Çağımızın hastalığı allerjik rinite dikkat

Çağımızın hastalığı allerjik rinite dikkat

Özel Ümit Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Fatih Gören, 'Allerjik Rinit' hastalığını tanımlayarak, hastalığa ilişkin önemli bilgiler verdi.

A+A-

Opr. Dr. Fatih Gören, allerjik rinit hastalığını, burunda solunan havanın; toz, polen, mayt, mantar gibi etkenlere karşı geliştirdiği allerjik reaksiyonlara verilen isim olarak tanımladı. Halk arasında bunun; saman nezlesi olarak bilindiğini aktaran Gören, hastalığın mevsimsel veya yıl boyu sürebildiğini söyledi. GDO’lu yiyecekler, sanayinin gelişmesi sonucu insan hayatına giren kimyasallar, hava kirliliği gibi faktörler nedeniyle bu rahatsızlıkların artığını dile getiren Gören, hastalığın sıklığının yaşanılan coğrafyaya göre değişebildiğini aktardı. Opr. Dr. Fatih Gören, allerjik rinit hastalığının şu şekilde oluştuğunu anlattı:
“Burun içine giren hava akımı konka ismini verdiğimiz burun etleri tarafından filtre edilir, yüzey tarafından algılanan allerjen maddeler bağışıklık hücreleri tarafından tanınır. Tanınan bu maddelere karşı bağışıklık sistemimizde aşırı reaksiyon varsa, kanda birtakım kimyevi maddeler salgılanır, bunlar vücudumuzda bronş kaslarında daralma, balgam ve sümük miktarında artma/katılaşma, tansiyonda düşme, burunda tıkanma, vücutta döküntü/kaşıntı, KBB bölgelerinde yoğun kaşıntılar gibi bir dizi olaylar oluştururlar. Allerjik reaksiyonu hassas olunan bir allerjenle karşılaşma, mevsim veya hava değişikliği, geçirilen viral üst solunum yolu enfeksiyonları bunu tetikler.”
HANGİ BELİRTİLER ALLERJİK RİNİT’E AİT
Hangi belirtiler, ne tür şikayetler allerjik rinite aittir sorusuna yanıt veren Opr. Dr. Gören, “Sulu burun akıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, burun kulak kaşıntıları, geniz akıntısı, öksürük, gözaltlarında morluk ve şişlik en sık gördüğümüz allerji semptomlarıdır” şeklinde konuştu. 
Hastalığın kişide ne tür sorunlara yol açtığını açıklayan Gören, “Erişkin insanlarda ve çocuklarda hastalığın ilerlemesi allerjik bronşit, astıma yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra, sinüzit, burun polipleri, sık boğaz hastalıkları, orta kulakta sıvı birikmeleri sonucu işitme kayıpları ve kronik kulak hastalıkları, çocuklarda geçmeyen öksürükler, ağız açık uyumaya bağlı diş ve çene şekil bozukları görülmektedir” dedi. 
Hastalığın teşhisinin nasıl konulduğunu Opr. Dr. Fatih Gören şöyle anlattı: 
“Ayrıntılı hasta hikayesi, iyi bir burun muayenesi ile hem klasik gerekirse endoskopik yöntem ile çoğu kez tanıyı koyabiliyoruz. Kan testleri, allerjik deri testleri tanıyı destekler, bu testlerin normal olması allerji olmadığı anlamına gelmez allerji hastalarının yüzde 50-60’ında testler pozitiftir bu testler daha çok tedavinin yönlendirilmesinde etkindir.”
TEDAVİ SÜRECİ
Allerjik rinitin tedavi sürecinden söz eden Gören, “Her kişinin alerjik rinit tedavisi farklıdır ve tedaviye yanıtı da farklı olabilir. Arkadaşınıza veya komşunuza verilen tedavi ona iyi gelebilir, ancak aynı tedavi sizde etkisiz olabilir” şeklinde konuştu. Opr. Dr. Gören, tedavinin 3'e ayrıldığını ifade ederek, bunları şöyle açıkladı: “Korunma: Allerjinizin olduğu ortamdan, maddeden uzak durmaktır, ilaç tedavileri: Antihistaminikler, kortizonlu burun spreyleri, aşı tedavisi” Ancak her hastanın aşı tedavisine uygun olmadığına dikkat çeken Opr. Dr. Fatih Gören, aşının allerji hastalarının yüzde 30’u için uygun olduğunu belirtti. Gören şöyle konuştu: 
“Kanda allerji miktarı, bakılan ve deri testiyle alerjik madde tespit edilen hastalara uygulanabilir. Bu tedavinin mekanizması şudur: Allerji testi ile tespit edilen allerjenler ağızdan damla/tablet/cilt içine enjekte edilerek azalan dozdan artan dozlar şeklinde verilir bağışıklık sisteminin bu maddeye alışması sağlanır o maddeyle vücut tekrar karşılaşırsa reaksiyonlar engellenmiş olur. Bu tedavi 2-3 yıl sürebilir, iğneli olan aşı hastanede tablet ve damla çok kolay evde hastanın kendisi tarafından uygulanabilir.”
ORTADAN KALKMIYOR AMA KONTROL ALTINA ALINABİLİYOR
Allerjinin sözü edilen tedavilerle kesin ortadan kalkmayacağını, ancak kontrol altına alınarak takip edilir hale geleceğini belirten Opr. Dr. Gören, “Hastalığın ileride gen terapisi ile tamamen iyileşebileceğini düşünmekteyim” şeklinde konuştu. Gören, hastalığa karşı alınabilecek önlemleri ise şöyle sıraladı: 
“Hastalıktan korunma bazen mümkün, bazen de değil, allerji yaşadığımız iklim, coğrafya, yaşam ve iş ortamlarıyla bağlantılı bir hastalıktır. Bu faktörleri her zaman değiştirmek veya kontrol edebilmek mümkün olmuyor. Sigara, toz, evde yünlü ve peluş eşyalardan kaçınmak, kimyevi madde ve bazı parfüm kokularından kaçınmak, polen allerjisi olanların meterolojideki polen harita ve akımlarını takip edip seyahat planlamalarında bunlara dikkat etmeleri, genel önlemler olarak sayılabilir.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.