Bafralı Kadınlar 1 asırlık yöntemlerle şeker pancarı pekmezi yapıyorlar

Bafra ilçesine bağlı Bengü Mahallesi Değirmenyanı mevkiinde kadınlar annelerinden, ninelerinden gördükleri şekilde ve 1 asırlık yöntemlerle şeker pancarı pekmezi yapıp bütçelerine katkı sağlıyorlar.

A+A-

Bafra ilçesine bağlı Bengü Mahallesi Değirmenyanı mevkiinde kadınlar annelerinden, ninelerinden gördükleri şekilde ve 1 asırlık yöntemlerle şeker pancarı pekmezi yapıp bütçelerine katkı sağlıyorlar.
Bafra55.net haber mikrofonlarımıza konuşan Bengü Mahallesi Değirmenyanı mevki sakinlerinden Sabriye Yavuz ve diğer kadınlar yaptıkları çalışmalar ve şeker pancarı pekmezinin yapılışı hakkında bilgi verdiler.
Şeker pancarı pekmezini yıllardır yapan Sabriye Yavuz yaptığı açıklamada,’’ Son yılların popüler besini şeker pancarı pekmezi oldukça faydalı bir besindir. Ispanak giller ailesinden olan bazı yörelerde kocabaş pancarı olarak ta bilinen bitkinin kök kısmı ülkemizde fabrikalarda işlenerek şeker yapımında kullanılmaktadır. Şeker pancarı pekmezi ne işe yarar?
Şeker pancarı bitkisinin kullanılan kısmı toprak altında büyüdüğünden iyice yıkanarak topraktan arındırılır. Kaynatma aşamasından önce doğranarak suda iyice haşlanır. Yumuşadıktan sonra çuvallara ya da bez torbalara alınan şeker pancarları ezilerek şırası alınır. Pancar şırası odun ateşinde kaynatılarak pekmez kıvamına gelmesi sağlanır. Üzüm pekmezinde olduğu gibi pekmez toprağı kullanılmaz. Tatlı bir besin olduğundan şeker ilavesi yapılmaz. Ocaktan alınan pancar pekmezi cam kavanozlara yahut pet şişelere alınarak sıkıca kapakları kapatılır ve soğumaya bırakılır.
Şeker pancarı pekmezi faydaları nelerdir?
Diğer adıyla kocabaş pekmezi faydaları şöyledir;
Pancar pekmezi faydaları saymakla bitmeyen sofralarda sıkça tüketilmesi gereken bir besindir.
Vücudun günlük ihtiyacı olan magnezyum potasyum kalsiyum ve demir ihtiyacını karşılar. Bağışıklık sistemini güçlendirir
Vücuda enerji verir. Mide ekşimelerine iyi gelir, hazmı kolaylaştırır.Hamile ve emziren annelerin içeriğinde ki magnezyum nedeniyle kullanması yararlı bir besindir.’’diyerek faydaları hakkında da bilgiler verdi.

1-1-006.JPG1-2-007.JPG1-3-007.JPG1-4-007.JPG1-5-007.JPG1-6-007.JPG1-7-006.JPG1-8-004.JPG1-9-004.JPG1-10-004.JPG1-11-003.JPG1-12-003.JPG

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.