‘eğer ... fakültesine giremezsen, filan fakülteye girer ancak filan olursun’ gibi sözler onun gideceği okulu, yapacağı işi sevmesine olanak bırakmaz. Bu tür yaklaşımlar çocuğun hayatı ve kendisini sevmesini de engeller ve kendine olan güvenini temelden sarsar. Hayatta başarılı olmak için tek yol sınavda başarılı olmak değildir bunu unutmayınız. Başarı için bir çok yol vardır. Okumak, yükseköğrenim görmek hayatın seçeneklerinden biridir. Neyse ki, hayatın seçenekleri bu kadar sınırlı değildir. Hayattaki başarıyı bir tek seçeneğe indirgemek konuyu çok stresli bir hale getirir. Bu da hem ailenin hem de çocuğun kaygısını yükseltir, başarısını tehdit eder. Anne ve baba olarak görevinizin, çocuğunuza iyi bir eğitim vermek olduğu kadar, ona hayatı sevdirmek ve yaşama sevincini aşılamak olduğunu göz ardı etmeyin.”

“SON GÜNÜ ÇALIŞARAK DEĞİL, DİNLENEREK GEÇİRİN”
Samsun Milli Eğitim Müdürü. Dr. Mustafa Cora, sınava girecek öğrencilere ise şu önerilerde bulundu: “Sizler bu sınava çok hazırlandınız. Sınava prensipli ve planlı bir şekilde hazırlananların başarılı olmaması için hiçbir neden yoktur. Size düşenin en iyisini yapın, mutlaka başarıyı yakalayacaksınız. Sınav öncesi içinizi ferah tutmanız ve rahat olmanız önemlidir. Ne kadar rahat olur ve öz güveninizi yüksek tutarsanız bu sizi başarıya götürecektir. Ama başarılı olamayanlar da unutmasınlar ki bu hayatın sonu değil. Önlerinde yeni seçenekler var. Bir sonraki sınava planlı ve disiplinli bir şekilde hazırlandıklarında başaracaklardır. Uzun vadede çalışma sistemini zamana yayarak sistematik çalışan herkes gibi siz de sınavı başarıyla atlatacak ve dilediğiniz bölüme yerleşeceksiniz. Hayallere kavuşmak için hayal ettiğiniz yolda emin adımlarla yürüdüyseniz geriye sadece hayal ettiğiniz mesleği avucunuzun içine almak kaldı o kadar. Son günlere aşırı çalışma, aşırı beklenti ve stres başarıyı artırmak yerine daha da düşürecektir. Onun için özellikle son gününüzü dinlenerek geçiriniz. Sınavda uyulması gereken kuralları bir kez daha gözden geçiriniz. Sınava giriş için gerekli tüm belgelerinizi yanınıza almayı unutmayınız. Sınava rahat girin yada girmeye çalışın. Ne kadar rahat olursanız soruları o kadar iyi anlarsınız. Sınav öncesi kafanızı karıştıracak sosyal durumlardan uzak durmaya çalışın. Zihninizi yormayın. Bununla birlikte ders ve konular anlamında da yapamadığınız, kafanıza takılan her türlü soruyu okul hocalarınıza mutlaka sorup öğrenin. ‘Acaba öğretmenlerimizi bunaltır mıyız’ diye çekinmeden aklınızdaki soruları hocalarınıza sorun ve soru işaretlerinizi yok ederek sınava girin. Böylece YGS öncesi anlamadığınız konu kalmayacak ve sınav anı daha az stresli geçecektir. Kendinizi sınava girecek diğer öğrencilerle kıyaslamayın. Sınav esnasında sorunun sonucundan emin değilseniz işaretleme yapmak yerine boş bırakın. Eğer zamanınız kalırsa yapamadığınız soruya tekrar bakın. Yanlış yaptığınız soruların doğrularınızı götüreceğini biliniz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.