Başkan Tosuner Yetkililere Çağrıda Bulundu: "5 Kalemde Yapılacak Destekleme İle Enflasyonu %10’lara düşürebiliriz"

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra55net’e özel açıklamalarda bulunarak destekleme konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

A+A-

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner Bafra55net’e özel açıklamalarda bulunarak destekleme konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

Başkan Tosuner yaptığı açıklamada; “Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi ve enerji de yüzde elli devlet destek verirse açık ve net söylüyorum bu enflasyon yüzde onlara düşecek. Çünkü girdilerde büyük sıkıntımız var. Ne kadar girdiler düşük olursa üretim çoğalır ve fiyatlarda otomatik düşer” diyerek desteğin önemine dikkat çekti.

Başkan Tosuner yaptığı açıklamanın devamında şu sözlere yer verdi: “Biliyorsunuz Bafra tarım şehri. Yaklaşık 720 bin dekar üzerine kurulu bir ilçeyiz. Geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. 1985 yılında Altınkaya Barajının kurulmasından sonra Bafra’da bir zenginlik fışkırması meydana geldi. O yıllara kadar kendi yağında kavrulan bir ovayken o yıllardan sonra 310 bin dekar sulanabilir bir araziye sahip oldu. Bunu burada gururla arz etmek istiyorum. Çalışırsan bu ovada 3 ürün üretiyorsun. Buna şükretmek lazım. Kış sezonunda; karnabahar, brokoli, lahana, pırasa gibi kışlık sofralarda tüketilen tüm sebzeleri biz burada üretiyoruz. 81 ile günlük 500 ton halden mal çıkıyor. Ne var ki bu sene 6 Şubat’ta meydana gelen deprem nedeniyle üreticiler biraz sıkıntı yaşadı. Bu yıl kışın yağışların dengesiz olması, karın az yağması, hava şartları nedeniyle çiftçimiz her ne kadar zarar etse de benim çiftçim inançlıdır. Kimseyi tüketimde mağdur etmedi. Zararına da olsa üretti. Kışlık ürünlerin yüzde dokasın bitmiş durumda. Tek elde kalan yaklaşık 4-5 bin dekar üzerine ekili olan hibrit lahana tarlada. 2023 yılının en bereketli yıl olacağını hava raporlarından ve yetkililerden duyuyoruz. Bu sene tarım yapanların yüzünü güldürecek bir sezon geçirilir inşallah. Örtü altı kavun, karpuz ve biberde ekimler başladı. 2021 140 bin dekar olan çeltik ekimi, 2022 yılında 130 bin dekar alana düştü. Sebebi de fiyatların dengesizliği. 2022 yılında 4-5 lira olan çeltiğin kilo fiyatının 15-16 liralara çıkması üretici de bir hareket meydana getirdi. 2023 yılında bu rakamın 150 bin dekarı geçmesini bekliyoruz. Bafra kapya biberinden salça üretiminde rekor kırdık yüzde 70 oranla. 

Tütünde de Fiyat Düzenlemesi Yapılmalı

Bafra 2007 yılına kadar 30 bin ton tütünü devlete teslim eden bir ilçeydi. Ne var ki 2007 yılında tütün özeleştirildi ve kota getirildi. Sonrasında ise 5 tane firmaya tütün yapan çiftçiyi peşkeşin sevdasında. Bir an önce Tarım ve Orman Bakanlığından tek ricamız tarımın kırsalda da devam etmesinin ve bu tütünün bir tarım ürünü olduğunun ispatlamak istiyoruz. Benim az da olsa tütün yapan çiftçimin maliyetlerinin dikkate alınarak masaya oturup fiyatların dengeli hale getirilmesini istiyoruz. Şuan tütün kg 70 lira. Bir işçi yevmiyesi 500 lira. Bir anne yeni doğmuş yavrusunu emziremiyor. Öyle zahmetli bir iş. İnşallah devletimiz bu tütüne de bir önlem alır.

Fındık Üreticilerine de Destekler Artırılmalı

Tarımın hiç olmadığı mahallelerde ise fındık üretiliyor. Fındık üreticilerinin de gözden geçirilip desteklerin artırılmasını istiyoruz. Biz üretenler olarak bunları açıklamaya mecburuz. Biz hükümetimizi seviyoruz. Hükümetimiz bir adım gelirse biz on adım gelmeye mecburuz. Biz üretim şehriyiz. Bizim tek ricamız devletimizden girdi maliyetlerinin sınırlandırılıp gözden geçirilmesi. Bugün can gübresi bundan bir ay önce 310 liraya satıldı. Şimdi 450 liranın üzerinde bu aradaki fark nerde. Rant var bunların denetilmesi lazım. Biz çok mağduruz. Ürünün kaliteli olması için gübre kullanmak zorundayız.

Mazot, gübre, ilaç, hayvan yemi ve enerji de yüzde elli devlet destek verirse açık ve net söylüyorum bu enflasyon yüzde onlara düşecek. Çünkü girdilerde büyük sıkıntımız var. Ne kadar girdiler düşük olursa üretim çoğalır ve fiyatlarda otomatik düşer.

Burada şimdi hububat sezonu başlıyor. Tarladayken fiyatların açılanması ve 12 ay sınırsız ve günsüz alım yapılmasını istiyoruz. Devletin hububatta verdiği 10 kuruşluk desteği bir an önce yükseltmesini istiyoruz.

2023 yılı tüm tarım yapanlar için huzurlu, bereketli, kazançlı ve çok kaliteli bir yıl olmasını diliyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.