Bekle bizi Avrupa

Bekle bizi Avrupa

Milli Takımımız EURO 2020 Elemeleri H Grubu 9. maçında İzlanda ile karşı karşıya geldi. Özellikle 2. yarıda etkili bir oyun ortaya koymamıza rağmen maçta bir türlü istediğimiz golü bulamadık.

A+A-

Ancak golsüz eşitlikle bitmesine rağmen Şenol Güneş ve öğrencileri alınan bir puanla EURO 2020 biletini garantiledi. Alınan bu sonuçla Milli Takımımız ülkemizde büyük bir sevinç yaşattı ve şimdiden gözler oynanacak dev turnuvaya çevrildi.

 

Milli Takımımız EURO 2020 Elemeleri H Grubu 9. maçında Türk Telekom Stadı'nda İzlanda'yı ağırladı. Millilerimzi maçtan golsüz eşitlikle ayrılmasına rağmen EURO 2020 biletini alan takımlar arasına ismini yazdırmayı başardı ve ülkemiz adına çok önemli bir işe imza attılar. Millilerimiz grupta puanını 20 yaparak Fransa'nın olduğu gruptan EURO 2020'ye giden takımlar arasında yer alması dikkat çekti.

Maçtan dakikalar

Karşılaşmanın 8. dakikasında Millilerimiz maçtaki ilk tehlikeli atağını oluşturdu. Hakan Çalhanoğlu rakip sahada topu taşıyan isim oldu. Sağ kanatta bulunan Cengiz Ünder'i topla buluşturdu. Genç futbolcu içeriye katetti ve çektiği şut kalecide kaldı.

Maçın ilk sarı kartı 8. dakikada Milli Takımımız'dan Ozan Tufan'a çıktı. Ozan rakibine sert müdahalede bulununca hakem kartına başvurdu.

Maçın 20 dakikası geride kalırken her iki ekip de henüz net bir pozisyon bulamadı. Kontrollü oyunu tercih ettiği gözüken Milli Takmımız'da organize ataklar İzlanda savunması tarafından enegellendi. Rakip İzlanda ise hızlı hücumlarla savunma arkasına adam kaçırmaya ya da uzaktan şutlarla gol aramaya çalıştığı gözlendi.

Zorunlu değişiklik

24. dakikada maçtaki ilk oyuncu değişikliği zorunlu bir şekilde gerçekleşti. Rakip İzlanda'da sakatlanan Alfred Finnbogason, yerini Arnor Sigurdsson'a bıraktı.

 

Burak Yılmaz müsait pozisyonda yararlanamadı

Maçın 30. dakikasında Millilerimiz gole çok yaklaştı. Ancak Burak Yılmaz ile boş pozisyonu değerlendiremedik. Zeki Çelik'in sağ kanattan ceza sahası içine ortaladığı topa yükselen Burak Yılmaz, bomboş pozisyonda topu auta yolladı ve net bir fırsatı harcadı.

Maçın 35. dakikasında karşılaşmanın 2. sarı kartı bu kez İzlanda cephesine çıktı. İtirazlarını sürdüren Traustason hakem tarafından kartla cezalandırıldı.

Maçın ilk yarısında gol sesi çıkmadı ve hakem devreyi bitiren düdüğü çaldı. Ekipler golsüz eşitlikle soyunma odasının yolunu tuttular.

 

Karşılaşmanın 2. yarısına Milli Takımımız ilk yarıdaki 11'i ile başladı. İzlanda ise ilk yarıdaki zorunlu değişikliği dışında onlar da değişiklik yapmadan 2. yarıya başladılar.

2. yarıya etkili başladık

Maçın 2. yarısında daha istekli bir Milli Takım olduğu gözlerden kaçmadı. Henüz 46. dakikada Hakan Çalhanoğlu sol taraftan taşıdığı topu içeri ortaladı. Savunma topu uzaklaştırmak isterken son olarak Arnason'a çarpan top kornere giti.

53. dakikada maçın en ilginç pozisyonlarından biri yaşandı. Burak Yılmaz'ın sağ kanatta orta şut karışımında top direğe çarptı ve auta çıktı.

Karşılaşmanın 56. dakikasında maçın hakemi Anthony Taylor'ın kararlarına itiraz eden Milli Takımımızın Teknik Direktörü Şenol Güneş, kart hareketi yapınca sarı kart gördü.

57. dakikada yine tehlikeli gelen taraf biz olduk. Hakan'ın kullandığı etkili serbest vuruşta savunma son anda araya girdi ve Çağlar'dan önce topu taça yollamayı başardı.

