BAKAN GÜNAY, BAFRA MÜZESİNİN AÇILIŞINI YAPTI

BAKAN GÜNAY, BAFRA MÜZESİNİN AÇILIŞINI YAPTI

Samsun’un Bafra ilçesinde, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlı Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin açılışını yaptı.

A+A-

Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin açılış töreninde konuşan Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “ Bafra ilçemizde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, restorasyonu ve içinin donatısı gerçekleştirilen Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesinin açılışında, bizleri onurlandıran başka bakanımız olmak üzere bütün konuklarımıza ‘hoş geldiniz’ diyor, sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Kültür ve Turizm anlamında, Türkiye genelinde olduğu gibi Samsun’da da önemli çalışmalar gerçekleştiriliyor. Özellikle kültürel değerlerimizin korunması, bizden sonraki kuşaklara aktarılması adına, yürütülen önemli çalışmalar var. Tarihsel değerlerimizi, sergileyebilmek, onların turizme kazandırılması ve onlardan kültürel anlamda, daha fazla istifade edilebilmesi bakımından, yücelen bir önem taşıyor. Bafra ilçemizde, Samsun’un en önemli ilçelerinden birisi ve burada kültürel ve arkeolojik anlamda çok önemli değerlere sahip bir ilçe, öylesine önemli olan bir ilçemizde, ihtiyaç duyulan müzenin yapılması ve hizmete açılması anlamında, Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, yapımı gerçekleştirilen bu çalışmayla, bugün bunu açmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu bina 19’uncu yüzyılda yapılmış ve daha sonra çeşitli amaçlarla kullanılmış, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın mülkiyetinde olan bir binaydı. 2 bin 152 metrekarelik bir alana sahip ve şuana kadar, yaklaşık 750 bin TL Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, bu binanın restorasyonuna ve içinin dizaynına harcanarak, bugünkü hale getirilmiştir” dedi.

    VALİ AKSOY, “İÇERİSİNDE 1520 ARKEOLOJİK VE ETNOGRAFİ ESER BULUNMAKTADIR”  

       Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, “Samsun ve bölgesindeki kazılarda elde edilen çeşitli kültürel değerler, burada sergilenmeye başlanmıştır. Bafra ilçemiz, tescili yapımı bakımından da oldukça önemli eserlere sahiptir. Bafra kültüreli bir ve Bafra kültüreli iki olarak adlandırılan ve hemen yanı başımızda bulunan ve bir tanesi de biraz daha uzakta bulunan iki binanın restorasyonu geçtiğimiz aylarda tamamlanmış ve Bafralıların hizmetine sunulmuştur. Bu binaların restorasyonun da yüzde 90’ı İl Özel İdare karşılamış, yüzde 10’unuda Bafra Belediyesi karşılayarak tamamlamış ve bugünkü fonksiyonuna uygun hale getirilmiştir. Bafra ve bölgesi turizm bakımından çok önemli değerlere sahip, uluslararası Ramsar sözleşmesiyle, koruma altına alınmış olan sulak alan bölgemizde, 341 değişik kuş türü ile Kuş cennetinde barınıyor” diye konuştu.   

BAKAN GÜNAY, BAFRA ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA MÜZESİNİN AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

     Türkiye’de geçmiş yılların eksikliklerini hızla tamamlamaya çalıştıklarını belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, “Bafra’nın bir Arkeoloji ve Etnografya müzesine kavuşmasının bu kadar gecikmesi çok kabul edilebilir bir şey değildir. Bafra Samsun’un ve Türkiye’nin çok eski, çok bilinen yerleşim merkezlerinden bir tanesidir. 2005’den itibaren buranın restorasyon çalışmaları başlamış ve son yıllarda çalışmaları tamamlama gayreti verdik. Eski müsteşarımız, şimdiki Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz’ın ve milletvekili arkadaşlarımızın bir özendirmesi yakın takip oldu.  Bence, Samsun’un Bafra’nın bundan daha iyilerine ihtiyacı var. Şimdi biz, bir anlamda, Türkiye’yi çok yakın kaldırırken, bu kalkındırma ve kaldırma işine zerafet katmaya çalışıyoruz. Yeni baştan tarihle buluşan şehirler kurmaya çalışıyoruz. Hayat ileriye doğru yaşanıyor, ama geriye bakınca anlaşılıyor” dedi.  

   Konuşmaların ardından Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin kurdelesi, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AK Parti Samsun Milletvekillerinden Mustafa Demir, Ahmet Yeni, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy tarafından kesildi.

    Müzeyi gezen Günay, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, Paris Louvre Müzesi'nde açılacak İslam eserleri sergisinde Türkiye'ye iade edilmesi gereken eserlerin sergilenip sergilenmeyeceğini sorması üzerine Bakan Günay, şunları kaydetti:

    "Sergiyi görünce anlayacağız. Ama Louvre Müzesi'nde bize iade edilmesi gereken eserler var. Bu eserleri, Türk İslam eserleri koleksiyonunda sergiye çıkaracaklar mı çıkarmayacaklar mı onu henüz bilmiyorum. Ama Louvre Müzesi'nde bizim en önemli eserimiz olarak Sultan 2. Selim'in türbesinin bahçesinden alınıp götürülen İznik çinisi panomuz var, onu kararlılıkla geri istiyoruz. O bir levha içinde çeşitli parçalardan oluşuyor. Umarım fazla eser yoktur. Ama biz dünyada bizden yasa dışı gitmiş ne kadar eser varsa hepsini takip ediyoruz."

     Açılış törenlerine; Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, AK PartiSamsun milletvekilleri Mustafa Demir ile Ahmet Yeni, Bafra Kaymakamı Ali Katırcı, Bafra Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Serdal Şahin, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Bafra ilçe Başkanı Tuncay Yurduseven, Samsun İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Özcan, İl Emniyet Müdürü İsmail Türkmenli, İl Genel Meclis Başkanı Mustafa Karakurt, Kültür ve Turizm Samsun il Müdürü Yüksel Ünal, AK Parti 19 Mayıs ilçe Başkanı İbrahim Eren, Çetinkaya Belediye Başkanı Hadi Sezer, Kolay Belediye Başkanı Dursun Aygün, İkizpınar Belediye Başkanı Şaban Çalışkan, Bafra ilçe Emniyet Müdür vekili Mustafa Yiğit, Bafra Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ahmet Dursun, siyasi parti temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, işadamları, sivil toplum örgütleri ve çok sayıda davetli vatandaş katıldı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.