Camilerde Cemaatle Namaz Kılmak Ertelendi

Diyanet İşleri Başkanı, koronavirüs tedbirlerini açıkladı. Erbaş, camilerde cemaatle namaz kılınmayacağını ifade etti.

A+A-

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, koronavirüs tedbirlerine ilişkin açıklama yapmak üzere kameralar karşısına geçti. Ali Erbaş, yaşanan olağanüstü "Cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınması durumunda riskin artacağı anlaşılmıştır. İslam, insanların hayatını tehlikeye atacak durumlara asla cevaz vermez. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir." dedi.  

Erbaş, "Din İşleri Yüksek Kurulumuz, Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın olarak ilan edilen, henüz tedavisi bulunamayan ve bu nedenle binlerce kişinin ölümüne sebep olan yeni tip Korona Virüs nedeniyle Cuma Namazının yanı sıra, vakit namazlarının da cemaatle kılınması hususunu değerlendirdi. Yetkili mercilerin verdiği bilgiye göre, yeni tip Koronavirüs, bulunduğu ortamda insandan insana hızlı bir şekilde yayılarak, çok kısa sürede salgın haline gelmekte virüs, ilk bulaştığı anda fark edilemediğinden hastalığı taşıyan kişiler aynı ortamda bulunan diğer insanlar için büyük bir tehlike oluşturmakta.  İnsanların toplu halde bulundukları mekanlar, söz konusu virüsün yayılması için oldukça uygun ortam oluşturup, hastalığın salgın hale gelmesinde yüksek bir risk oluşturmaktadır.

Ülkemizde vaka sayısının artmaya başlamasıyla birlikte kamu otoritesi tarafından tedbir olarak insanların bir araya geldiği organizasyonlar iptal edilmiştir. Yaşanan bu olağanüstü durum dikkate alandığında cami ve mescitlerde namazların cemaatle kılınmaya devam edilmesi halinde, virüsün yayılma riskinin artabileceği anlaşılmaktadır. Bu itibarla temel gayelerinden biri de insan hayatını korumak olan İslam dini, insanların hayatını tehlikeye atacak uygulamalara asla cevaz vermez. Nitekim, Peygamber efendimiz, "bir yerde veba hastalığı çıktığını duyarsanız oraya girmeyin, bulunduğunuz yerde veba hastalığı çıkarsa o bölgeden ayrılmalıyız" buyurarak karantina uygulamasına dikkat çekmek, "bulaşıcı hastalık taşıyan kişi sağlam kişinin yanına gitmesin" buyurarak, salgın hastalıklara karşı tedbir olmanlının gereğini vurgulamıştır.

 Bu meyanda, doğal afet veya salgın hastalık sebebiyle cemaate katılmanın zor veya tehlikeli olduğu zamanlarda sahabeyi ikramın namazların evlerde kılınmasına dair uygulamalarının varlığı da bilinmektedir. Asrı saadet ve sahabeyi ikram dönemlerine ait bu bilgi ve uygulamalara dayanan islam alimleri toplu halde eda edilen ibadetlere katılmak için sağlıklı olmanın yanında başkasına zarar vermemenin de gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Dolayasıyla yeni tip korona virüsün yayılma tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir.

Bu süreçte Cuma Namazı yerine, öğle namazının kılınması yeterlidir.  Ayrıca İslam’ın şiiri olan ezanların okunmaya devam edilmesi ve gerekli tedbirler alınarak camilerin münferiden namaz kılmak isteyenlerin için açık bulundurulması uygun olacağına karar verilmiştir" ifadelerini kullandı. 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.