Ozan Tufan uzaktan denedi

Ataklarımız bu dakikalarda sıklaştı. Maçta dakikalar 63'ü gösterdiğinde Ozan Tufan kaleyi tam cepheden gören bir noktada topla buluştu. Genç futbolcunun sert şutu az farkla üstten auta gitti. Millilerimiz bir ataktan daha yararlanamadı.

64. dakikada İzlanda 2. oyuncu değişikliğini gerçekleştirdi. Arnor Ingvi Traustason yerine oyuna giren isim Hoerdur Magnusson oldu.

Üst üste ataklarımız

İzlanda 2. yarıda daha fazla savunmada bekleyen bir oyun tarzı ile dikkat çekti. Milli Takımımız da daha fazla atağı ve oyunu yönlendiren takım olarak dikkat çekti. 66. Cengiz'in pasıyla ceza sahasının dışında solda topla buluşan Hakan önünü boşalttı ve çok sert bir vuruş yaptı ama savunmaya çarpan top kornere gitti. Bu pozisyondan bir dakika sonra Cengiz'in soldan yaptığı ortada kale sahasındaki Çağlar ve Okay topa vuramadı.

Mücadelenin 69. dakikasında Milliler isabetli paslarla topu rakip ceza sahasına taşıdı. Hakan'ın pasında ceza yayı üzerinde topla buluşan Burak sağ ayağıyla yerden vurdu ancak kaleci sağına uzanarak topu kontrol etmeyi başardı.

73. dakikada arka arkaya isabetli kısa paslarla topu rakip ceza sahasına yaklaştıran ev sahibi ekipte son olarak Ozan Tufan ceza yayı üzerinden şutu attı fakat vuruşu etkili olmayınca top kalecide kaldı.

Milli Takımımız'da ilk oyuncu değişikliği 81. dakikada gerçekleşti. Cengiz Ünder yerine oyuna giren isim Yusuf Yazıcı oldu.

82. dakikada İzlanda'nın kullanacağı korner atışında ceza sahası içinde itişmeler olunca hakem Okay Yokuşlu'ya sarı kart gösterdi.

Merih Demiral çizgiden çıkardı

83. dakikada inanılmaz bir pozisyon yaşandı. İzlanda'nın kullandığı köşe vuruş sonrasında vurulan kafayı Merih Demiral çizgi üzerinde kafayla uzaklaştırarak mutlak bir golü önledi.

85. dakikada İzlanda son oyuncu değişikliğini gerçekleştirdi. Skulason yerine oyuna giren isim Anderson oldu.

Bir oyuncu değişikliği de Milli Takımımızdan geldi. 87. dakikada Hakan Çalhanoğlu yerine oyuna giren isim Kaan Ayhan oldu.

Karşılaşmada dakikalar 90'ı gösterdiğinde rakip yarı alanda topu saklamak isteyen Yusuf Yazıcı sol kanatta taç çizgisi üzerinden topu ceza sahasına yolladı. Kavis alan ve kaleye yönelen top kaleciyi de geçip üst direğe çarptıktan sonra oyun alanına geri döndü.

Kritik müdahale

 

90+1. dakikada ceza sahasının ters tarafına açılan topa uygun durumdaki Bödvarsson vurdu fakat Umut Meraş harika bir müdahale ile topun kaleye gitmesine izin vermedi.

 

90+2. dakikada Milliler rakip savunmayı son derece dengesiz ve eksik yakaladı. Ozan Tufan topu taşıdı ve sağdan destek veren Yusuf'u düşündü fakat pası biraz hızlı oldu. Yusuf topu kontrol ettikten sonra geriden destek veren Zeki'yi gördü fakat onun vuruşunda da top savunmadan döndü.

90+4. dakikada Milliler son değişikliğini yaptı. Ömer Bayram, Zeki Çelik yerine oyuna girdi. 90+4. dakikada Zeki Çelik oyundan alınırken sarı kart gördü.

Mücadele sona erdi. 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri 9. maçında İzlanda ile golsüz berabere kalan A Milli Futbol Takımımız, bir maç kala EURO 2020 finallerinin biletini cebine koydu.

Maçın 11'leri

Türkiye: Mert, Zeki, Çağlar, Merih, Umut, Mahmut, Okay, Ozan Tufan, Hakan Çalhanoğlu, Cengiz Ünder, Burak Yılmaz.

