ÇOCUKLAR, AİLELERİNDEN FAZLA İNTERNETE VAKİT AYIRIYOR

ÇOCUKLAR, AİLELERİNDEN FAZLA İNTERNETE VAKİT AYIRIYOR

Hemen hemen hayatımızın her alanında bilgisayar ve teknolojiye bağlı olduğumuz internet çağında imkânların krize döndüğünü hissettiğimizde çocuklarımız için kaygı duymaya başladık.

A+A-

Başlangıçta belki daha sınırlı sürelerde bilgisayarda vakit geçiren çocuğumuz şimdi bu süreyi katladı ve katlamakta da ısrarcı, 
-Peki, biz bu direnci nasıl kırabiliriz?
-Nasıl ve ne kadar müdahale etmeliyiz?
Öncelikle anne babalar kendilerine şunları sormalı ve cevaplarını düşünmeli;
*Zamanımızın ne kadarını çocuğumuza ayırabiliyoruz?
*Çocukları ile ortak paylaşımlarınız neler ve ne sıklıkla gerçekleştirebiliyorlar?
*Çocuğumuzun bizden beklentileri ne zaman ve neden azaldı?

Bütün bu saydıklarımın temelinde sizin kendi farkındalığınızı, ne kadar istekli olduğunuzu sorgulamanız için kendinize zaman ayırmanızdır. Mümkünse bireysel bir düşünsel aktiviteden sonra eşlerin ortak bilgi paylaşımında bulunmaları daha sağlıklı olacaktır.

Çocuğunuza katı kurallar koymak veya bilgisayarı tamamen ortadan kaldırmak boşuna bir çaba olabilir sonuçta onu keyif aldığı bir aktiviteden uzaklaştırma görevi kolay olmadığını bilmelisiniz.

• Yapılacak en ideal şeylerden biri onun ilgisini çeken başka bir hedefe yöneltmektir. Zamanını alan zeka oyunları benzeri bir hediye alabilirsiniz.

• Aktivite planlamak her ne kadar onu katmak bazen zor olsa da gerek ikna ederek gerekse yanacağını bilerek bir sinema veya bir maç bileti alabilirsiniz.

• Onunla izlediğiniz bir filmi; otobüste, sokakta gördüğünüz bir durumu, duyduğunuz bir haberi paylaşabilir veya canınız sıkan bir durumu ona aktarıp çözüm üretmesini isteyerek dahil edebilirsiniz.

• Ona onunla ilgili birçok şeyden haberiniz olduğunu bilmesini sağlayın: pazartesi günleri yapılan fen dersinden en sevdiği arkadaşına, en sevmediği öğretmeninden matematik ödevine, oynadığı bilgisayar oyunundan en sevdiği youtubera kadar bütün bu detayların farkında olduğunuzu bilmeli.

• Çocuklar, anne – babanın ne zaman tereddüt ettiğini ne zaman net olduklarını iyi bilirler onlara karşı duruşunuzu iyi belirleyin.

• Her ne kadar zor olsa da bu konuda sabırlı olmanız, vazgeçmemeniz, ondan sevginizi esirgememeniz dileğiyle.

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.