Başkan Tosuner: "Türkiye’de 9 bin 500 manda sayısı ile Bafra 1’inci sırada yer almaktadır"

Başkan Tosuner: "Türkiye’de 9 bin 500 manda sayısı ile Bafra 1’inci sırada yer almaktadır"

Bafra İlçesinde Manda ve Manda etinin ekonomik önemi gıda sektöründe kullanımı çalıştayı düzenlendi. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner: "Türkiye’de 9 bin 500 manda sayısı ile Bafra 1’inci sırada yer almaktadır" dedi.

A+A-

Bafra İlçesinde  Manda ve Manda etinin ekonomik önemi gıda sektöründe kullanımı çalıştayı düzenlendi. Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner: "Türkiye’de 9 bin 500 manda sayısı ile Bafra 1’inci sırada yer almaktadır" dedi.

OMÜ Bafra Şevket Aşcı Turizm Fakültesi Hanife Aşcı Konferans Salonunda düzenlenen çalıştay saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı. Çalıştayın ardından konuşmalara geçildi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner çalıştayda yaptığı konuşmada çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tosuner,’’Manda ve Manda etinin ekonomik önemi, gıda sektöründe kullanımı çalıştayımız tüm üreticilerimize ve bölgemize hayırlı uğurlu olsun. Bilindiği üzere Bafra’mız, geniş ürün yelpazesini verimli topraklarında bulunduran gelecek yıllar için tarımda teknolojik imkanların kullanıldığı yeni görünümü ile gelecek vaat eden bir şehir konumundadır. Ülkemizin üçüncü büyük ovası olan Bafra’mız 150000 nüfus, 678000 dekar tarım arazisine sahiptir. Bu değer Bafra’nın yüzölçümünün yarısına eşdeğerdir. Ovamızdaki insanların bir çoğunun  geçim kaynağı,  birinci sırada tarımla uğraşan insanların emeğinden oluşmaktadır.

Bölgemizdeki yetiştirilen ürün dağılımıyla ilgili bilgi verirsek;

ÜRÜNLER,ÜRETİM MİKTARLARI VE ALANLARI

Çeltik   :   140 000 dekar,

Buğday:   190 000 dekar,

Yem bitkileri: 165 000 dekar,

Tütün   :    20000 dekar,

Arpa:    30000 dekar,

Yazlık sebze  : 75000 dekar.

Hayvancılıkta ilçemizin verileri

Büyükbaş: 60000,

Küçükbaş:38000,

Manda sayımız ise 9500 adettir.

Ülkemizde 2020 TÜİK verilerine göre 192.500 manda bulunmakta olup, bu 192.500 mandanın yaklaşık %11’lik kısmı olan 21.500 Manda İlimizde yetiştirilmektedir. Ülke Manda varlığının yaklaşık %5’i yine İlimiz Manda varlığının yaklaşık  %45’i olan 9.500 Manda İlçemizde yetiştirilmektedir.  

Deltamızda manda üreticilerimizin yaşadığı birkaç sorundan bahsetmek istiyorum; Türkiyede 9500 hayvan varlığı ile 1.sırada yer almamıza rağmen süt verimimizin az olduğu görülmüştür. Üreticilerimizin kullandığı süt yemi fiyatlarının ve girdi fiyatlarının yüksek olması çiftçilerimizi olumsuz etkilemektedir. Deltada yabani hayvanların çok olmasından dolayı yeni doğan manda yavrularını bu yabani hayvanların telef ettiği anlaşılmıştır. 

Yine aynı bölgede mart ve nisan aylarında deltaya salınan mandaların yüklü olanları bu bölgede doğum yapmakta olup, Deltada su seviyeleri yüksek olduğunda derin su alanlarına düşen manda yavrularının da boğularak telef olduğu gözlenmiştir. Yetkililerimizin bu derin suları tahliye ederek bu yavru manda ölümlerini durdurmaları önem arz etmektedir. Devletimizden  verilen desteklerin artırılmasını, tarım ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin girdi maliyetlerini düşürmek adına özellikle gübre, mazot, ilaç ve hayvan yem fiyatlarına müdahale ederek fiyatların düşürülmesini talep ediyoruz. Çalıştayımızın ilçemize, ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini diler, bu çalıştayda emeği olan herkese şükranlarımı sunarım.’’dedi.

baskan-tosuner-turkiyede-9-bin-500-manda-sayisi-ile-bafra-1inci-sirada-yer-almaktadir-2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.