Çocuklarda Okula Uyum Süreci

Çocuklarda Okula Uyum Süreci

Çocuklarda Okula Uyum Süreci

A+A-

Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu, çocuğun sorumluluk bilincini kazanabilmesi için yetişkinin tutarlı ve kararlı olması gerektiğini söyledi.
Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu “çocukların okula uyum süreci” hakkında bilgi verdi. Ayşenur Bekaroğlu yaptığı açıklamada, “Okulların açılmasıyla birlikte çocukların okul ortamına, yeni düzene de uyumu beklenmektedir. Bu süreçte ebeveynlerin de kaygıları artmaktadır. Okul öncesi dönemden okul dönemine geçen çocuklarda ilk aylarda uyum problemleri, ders süresince oturma davranışı göstermede zorlanma, ev ödevlerine adapte olmada zorlanma, düzenli ödev sorumluluğunu yerine getirmede problemler görülebilmektedir. Okul öncesine göre okul dönemi daha fazla akademik beceri ve disiplin isteyen bir süreçtir. İlk aşamada çocukların zorluk yaşamaları normal karşılanmalıdır. Zaman içerisinde sosyal çevreye katılma, ailenin desteği ve eğitimcinin yönlendirmeleriyle çocuğun uyum sağlayarak bu zorlanmaları atlatması beklenir” diye konuştu.
Uyum sürecinde öncelikle eğitimcilerin aileleri doğru yönlendirme ve yaklaşımlarına ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Çocuk Gelişim Uzmanı Bekaroğlu “Ailelerin sabırlı bir şekilde çocuklarına süreç hakkında bilgi vermeleri, okula neden gitmesi gerektiğini, okulda neler yapacaklarını, onu okulda nelerin beklediğini yaşına ve gelişimine uygun olarak açıklamalarda bulunmak, sorularını cevapsız bırakmamak, çocuğu geçiştirmemek ve sorularına soru kadar cevaplar vererek fazlasına kaçmadan açıklamalar yapmak, çocuğun adaptesini hızlandırmakta ve kabulünü, uyumunu artırmaktadır” şeklinde konuştu.
Ayşenur Bekaroğlu şu bilgileri verdi: “Başlangıç aşamasında ödev yapma davranışını kazanması için çocuğa çalışma ortamının hazırlanması ki bu ortamı hazırlarken ebeveyn ile çocuğun birlikte hazırlaması motive edici olacaktır, sorumluluğun kazanımı için sürekliliğin korunması önemlidir. Çocukla zıtlaşmadan, işbirliği içerisinde, ödev sorumluluğunun zamanında yerine getirilmesi gerekliliği hem çocuğa anlatılmalı, hem de düzenli bir şekilde sürekliliği sağlanmalıdır. Ödev uygulamalarında gün içinde çocuğun okuldan geldikten sonra ödev saatini netleştirmek, çocuğun düzeni kabulü ve zihninde bu planlamayı gerçekleştirebilmesi için yerinde bir uygulama olacaktır. Ebeveynler kendi hayatlarından çocuğun yaşına uygunluğunu koruyarak sorumluluk örnekleri verebilirler (her gün düzenli işe gitmek, yemek yapmak sorumluluklarımızdır vb.). Çocuğun istenilen gelişimi vermesi, sürece uyumu ve kabulü için okula devamın sürdürülmesi ve ödev uygulamalarının sekteye uğramaması gerekir.”
Çocuk Gelişim Uzmanı Ayşenur Bekaroğlu açıklamasını şöyle tamamladı: “Yetişkinler ‘çok yoruldu bugün gitmese de olur, bu gün ödevini yapmasa da olur’ gibi söylemlerden, gereksiz ve olumsuz yönlendirmelerden kaçınması gerekmektedir. Çocuğun sorumluluk bilincini kazanabilmesi için yetişkinin tutarlı ve kararlı olmasını sağlamak gerekir. Okula devamlılığın korunması önemlidir. Bu süreçte uyum sağlamaya çalışan çocuğa ‘okulu sevdin mi ?’ şeklinde bir soru yerine ‘okulda en çok neleri sevdin?’ olarak yönlendirme yapmak, ebeveynlerin ve yetişkinlerin desteği sağlamış olacaktır. Okula uyum güçlüklerinde, çocuğun yaşına ve gelişimine uygun doğru yaklaşımlar ve düzenlemeler için ailelere özel olarak uzman desteği almak, her zaman çocuğun ve ebeveynlerin yararına daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.