Balıkcıların palamut umudu

Balıkcıların palamut umudu

Samsunlu balıkçılar bu sene palamut balığının çok olacağını umut ediyorlar.

A+A-

1 Eylül itibariyle denizlerdeki avlanma yasağı kalkacak ve küçük tekneler avlanmaya çıkacak. Av yasağı kalkıncaya kadar balıkçı tezgahlarında kültür balıkları ve göl balıkları satıldı. Av sezonunun açılmasıyla beraber barbun, istavrit, mezgit, palamut, çinakop, lüfer, kalkan gibi balıklar, balıkçı tezgahlarındaki yerlerini alacak. Balıkçılar av sezonu açılana kadar ki 3 aylık periyotta en çok alabalık ve somon sattıklarını belirttiler.
Bu seneden umutlu olduklarını belirten 30 yıldır balıkçı Yaşar Köse, “Yeni sezona 1 hafta kala yaz balıkçılığı yapmaya devam ediyoruz. 1 Eylül itibariyle tuzlu sulardaki av yasağı kalkacak ve yeni balıklar tezgahlara gelecek. Balık sezonu açılana kadar levrek, somon, çupra ve alabalık satarak günümüzü geçiriyoruz. Vatandaşlar av sezonu açılana kadar en çok somon ve alabalığa ilgi gösteriyor. 1 Eylül itibariyle bunların yerine barbun, istavrit, mezgit, palamut, çinakop, lüfer, kalkan gibi deniz ürünleri gelecek. Deniz balıklarının gelmesiyle beraber de kültür balıklarına olan ilgi yok denecek kadar azalacak. Bu sezonun geçen seneden daha bol geçeceğini düşünüyoruz” dedi.

"PALAMUT VE HAMSİ BU SENE ÇOK OLACAK"
Bu sene hamsi ve palamut balığının çok olacağını tahmin ettiklerini belirten Köse, “Denizlerde olan reislerden aldığımız haberlere göre bu sene palamut ve hamsi geçen seneye oranla çok daha fazla olacak. Özellikle hamsinin şuanda bile denizde çok olduğunun haberleri geldi bize. Palamut ile hamsi bu sene söylendiği gibi çok olursa zaten halkımıza yeter. Bu iki balık türü de herkesin yiyebileceği ucuz balık türleridir. Geçen sene palamut’un tanesini 5 liraya kadar sattık. Çingene palamut’u dediğimiz küçük palamutları ise 1,5 liraya kadar satmıştık. Bu sene palamut dediğimiz kadar bol çıkarsa 1 kiloluk palamut’un fiyatının 5 liraya kadar düşeceğini düşünüyorum. Böyle olursa da halkımız çok zorlanmadan balık yiyebilir” diye konuştu.

"YAYIN BALIĞI GEÇTİĞİMİZ YILLARA GÖRE ÇOK OLDU"
Yayın balığının geçtiğimiz yıllara oranla bu sene daha çok olduğunu ifade eden Köse, “Bu sene yayın geçen senelere göre çok oldu. Zaman zaman çok büyük yayın balıkları yakaladık. 1,5-2 metrelik balıklar yakaladığımız oldu. Yayın balığının kilosunu löp et halinde 15 liradan sattık. Vatandaşlarımızda buna çok ilgi gösterdi. Yaz balık sezonunda bizim açımızdan en sevindirici olan şey yayın balığının çok olmasıydı” şeklinde konuştu.

"GEÇEN SENENİN EN PAHALISI KALKAN"
Geçen sene en pahalı balığın kalkan olduğunu hatırlatan Balıkçı Yaşar Köse, “Geçen sene kalkan balığının kilo fiyatını en düşük 70 liradan sattık. Ama geçen sene kalkan balığı çok az çıktı. Balıklarının fiyatların yüksek olmasının sebebi arz talep meselesidir. Balık az çıkarsa fiyatlar da o oranda pahalı oluyor. Bu sene inşallah yeteri kadar kalkan balığı çıkar da vatandaşlarımız geçen seneden daha ucuz bir fiyata kalkan balığı yiyebilirler” ifadelerini kullandı.
Öte yandan, şuanda balıkçı tezgahlarında olan balıkların fiyatları şöyle sıralanıyor, alabalık 8 lira, somon 12 lira, lüfer 20 lira, çupra 20 lira, sazan 7 lira, yayın balığının kilosu 15 lira diye sıralanıyor.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.