Eğitim-İş Sendikası’ndan Basın Açıklaması

Eğitim-İş Sendikası’ndan Basın Açıklaması

Samsun Eğitim-İş Sekreteri Onur Gündüz basına yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de ekonomik ve sosyal yaşam, şartlarını yok sayan AK Parti iktidarı ve ortaklarına sesleniyoruz” dedi.

A+A-

2019 yılı, ekonomik krizin doruğa ulaştığı ve yıkıcı etkilerinin en ciddi şekilde hissedildiği yıl olarak geride kalmıştır. Ülkemizde işçinin, memurun ve emeklilerin yıllık zam oranları, büyük ölçüde çarpıtılan rakamlara göre belirlenmiştir. Yaşanan ekonomik krizin neticesi olarak artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon kamu emekçilerinin yaşamlarını ciddi bir şekilde etkilemiştir.

AK PARTİNİN TÜRKİYE’Yİ İÇİNE SOKTUĞU KRİZ ORTADADIR

AK Parti iktidarı ve ortaklarının; Türkiye’yi içine soktuğu kriz ortadadır ve sebep olduğu toplumsal çürüme açıktır. Emekçiler; temel besin maddelerini dahi karşılayamaz duruma gelmişlerdir.

Gündüz, TUİK gıda içecek gibi, kalemlerle derlediği ve enflasyon hesaplama da kullandığı verilerde, manipülasyon yaptığı açıktır diyerek, hükümet enflasyon ile değil enflasyon sepetiyle mücadele ederek. Enflasyon rakamlarını olduğundan farklı çıkartmaktadır. Resmi olarak açıklanan enflasyon ile emekçilerin enflasyona çok ciddi bir uçurum vardır. Kamu emekçilerinin ve halkın gündemi ve rakamların üstünde seyretmektedir.  AK Parti iktidarının, resmi enflasyon ve işsizlik oranlarındaki düşüş iddialarının ne çarşıda nede pazarda bir karşılığı yoktur. Türkiye 2020 yılını çift haneli işsizlik oranları ve çift haneli enflasyon oranları ile karşılaşmıştır.

2019 YILINDA 45 YURTTAŞIMIZ EKONOMİK SIKINTILARDAN DOLAYI YAŞAMINA SON VERMİŞTİR

Son bir yılda TUİK verilerine göre, gıda yüzde 20 oranında zamlandı. Ancak büyük ölçüde ancak rakamları çarpıttığı anlaşılmaktadır diyen Onur Gündüz sözlerine şu şekilde devam etti, çarşıda, pazarda, marketlerde ve alışveriş yapıldığı tüm noktalardaki fiyatları göz önüne aldığımızda 2019 yılının son ayına gelindiğinde, gıda harcamaları TUİK verilerinin aksini yüzde 42’yi göstermektedir.

Tüm, kamu çalışanlarının gerçek enflasyonu gıda da yaşanan artış oranıdır. Türkiye’de yoksulluk sınırı 9 bin TL’yi aşarken memurların % 80’ni yoksulluk sınırı altında geçim savaşı vermektedir.

Hükümet 2019 yılında kamu emekçilerinin yaşam standartlarını göz önüne almayarak % 4+4 zamma mahkûm etmiş, kamu emekçileri adil ücret hakkından yoksun bırakmıştır.  2020 yılı için % 4 toplu sözleşme zammına ek olarak % 1,5’luk enflasyon farkının verilmesi yani memur emekli maaşlarına % 5.5 oranın da yapılan zam sefalet zammından başka bir şey değildir.

Yine 2020 yılı için kendi alacağına % 22,5 zam yapan devlet 7 milyondan fala asgari ücretliye % 15 zammı layık görmüştür.  3.600  ek gösterge bekleyen memurlar için 2019 yılı hayal kırıklığı olarak geçmiştir” dedi.

4602dbc3-01a4-4908-9a97-2ebe0866720b.jpge9fb87cd-f905-4abb-9639-76637c5cd849.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.