İzlanda: Halldorsson, Palsson, R. Sigurdsson, Arnason, A. Skulason, B. Bjarnason, G. Sigurdsson, Traustason, Bödvarsson, Finnbogason, Sigthorsson

Maçtan notlar

2020 Avrupa Şampiyonası (EURO 2020) Elemeleri H Grubu’nda İzlanda’yı konuk eden A Milli Futbol Takımı’nda teknik direktör Şenol Güneş, son maça göre ilk 11’de 2 değişikliğe gitti.

Ay-yıldızlı ekibin grupta son oynadığı Fransa mücadelesine ilk 11’de başlayan ancak hastalığı nedeniyle aday kadroya çağrılmayan Kenan Karaman’ın yanı sıra sakatlığı bulunan İrfan Can Kahveci, bu mücadelede takımdaki yerlerini alamadı.

Beraberliğin EURO 2020’ye katılmaya yeteceği İzlanda karşılaşmasında Şenol Güneş, bu futbolcuların yerine ilk 11’de sakatlığı geçen Cengiz Ünder ile Hakan Çalhanoğlu’na şans verdi.

Karşılaşmada kaleyi Mert Günok’a emanet eden Güneş, savunmayı Mehmet Zeki Çelik, Merih Demiral, Çağlar Söyüncü ve Umut Meraş’tan oluşturdu. Orta sahada, Mahmut Tekdemir, Ozan Tufan ve Okay Yokuşlu görev yaparken, hücum hattında Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu ve Burak Yılmaz sahaya çıktı.

Bakan Kasapoğlu mücadeleyi izledi

Türkiye ile İzlanda arasındaki maçı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu da izledi.

Karşılaşmayı, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Hamza Yerlikaya, Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir ile yönetim kurulu üyeleri de takip etti.

A Milli Futbol Takımı 5 yıl sonra Türk Telekom Stadı’nda

A Milli Futbol Takımı, İzlanda karşılaşmasıyla 5 yıl sonra Türk Telekom Stadı’nda bir maça çıktı.

Ay-yıldızlı ekip, bu stattaki son maçını 16 Kasım 2014’te Kazakistan ile oynamış, Burak Yılmaz (2) ve Serdar Aziz’in golleriyle 3-1 kazanmıştı.

Şenol Güneş 61. maçına çıktı

A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş, İzlanda maçıyla ay-yıldızlı ekibin başındaki 61. karşılaşmasına çıktı.

Ay-yıldızlı ekip, Güneş yönetiminde oynadığı 60 maçta, 31 galibiyet, 14 beraberlik ve 15 yenilgi yaşadı. Türkiye, Güneş yönetiminde 92 gol attı, kalesinde 54 gole engel olamadı.

Kolbeinn Sigthorsson Türk Telekom Stadı’nda

Galatasaray’ın 2016-2017 sezonunda kadrosuna kattığı ancak sarı-kırmızılı formayı giyemeden kulüple yolları ayrılan İzlandalı futbolcu Kolbeinn Sigthorsson, Türk Telekom Stadı’ndaki ilk maçına çıktı.

Sigthorsson, İzlanda’nın, Türkiye ile oynadığı kritik mücadelede ilk 11’de yer aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tribünde

Milli takıma büyük destek

Türkiye’nin, Avrupa Şampiyonası yolundaki kritik maçına, taraftarların da ilgisi büyük oldu.

Türk Telekom Stadı’nın tribünleri tamamen doldu. Taraftarlar, yaptıkları tezahüratlarla milli oyunculara büyük destek verdi.

Karşılaşma öncesinde tribünlerdeki koltuklara bırakılan Türk bayrakları ile tüm stat kırmızı-beyaz renklere büründü.

Tribünlerde "İnanıyoruz biz size 82 milyon sizinle", "Zaferler senin ruhunda var" ve "Baş koymuşum Türkiyemin yoluna" yazılı pankartlar da açıldı. Taraftarlar "Şehitler ölmez vatan bölünmez" tezahüratlarında da bulundu.

Bu arada Galatasaray’ın Hollandalı futbolcusu Ryan Donk da karşılaşma öncesinde tribünlere konulan bayraklar arasında, elindeki Türk bayraklarıyla poz verdiği bir fotoğrafı, Instagram hesabından paylaşarak ay-yıldızlı ekibe destek verdi.

Seremonide özel çocuklar yer aldı

Maç öncesi yapılan seremonide Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Türkiye Disleksi Vakfı, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Adelosan Diyabetikler Derneği ve İnsani Yardım Vakfı’ndan çocuklar yer aldı.

TFF sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen organizasyon kapsamında, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle diyabetik çocuklar da seremonide bulundu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.