ÇELTİK ÜRETİCİLERİ BAFRA’DA BULUŞTU

ÇELTİK ÜRETİCİLERİ BAFRA’DA BULUŞTU

 Çeltiğin babası olarak tanınan Dr. Halil Sürek, Bafra’da çeltik üreticileri ile buluştu.

A+A-

Çeltikte yabancı ot, zirai ilaç denemesi tarla gününde üreticilerle bir araya gelen Sürek, mücadele yöntemlerini anlattı. Samsun’un Bafra ilçesi Yeşilyazı Mahallesinde düzenlenen tarla gününe Agrobest Grup Tarım İlaçları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Demirci, Agrobest Grup A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Gürcan Onar, Satış Müdürü Sezer Şen, Kırtıloğlu Tarımsal San. ve Tic. Ltd. Şti. yetkilileri Aydın Eyili, Fatih Akcagöz, Mert Eyili ve bölgede çeltik tarımı ile uğraşan çok sayıda üretici katıldı. ‘Pablo’ adındaki bitki koruma ürününün kullanım şeklini anlatan Dr. Halil Sürek ve Dr. Mehmet Demirci çeltik üreticileri ile istişarelerde bulundu.

Konuyla ilgili konuşan Dr. Halil Sürek “Bugün yurtdışından her çiftçi gidip tohum getirebiliyor. Ama hiçbir eleme olmuyor. Bu yüzden tohumla ot bölgemize gelebiliyor. Trakya bölgesinden de tohum girebiliyor temizlemeden kullanıldığında ot gelebiliyor. Mümkün mertebe sertifikalı tohum kullanmamız gerekiyor. En azından aldığınız tohumu temizleyip, eleyip kullanın. Son zamanlarda bazı çiftçiler bana ulaşıyor. Çeltik olmuyor, çok ot oluyor diyorlar. Soruyorum gübre atılmamış. Çinko eksikliği ülkemizde görülüyor.

 Bir de uzun süre çeltik ekimi yapılan tarlara üre, azot ve sülfat destekli gübreler kullanmamız gerekir. Toprak altına iyi bir beslenmeyle yabancı otu kontrol edebiliriz” ifadelerini kullandı. Agrobest Grup Tarım İlaçları Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Demirci ise 2005 senesindeki yabancı ot problemleri ile günümüzdeki yabancı ot problemleri aynı değil. Ot aynı fakat karakteri değişiyor. Çeltik kendine özgü bir bitki olduğu için tüm alanlarda onu ekiyoruz. Bizler çeltiğimizi ektiğimizden beri hava şartlarından dolayı bir gecikme olabilir ama netice itibari ile çeltik çeşidini de yabancı ota göre seçiyoruz. İlaçlama konusunda da özellikle 14. Günü geçmememiz gerekiyor. O günden sonra yabancı otların kök sistemi daha da güçleniyor. 14. Günlerde farklı gelişir. Yani çeltik yere bassın ilacı öyle kullanalım” dedi. Konuşmanın ardından bölgede bulunan çeltik arazilerinde incelemelerde bulunuldu.

 

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.