BAŞKAN ŞAHİN MECLİSTE ARAKAN’DA Kİ ZULMÜ LANETLEDİ

BAŞKAN ŞAHİN MECLİSTE ARAKAN’DA Kİ ZULMÜ LANETLEDİ

Bafra Belediyesinin 06 Eylül tarihinde yapılan olağan meclis toplantısı açılışında belediye Başkan Zihni Şahin Arakan’da yaşanan zulmü unutmadı ve lanetledi.

A+A-

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin belediye meclisi açılışında yaptığı konuşmada meclis üyelerinin geçmiş bayramlarını da tebrik ederek şunları söyledi: Öncelikle görüşme imkânımız olmadığı meclis üyelerimizin geçmiş bayramını kutluyorum. Buruk bir bayram yaşadık. Arakan’da büyük bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Burada insanlarımız hayatlarını kaybetmektedir. İnsanlar çaresiz ve perişan haldedir. İnsanlara bu zulmü yaşatanları lanetliyor ve kınıyorum. Bu zulmü yapanlar kadar seyirci olanlarda suçludur” dedi.

 

Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin meclis toplantısından sonra yaptığı açıklamada da Arakan konusunda önemli bilgiler paylaştı. Başkan Şahin “ Cumhurbaşkanımız ve genel Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan 50’den fazla ülke lideri ve Myanmar başkanı ile görüşmeler yaparak Arakan’da yaşananların son bulması için her türlü çalışmayı yaptı ve yapmaktadır. Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gibi Arakan’lı Müslümanlar Balkan savaşlarında ecdadımıza yardım etmiştir. 1913'te yaşadığımız Balkan Savaşlarında Osmanlı'da çok sayıda çocuğumuz yetim, kadınlarımız ise dul kalmıştır. Osmanlı'nın yardıma ihtiyacı olunca şu anki adıyla Myanmar olan Burma'daki Müslümanlar aralarında para toplamış ve Osmanlı devletimize ulaştırmıştır. O dönemde İngiliz sömürgesi olan Hindistan'ın bir eyaleti konumunda bulunan Burma'da tüm Müslümanların tek bir millet gibi hareket ederek belgede ismi "Hilâl-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay)" olarak geçen bir topluluk oluşturmuşlardır. Bu cemiyetin Molla Abdurrahman ve Abdurrahim diye iki reisi bulunmaktadır. Osmanlı dul ve yetimleri için 220 İngiliz lirası ihtiva eden çeki Osmanlı'nın Rangoon (Yangon) Başkonsolosluğuna teslim etmişlerdir. İstanbul'daki Maliye Nezaretinin hesabına bu paranın geçtiği ise Said Halim Paşa,  imzasıyla olmuştur. Belgede Said Halim Paşa  'Bunu buradan tahsil edip ben hususi olarak yetim ve dullar için bunu harcayacağım” demektedir. Araştırmacı yazar Arif Emre Gündüz tüm bu gerçekleri belgeleriyle ortaya koymuştur. Ayrıca Arakan’lı kardeşlerimiz Yokluk ve yoksulluk içinde yaşadıkları o günlerde kendi aralarında topladıkları 35 bin altını çeşitli yollarla bize göndermişlerdi.

 

Dün bizim yardıma ihtiyacımız olduğun da yokluk içinde ve sömürge durumunda bulunan Arakan’lı kardeşlerimiz bize yardım etmiştir. Bizim ise bu kardeşlerimize sahip çıkmamız yardım etmemiz asil bir millet olmamızın ve insanlığımızın gereğidir. Her şeyden evvel bu drama karşı çıkmak, mağdur olanlara yardım etmek, bu zulmün durması için çalışmak insanlık görevimizdir.” Dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.